Test av Exped Synmat Hyperlite


Exped Synmat Hyperlite är ett lätt liggunderlag som inte är större än nödvändigt. Hållbarheten är god, trots den låga vikten. 

Publicerad 29. september 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Testad sedan hösten 2016.

Sammanfattning av testet av Exped Synmat Hyperlite

  • Lätt.
  • God hållbarhet i förhållande till vikten.
  • Opraktiskt att liggunderlaget bara har en ventil.

Betyg 4 av 5

Lätt liggunderlag för gramjägaren

Man behöver inte höra mer än namnet för att förstå vad som är tanken med Exped Synmat Hyperlite: Ett lätt liggunderlag. Det har Exped lyckats producera. Ett liggunderlag med full längd (nåja) som är sju centimeter tjockt och väger under 400 gram. Det är inte så dåligt, i alla fall om rivstyrkan är bra.

Det är flera saker som Exped har gjort med Hyperlite för att få ned vikten.Exped Hyperlite

  • Hyperlite är mumieformat, ingen onödig bredd vid fötter och huvud som väger. Detta är ovant i början, om du är van vid breda liggunderlag måste du räkna med att vakna med fötterna på tältgolvet en gång i bland. Efter några nätter har du lärt dig hur brett liggunderlaget är även vid fötterna.
  • Det är bara en ventil. Det är en envägsventil som hindrar luften från att pysa ut när du blåser upp. För att ta ut luften måste du därför trycka undan gummistängningen. Det finns ett litet plasthandtag som man kan trycka in i ventilen för detta.
  • Materialet är tunt, men jag har hittills inte upplevt att det blivit punktering på Exped Synmat Hyperlite. Jag är inte mer orolig för det än med min Exped Synmat 7 UL.  Innan jag köpte Hyperlite läste jag en del tester av det, några påstod att det var alltför utsatt för punkteringar, andra hade sovit mycket på marken utan problem. (Vanligt resultat när man läser tester.)

Hyperlite är tjockt, sju centimeter. Det gör både att du inte behöver blåsa upp det så mycket du kan för att undvika att kroppen ligger mot marken. Det gör även att många ojämnheter under tältet inte blir märkbara.

Det ingår en lagningssats till Exped Hyperlite. Det är något man måste se till att ta med på turerna, det gäller även liggunderlag i betydligt kraftigare material. Lagningssatsen tar varken stor plats eller är tung, men kan rädda sömmnen på resten av turen om olyckan är framme.

Det är inte bara punkteringar som riskerar att bli ett problem på uppblåsbara liggunderlag, även ventiler kan läcka. Det är inte bara att ventilens stängning läcker, också tätningen som hindrar luften från att pysa ut när man tar ett nytt andetag riskerar att läcka. Det är svårt att hålla för hålet om det läcker, det kan därför bli krävande att blåsa upp liggunderlag med läckande ventil. Det är risk för att Exped Ultralite är extra utsatt för detta på grund av att stängningen måste petas bort när liggunderlaget ska rullas i  hop. Det kan därför vara bra att i tillägg till punkteringslagningssats ta med sig en extra gummistängning.

Hyperlite isolerar bra, trots att det är lätt. Jag har sovit ute i -10 grader med Mammut Sphere utan problem. Det har även varit tillräckligt bra isolering med kyla underifrån på vinterturer då temperaturen krypet ned under -20 grader, men då tillsammans med Therm-A-Rest Ridge-Rest.

Exped Synmat Hyperlites fördelar och nackdelar

+ Lätt

Exped Hyperlite ventil.

Den enda ventilen på Hyperlite där luften ska både ut och in.

– Krävs att man  vänjer sig vid att det är smalt vid fötterna.

– Bara en ventil.

– Priset, runt 1500 kronor, men det är vanligt pris för den kvaliteten man får.

Liggunderlag som liknar Exped Hyperlite

Exped Hyperlite kommer i flera olika storlekar, bland annat Hyperlite LW som både är bredare och längre. Det finns också en vintervariant som både har högre pris och vikt, men har bättre isolation. Exempel på lätta liggunderlag från andra tillverkare är Sea to Summit Ultra Light Mat och den ännu lättare, men mindre Neo Air från Therm-A-Rest.

 

NamnVikt (g)R-värdeTjocklek (cm)Mått (cm)
Exped Synmat Hyperlite3051,97183*52
Exped Hyperlite LW4101,97197*70
Exped Downmat HI Winter LV6656,59197*65
Sea to Summit Ultra Light Mat3550,75184*55
Exped Neo Air2303,26119*51

 

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.