Test av Alfa Berg Advance


Berg Advance är en låg och bekväm vandringskänga, men har enligt många begränsad livslängd.

Publicerad 19 juli 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Testad sedan våren 2016.

Sammanfattning av testet av Alfa Berg Advance

Betyg 4 av 5

  • Bekväma
  • Varma
  • Bra stöd

Jag använder i stort sett ofodrade, höga vandringskängor eller Lundhags trelagerskängor (läs varför på den här sidan). De sista åren har det varit Ranger och Syncro som varit mina följeslagare. Jag har saknat ett par skor som är ett mellanting mellan låga, lätta skor och mina höga vandringskängor. Valet föll på Berg Advance från Alfa, en norsk skotillvekrare som inte är så vanlig i Sverige.

Passform

Jag fastnade för passformen, få skor jag testat har suttit så bra på mina breda fötter. Fodret formar sig efter foten och är mjukt, men inte för mjukt. Det behövdes inte många steg i affären förrän jag bestämt mig för att det var rätt vandringskängor.

Berg Advance är välfodrade. Räkna med att de känns för varma en solig sommardag. Kanske beror det på att jag jämför med vandringskängor med lite eller inget foder för att torka snabbt. När jag ändå är inne på det temat, de torkar långsamt. Räkna inte med att de är torra nästa morgon utan att tillföra värme in i skon,  men det bör man vara försiktig med.


Exempel på skor som liknar Alfa Berg Advance: Salomon Men’s Ouward Gore-tex, Chiruca Men’s Boxer Boa och Alfa Walk King GTX.


Alfa Berg Advance och hållbarhet

Jag pratade med Alfa om det är möjligt att byta sulor på deras vandringskängor, men efter att de flyttade produktionen utomlands är det inget de kan hjälpa till med. Sulor är ofta den delen som slits ut först på skor, precis som att däck ofta måste bytas innan övriga delar av en cykel är utsliten. Det är därför ofta en nackdel om de inte kan sulas om.

Alfa Walk King

Berg Advance har en bred, tunn gummiförstärkning som skyddar lädret på tårna när du går genom buskar eller slår kängorna i stenar och rötter. Det minskar slitaget på tårna och ökar lädrets livslängd i alla fall på den delen av skorna.

Sulor och stöd

Sulan är grov och ger bra fäste på både berg och lera. Det fastnar mycket grus i sulorna mönster. Gå inte in med dem på ett parkettgolv om du inte planerade att slipa det!

Alfa Berg Advance ger bra stöd, trots att fodret är mjukt och inte hör till de högre modellerna. Kanske en fördel för Alfa att jag jämför med Lundhagskängor? Stabilare än Ranger, men inte lika stabila som Syncro. Både inköpspris och vikt blir betydligt högre för Syncro.

 

Alfas skor får man inte tag på i så många affärer i Sverige, men bland annat Outnorth säljer både herrmodellen och dammodellen.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Andra artiklar för dig som ska köpa vandringskängor

Vandringskängor – Välj rätt, få mindre skavsår och torrare fötter

Test av Lundhags Syncro

Test av Lundhags Ranger

Sulor till vandringskängor