Test av Mammut Runbold Advanced pants


Mammut Runbold Advanced pants är lätta regnbyxor av hög kvalitet med blixtlås längs större delen av benet. 

Publicerad 18 februari 2018

Sidan innehåller sponsrade produkter jag har fått för att skriva en ärlig recension.

Mammut Runbold Advanced pants är en lätt regnbyxa sydda i tyg som har vattenpelare och andningsförmåga man kan förvänta av byxor i den pris- och viktklassen.

De är lätta och passar därför bra på sommarturer då regnbyxornas viktigaste uppgift ofta är att vara i beredskap om det blir dåligt väder. På höstturer är jag mer tveksam till byxorna. Hösten innebär oftare dåligt väder och man har på sig byxorna längre tider. Tunna byxor slits snabbare. När de blir slitna läcker de, på hösten när det är kallt torkar kläderna långsammare. Mammut Runbold

Runbold Advanced pants har blixtlås nästan hela vägen längs benen. Att de inte går helt upp är en nackdel med tanke på att det blir svårare att få på och av regnbyxorna om man har skorna på. Den positiva sidan av detta är att de inte har blixtlås som skaver under avbärarbätet.

Blixtlåsen är vattentäta och saknar skyddsklaff. Det sparar vikt, men man får ett stort problem om blixtlåset slutar fungera på en regnig tur.

Fickorna är lagom stora och består av nättyg. Det gör att det finns risk att saker fastnar, men gör byxorna lättare. Kalla fingrar som sticks ned i dem kommer dessutom närmare den varma kroppen utan alltför mycket isolerande tyg mellan.

Det finns varken förstärkning på regnbyxornas knän eller bak. Det betyder att det inte är områden där man har ”onödigt” dålig andningsförmåga, men de kommer slitas och bli mindre vattentäta om man sätter sig för att vila på en sten eller står på knä för att till exempel krypa in i tältet.

Runbold Advanced har resår i delar av midjan. Det behövs eftersom det varken är fästen för bälte eller hängslen. Sistnämnda skulle vara opraktiskt när man ska uträtta sina behov eftersom blixtlåset inte går hela vägen upp.

Om du ska köpa regnkläder är du kanske också intresserad av:

Friluftsbyxor och regnbyxor

Regnjacka

Behålla andningsförmåga och impregnera regnkläder

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.