Test av Hilleberg Staika


Hilleberg Staika är ett tungt, men stabilt tält som passar för turer där vädret sätter hårda prov på vindstabilitet.

Senast uppdaterad 7 augusti 2018
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Sammanfattning av testet av Hilleberg Staika

  • Staika är dyrt och tungt.
  • Staika är mycket stormtåligt.
  • God ventilation om det inte är både hård vind och snöfall.

Betyg: 4/5

Testat har genomförts sedan år 2000.

Om Hilleberg Staika

Test av Hilleberg Staika

Hilleberg Staika är ett bra tältet även på vintern.

Staika från Hilleberg köpte jag år 2000. Det har använts i samband med friluftsliv på sommaren och vintern, både på fjället och på paddelturer i skärgården. Jag har bland annat testat Hilleberg Staika intensivt när jag åkte Vita bandet.

Hilleberg Staika är ett kupoltält med tre stänger som alla möts i toppen (läs mer om kuppoltält Köpa tält). Det har två ingångar och två små yttertält där man får plats med all packning (men inte så mycket mer) även på vinterturer. Absiderna är små, men de är tillräckligt stora för att laga mat i om man känner sig säker på hur köket fungerar, läs mer om det i Använda multibränslekök. Det är möjligt att ta loss delar av innertältet för att få mer plats till matlagning där det är högre takhöjd. Staikas absider är tillräckligt stora för packning för en person, även på vintern.

Mina argument för att köpa Staika var att jag ville ha ett tält för två personer. Jag ville ha kupoltält så att det var självstagande (vilket är mycket praktiskt på paddelturer då klippor ofta är det mest använda tältunderlaget) och så det inte spelar någon roll från vilket håll det blåser. Jag ville ha två ingångar så man får varsin ingång om två personer är på tur och kan täppa till en om det driver snö.

Eftersom jag tidigt visste att jag skulle ägna mig åt friluftsliv i alla väder på vinterfjället var det viktigt att det var stormtåligt och anpassat för vinteranvändning. Jag ville ha ett tält från ett märke som var känt för att ha bra tält. Hilleberg är kända för god kvalitet. Staika var det tält som bäst passade in på mina krav.

Ska man köpa ett vintertält som står mot hård vind måste man räkna med att lägga ned en del pengar på tältet. Hilleberg Staika är inget undantag. Det kostar runt 10 000 kronor.

Uppsättning av Hilleberg Staika

Den äldre versionen av Staika har en stor nackdel. Stängerna kommer ut ur kanalen i toppen och man måste sedan hitta rätt kanal. Det är färgkodning så det är inget problem att hitta rätt, men det blir ett moment extra som tar tid och kan vara besvärligt i vinden. För många år sedan åtgärdade Hilleberg det problemet.

Staika sätts numera upp genom att man förankrar tältbotten och fäster stängerna i hörnen så att de bildar en kupol, med tältduken fortfarande på marken. Därefter fäster man duken i stängerna med hjälp av krokar. Detta ska göra det enklare att sätta upp tältet när det blåser mycket.

Jag har bara testat detta system i affären och kunde konstatera att de sista krokarna var svåra att få i, särskilt med stora handskar på händerna. Man får antagligen in tekniken och reser Staika snabbt och med liten risk för att det blåser bort. Skulle jag köpa ett nytt tält som ska användas i hårt väder hade jag sett detta system som en stor fördel.

VentilationVintertältning

Ventilationen på Staika är i taket med en bit tältduk över som skyddar mot regn. Den fungerar utmärkt på sommaren och när det är bra väder på vintern eftersom den sitter i toppen och man kan öppna en stor öppning. Det kan bli problem vintern då snön riskerar att driva in om man öppnar. Om man har ventilation på sidorna, som på tunneltält,  blir det sämre ventilation i bra väder, men man kan ha öppningen på läsidan öppen även i dåligt väder.

Det är ändå i hårt väder som Hilleberg Staika mest kommer till sin rätt. Den runda formen gör att alla sidor tar vinden lika bra, och till skillnad från tunneltält finns det alltid stänger i vindriktningen som ger stabilitet.

Som med de flesta tält från Hilleberg är det gott om plats för det antal personer de anger. Jag har till och med mött en som berättade att hon vandrat med två vänner i tio dagar i Sarek med ett Hilleberg Staika. Jag skulle inte göra det själv om jag hade möjlighet att använda ett annat tält.

Andra detaljer

Hilleberg Staika har fyra förvaringsfickor, en i varje hörn.

Förvaringspåsen är väl tilltagen. Det gör att man utan problem får ned Staika med handskar på händerna i dåligt väder.

Stormlinorna har låsning så de inte blir slackare under natten.

Innertältet är väl impregnerat för att stå mot kondensdroppar från yttertältet.

Tält som liknar Hilleberg Staika

Vill man ha ett helt självstagande kupoltält utan absider som sticker ut finns det många alternativ till Hilleberg Staika. Hilleberg har Allak som är en lättare variant på 3,3 kg. De har även Soulo som är enmansversionen av Staika. MSR har Hubba Hubba som är ett betydligt lättare och billigare alternativ till Staika och Allak för den som bara är ute vår till höst. Fjällräven har Abisko Dome som också finns i en större version för tre personer. Ett betydligt billigare tält är Urberg Dome tent G2.

Läs mer vilka detaljer man ska tänka på i Köpa tält.

TillverkareViktMått nedpackatHöjd innertältLiknande modellAnvändningsområdeVägledande pris
Hilleberg3,4 kg55*23 cm110 cmAllakHela året, inte för lättviktsturer.9250
FördelarNackdelar
Stabilt i hård vindTungt
SjälvståendeRisk för att snö kommer in i ventilationsöppning
Två ingångarStängerna kommer ut i mitten

Andra artiklar för dig som ska köpa tält

Köpa tält

Test av Hilleberg Akto

Tälttillbehör