Test av Optimus Nova


Optimus Nova är ett välgenomtänkt multibränslekök för de flesta förhållanden, men precis som med alla multibränslekök krävs en del underhåll.

Senast uppdaterad 5 mars 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten

Sammanfattning av testet av Optimus Nova

  • Optimus Nova är enkel att använda i förhållande till många andra multibränslekök.
  • Reparationssatsen är dyr.

Betyg: 4/5

Testad sedan år 2000

Om Optimus Nova

Optimus Nova är ett multibränslekök som kan användas med bensin, fotogen, flygbränsle, diesel och rapsolja. Läs mer om bränslenas olika egenskaper i min artikel om Bränsle till friluftskök. Med många multibränslekök måste man byta munstycke när man byter bränsle,  men det är inte nödvändigt med Nova. Precis som med alla multibränslekök krävs en del underhåll när man använder det en del, du måste därför också köpa en reparationssats i tillägg.

Med en adapter kan man sätta Nova i ett vindskydd från Trangia. Ett lättare alternativ är att köpa ett separat vindskydd som man sätter runt brännaren, se mer om detta i min artikel om Matlagningstillbehör.

Jag köpte Optimus Nova nästan genast när den kom och den har sedan dess hängt med mig på de flesta turer. I stort sett har den fungerat bra, men särskilt nu när den har några år på nacken litar jag inte helt på den på vinterturer, utan vill ha ett till i reserv med mig. Är man två eller flera i tältlaget på vintern kan det vilket fall som helst vara bra att ha med sig två för att smälta snö snabbare. Jämfört med föregångaren Explorer, som jag också har erfarenhet av, så är detta kök betydligt mer drifsäkert och enklare att hantera.

Tända Optimus Nova

Optimus Nova

Tändningen fungerar som vanligt i multibränslekök från Optimus och Primus, se beskrivning i artikelen Använda multibränslekök. Optimus har fått med en detalj på Nova som jag anser är självklart, men som inte tillverkarna anser är självklart, nämligen att man kan sätta in tändstickan från alla sidor.

Med en del kök är det bara ett ställe där tändstickan kommer in, vilket är irriterande när man sitter på fel sida. Ytterligare en sak som man uppskattar och tycker är oslagbar när man vant sig vid Optimus Nova är rensningen. Många bränslen lämnar sot vid öppningen som måste rensas någon gång i bland. En vanlig rensningsmetod är att man petar tillbaka sotet i brännaren med en liten nål när brännaren är avslagen. Ibland kan det vara svårt att träffa det lilla hålet, och nålen går lätt sönder. I Optimus Nova sitter nålen inne i brännaren. För att rensa vänder man brännaren upp och ned och skakar några gånger.

Förvärmningen på Optimus Nova tar ungefär lika lång tid som många andra multibränslekök som finns på marknaden (någon minut). En fördel med Nova när man förvärmer är att det finns några metalldelar som sticker upp mot lågan och leder ned värme. Detta gör att om det är gränsfall för om man verkligen har värmt ordentligt så blir det snabbt tillräckligt varmt efter att man satt på köket.

Användning av Optimus Nova

När det gäller effekt skiljer det inte mycket från de flesta andra multibränslekök. Stekningen är som vanligt dålig eftersom lågan blir för koncentrerad under stekpannan. Man hör att Nova är på,  men det är inte så hög ljudvolym så man störs av ljudet.

Underhåll och reparationer

Optimus Nova fungerar bra på låg effekt, och om den inte gör det brukar det bara vara att byta filter. Den största nackdelen med Optimus Nova är den dyra reparationssatsen. Den kostar 350 kronor, till skillnad mot 150 som Primus reparationssatser kostar. Under kökets livstid blir det ganska dyrt.

Friluftskök som liknar Optimus Nova

Optimus har kommit med flera nya modeller efter att Nova blev en succé. Nova+ är en brännare som är mycket lik, men skiljer sig bland annat på reglaget som sitter på bränsleflaskan. De har även Polaris som även kan använda gas.

Primus har två kök som liknar Nova i prestanda: Omnifuel och Multifuel. MSR har bland annt Whisperlite.

ProducentVikt (inkl. flaska)Max effektLiknande modellerAnvändningsområde
Optimus585 g2850 WOptimus Nova+Allt då vikt inte är viktigt.

Andra artiklar med tips till dig som ska köpa friluftskök

Friluftskök – Stormkök, multibränslekök och gaskök

Bränsle till friluftskök

Matlagningstillbehör