Test av Alfa Walk King


Walk King är en låg och bekväm vandringskänga, men har enligt många begränsad livslängd.

Publicerad 19 juli 2017

Testad sedan våren 2016.

 

Sammanfattning av testet av Alfa Walk King

Betyg 4 av 5, med förbehåll.

  • Bekväma
  • Varma
  • Bra stöd
  • Många berättar om kort livslängd

Jag använder i stort sett ofodrade, höga vandringskängor eller Lundhags trelagerskängor (läs varför på den här sidan). De sista åren har det varit Ranger och Syncro som varit mina följeslagare. Jag har saknat ett par skor som är ett mellanting mellan låga, lätta skor och mina höga vandringskängor. Valet föll på Walk King från Alfa, en norsk skotillvekrare som inte är så vanlig i Sverige. När jag nu skriver ett test av Walk King så måste man tänka på att det är de höga kängorna jag har mest erfarenhet av.

Alfa har även Walk Queen som är dammodellen som motsvarar Walk King.

Passform

Jag fastnade för passformen, få skor jag testat har suttit så bra på mina breda fötter. Fodret formar sig efter foten och är mjukt, men inte för mjukt. Det behövdes inte många steg i affären förrän jag bestämt mig för att det var rätt vandringskängor.

Walk King är välfodrade. Räkna med att de känns för varma en solig sommardag. Kanske beror det på att jag jämför med vandringskängor med lite eller inget foder för att torka snabbt. När jag ändå är inne på det temat, de torkar långsamt. Räkna inte med att de är torra nästa morgon utan att tillföra värme in i skon,  men det bör man vara försiktig med.

Alfa Walk Kings hållbarhet

Jag pratade med Alfa om det är möjligt att byta sulor på deras vandringskängor, men efter att de flyttade produktionen utomlands är det inget de kan hjälpa till med. Sulor är ofta den delen som slits ut först på skor, precis som att däck ofta måste bytas innan övriga delar av en cykel är utsliten. Det är därför ofta en nackdel om de inte kan sulas om.

Alfa Walk KingJag har inte testat kängorna tillräckligt länge och intensivt för att kunna säga något om livslängden, men på Fjellforum finns det en och annan kommentar om att de slits ut snabbt. Med tanke på kommentarerna så verkar det inte vara nödvändigt att ha möjlighet att byta sulan, hela kängan slits vilket fall som helst ut snabbt. En del sliter ut ett par i året. Var det någon som sa att Lundhags kängor som kan repareras var dyra?

Walk King har en bred, tunn gummiförstärkning som skyddar lädret på tårna när du går genom buskar eller slår kängorna i stenar och rötter. Det minskar slitaget på tårna och ökar lädrets livslängd i alla fall på den delen av skorna.

Sulor och stöd

Sulan är grov och ger bra fäste på både berg och lera. Det fastnar mycket grus i sulorna mönster. Gå inte in med dem på ett parkettgolv om du inte planerade att slipa det!

Alfa Walk King ger bra stöd, trots att fodret är mjukt och inte hör till de högre modellerna. Kanske en fördel för Alfa att jag jämför med Lundhagskängor? Stabilare än Ranger, men inte lika stabila som Syncro. Både inköpspris och vikt blir betydligt högre för Syncro. Frågan är om priset under vandringskängornas livslängd är till Walk Kings fördel.

Betyg

Alfa Walk King får fyra fjälltoppar av fem möjliga. Betyget är baserat på den erfarenhet jag har gjort på drygt ett år då jag använt Ranger och Syncro från Lundhags betydligt mer. Om min erfarenhet senare stämmer överens med det man kan läsa på Fjellforum får de fyra förstörda ekosystem av fem möjliga. Det är bättre med få förstörda ekosystem.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Andra artiklar för dig som ska köpa vandringskängor

Vandringskängor – Välj rätt, få mindre skavsår och torrare fötter

Test av Lundhags Syncro

Test av Lundhags Ranger

Sulor till vandringskängor