Test av Lundhags Syncro

Lundhags Syncro High är en av Lundhags dyrare modeller med ett tunt foder mellan två läderlager. Detta ger en del fördelar, men också stora nackdelar i förhållande till ofodrade skor från Lundhags.

Senast uppdaterad 2 februari 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Samanfattning av testet av Lundhags Syncro

  • Stabil
  • Syncro torkar snabbare fodrade skor, men långsammare än Lundhags ofodrade skor.
  • Inget att hålla i när man drar på sig skorna.
  • Bra hälgrepp.

Betyg: 4/5

Om Lundhags Syncro

Lundhags Syncro High har varit mina vandringskängor från 2011 till 2014, därefter sedan 2016. Syncro High är en av Lundhags dyrare modeller. Till skillnad från många andra skor från Lundhags har Syncro två lager läder med mikrofiber mellan för att ge bättre stöd och passform. Dessutom har den bättre hälgrepp än många andra skor från Lundhags. Den finns i två modeller: High som är 30 cm och Mid som bara är 22 cm. Det är bara skafthöjdden som skiljer High och Mid, det mesta av det som står i den här testen gäller därför för bägge modellerna.

Läs mer om specifikationerna för Lundhags Syncro High och Mid.
Lundhags Syncro

Skavsår

Hälgreppet är en viktig orsak till att många köper Lundhags Syncro. Jag kan inte minnas att jag har testat ett par skor som suttit så bra på foten. Hälgreppet är ändå något jag inte har så stor nytta av. Som jag skrivit i artikeln Skavsår – Förebygga och behandla är det mycket individuelt hur utsatt man är för skavsår och var man får dem. Jag kan inte minnas att jag har fått skavsår på hälen under någon tur. Däremot får jag ofta skavsår på ovansidan av tårna, framför allt stortårna. Jag upplever det som att jag inte får skavsår lika lätt på tårna med Syncro som med Jakt Jubileum. Däremot är jag med Syncro mycket utsatt för skavsår på utsidan av stortårna, men det är lättare att förebygga med tejp jämfört med många andra platser på foten.


Exempel på vandringskängor utan foder


Lundhags Syncro och fukt

Torktiden av skorna var en besvikelse. Jag väljer ofodrade vandringskängor för att det inte ska göra så mycket om de blir våta. Läs mer om detta i min artikel om vandringskängor. Ett mycket tunt lager med foder och läder på insidan trodde jag skulle göra att de inte sög åt sig så mycket vatten. Dessvärre tar Syncro åt sig betydligt mer vatten än de skor från Lundhags som bara består av ett läderlager, till exempel Lundhags Ranger.

Samtidigt är torktiden betydligt kortare än för fodrade skor. Lundhags Syncro är därför ett bra val för de som tycker att ofodrade skor har får dålig passform, men samtidigt vill ha kort torktid. I tillägg till att torka långsamt i förhållande till ofodrade skor från Lundhags blir de varmare och det samlas därför mer fukt i skorna, även en dag med bra väder.

Lundhags SyncroSmådetaljer

En liten detalj som jag tycker att det är konstigt att Lundhags inte har tänkt på är ett ordentligt handtag på skorna. Har man fuktiga sockor glider fötterna inte in i några vandringskängor utan ett visst motstånd. Många skor har något man kan ta tag i, men inte Lundhags Syncro. Det borde man kunna förvänta sig till det priset. Däremot finns en liten läderkant högst upp upp på baksidan som ger ett (alltför) litet grepp.

En bra detalj på skorna är att alla spännena som man snörar skorna med har låsning, bortsett från de som snörena sitter på hela tiden. Det betyder att om du drar åt ordentligt mellan två spännen, men mindre mellan två andra, fortsätter det vara skillnad i hur mycket det är åtdraget. Detta ser jag som en mycket praktisk detalj.

Snörena vid vid låser inte, de har istället kulor som gör att snöret glider lätt. Det gör att man ofta kan nöja sig med att bara dra i de lösa snörena för att det ska vara ordentligt spänt.


Exempel på höga vandringskängor med foder


Vandringskängor som liknar Lundhags Syncro

Professional och Jaure från Lundhags har liknande egenskaper som Lundhags Syncro med foder för att ge bättre passform och stöd. Kvinnor bör istället se på Mira eller Contessa. Alla finns både som hög och mellanhög. Lundhags producerar också Jaure Light och Mira Light som är lättare skor. Största nyttan med light-versionen är att de väger mindre. För att få till detta har de sänkt skafthöjden med två centimeter. Lädret har samma tjocklek, men ”fodret” är lite tunnare. Det gör Syncro Light mindre stabil. I tillägg är sulan mjukare och slits därför snabbare.

 

ModellHöjd (cm)Vikt (g)Män/kvinnorGore Tex
Lundhags Syncro31930MänNej
Lundhags Jaure31894MänNej
Lundhags Mira25740KvinnorNej
Lundhags Contessa25720KvinnorNej
Lundhags Jaure Light27670MänNej
Lundhags Mira Light25590KvinnorNej

 

Andra sidor om vandringskängor

Köpa vandringskängor

Test av Lundhags Syncro

Impregnera vandringskängor med fett, vax och spray

Skalkängor vs fodrade kängor

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.