Test av Mammut Kento Jacket


Mammut Kento Jacket är en lätt regnjacka som håller hög kvalitet på flera områden, men har en del nackdelar. 

Publicerad 15 januari 2018.

Sidan innehåller sponsrade produkter jag har fått för att skriva en ärlig recension.

Betyg 4/5

Testet har genomfört sedan hösten 2017.

Mammut Kento Jacket är en lätt regnjacka som med bra andningsförmåga och hög vattenpelare. Det är få regnjackor i den viktklassen och prisklassen som har betydligt bättre prestanda. Framför allt kan man få bättre vattenpelare om man väljer en tyngre jacka.

Den har tre fickor, två ”handvärmarfickor” och en bröstficka. De är normalstora och är sydda i samma tyg som jackan. De är därför dåliga för att värma händer en kall, våt dag. Fleece hade varit varmare, nät hade också varit varmare eftersom man kommer närmare kroppen. Fördelen i förhållande till nätfickor är att man slipper att nycklar och annat fastnar. Ännu en nackdel med att fickor är sydda regntätt tyg är att det andas sämre. På stora delar av regnjackans framsida ska fukten genom två lager tyg. På ryggen har man ofta en ryggsäck. Det betyder att det är små ytor där andningsförmågan utnyttas full ut.

BlixtlåsMammut Kento Jacket

Kento har blixtlås under armarna för att kunna vädra när det är varmt. Blixtlåsen under armarna är de enda som inte är vattentäta. Det är istället en skyddsklaff som håller vattnet ute. Vattentäta blixtlås är trögare att dra i, det är därför en fördel att blixtlåsen under armarna inte är vattentäta eftersom de kan vara svårare att dra i i utgångspunkten. Det är i alla fall en fördel så länge de inte tar in vatten, något jag inte haft problem med hittills.

Ofta är det bättre att man kan reglera öppningen under armarna i armhålan än en bit ned på armen eller sidan. För att kunna göra det måste man ha två drag i blixtlåset, det saknas dessvärre på Mammut Kento Jacket.

Jag ser vattentäta blixtlås på jackan som en nackdel. Man sparar visserligen lite vikt på att inte ha en skyddsklaff, men om blixtlåset går sönder under en tur (något jag ännu inte varit med om) kommer jackan att vara öppen mot regnet. En skyddsklaff med kardborrelås kan stängas till.

Kentos luvaKento Jacket

Kentos luva har tre spännen. En på varje sida vid ansiktet och en i nacken. De vid ansiktet reglerar luvans öppning och gör att man kan se till så bara ögonen utsätts för vädrets makter. Drar man upp blixtlåset kan jackan komma över näsan, något som är skönt när det är snöblandat regn som kommer mer horisontelt än vertikalt. Spännet i nacken går på sidan av huvudet och fram till ansiktet. Det gör att luvan kan sitta tätare mot huvudet så den ikke upplevs som för stor. Även om det spännet har lossats helt så är luvan för liten för att man ska kunna ha en hjälm under den. Det gör att den inte är så bra för till exempel klättring.

Luvan med skärm skyddar bra mot regnet, men får ibland problem när det blåser. Tunt, lätt tyg som inte stöttas upp ordentligt av förstärkning gör att om det blåser kan skärmen böjas. Här står vikt mot funktionalitet.

Andra artiklar om regnjackor

Regnjacka

Impregnera och behålla andningsförmågan i regnkläder

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.