Test av Petzl Tikkina


Petzl Tikkina är en liten pannlampa som har lång batteritid, med smådetaljer som gör att den känns väl genomtänkt och har bra kvalitet. 

Publicerad 12 april 2018
Sidan innehåller annonslänkar för Outnorth.

Betyg: 4/5

Testad sedan sommaren 2017

Tikkina är liten pannlampa, väger bara 85 gram. Priset på några få hundra kronor är överkomligt och inte så mycket dyrare än de billigaste pannlamporna på marknaden som har betydligt lägre kvalitet.Petzl Tikkina

Den har en knapp med en funktion. Det är en befrielse efter att ha använt Mammut X-Shot som kräver att jag läser manualen någon gång i bland för att komma i håg alla funktioner. Knappen är lätt att trycka på. Det kan vara en nackdel när det bara krävs en kort knapptryckning för att slå på en pannlampa, då kan den slås på av misstag. Det är inget som har skett på de turer jag haft med Petzl Tikkina.

Knappen kan vara svår att hitta med tjocka handskar, men använder man den regelbundet lär man sig var man ska trycka. Hittar man bara rätt är det inga större problem att trycka på den.

Om pannlampan är avslagen slås den på om man trycker en gång. Den börjar med svagaste ljusstyrkan, det är en fördel eftersom man slipper bli bländad när man slår på den.

Har man inte tryckt på knappen på en stund slås Tikkina av om man trycker igen. Det är irriterande när man vill ha starkare ljus, men gör den enklare.

Ett tryck på pannlampan när man precis har slagit på den ger starkare ljus, en gång till ännu starkare.

Ljusstyrka och batteritid

Maximal batteritid är på  220 timmar. Det kan låta bra, men det säger egentligen inte så mycket. Lägsta ljusstyrkan är svag, det svagaste jag haft på de pannlampor med LED som jag haft. Jag ser det svaga ljuset som en fördel. Det är tillräckligt när man är i ett tält eller läser kartan. Batteritiden är lång på de flesta pannlampor, men varför använda mer energi än nödvändigt?

Den långa batteritiden på moderna LED-pannlampor gör att många inte tar med extrabatterier på varje tur och glömmer kontrollera hur mycket batterkapacitet det är kvar. Upptäcker man att man nästan har slut på batteri första kvällen på en lång tur uppskattar man att man kan ha pannlampan på mycket svagt.

Den starkaste ljusstyrkan är bra. Den fungerar för aktiviteter i joggingtempo. Ska du ofta jogga eller ägna dig åt snabbare aktiviteter borde inte Tikkina vara första valet, men du bör lägga några hundra kronor på något kraftigare.

Tikkina imponerar i batteritid på högsta effekten. Jag hade trott att tre AAA batterier skulle ta slut snabbt på den ljusstyrkan man får ut, men den håller länge.

Andra detaljer på Petzl Tikkina

Tikkina kan vinklas ned ordentligt för att man ska kunna se på saker som är nära. Det är en liten, men irriterande detalj om tilverkaren inte har tänkt på det.

Tikkinas rem är behaglig och den sitter bra. Det är bra stretch, samtidigt som den inte sträcker sig för mycket.

Plastspännena på remmen fungerar bra utan att ge efter. Jag behöver bara spänna om jag har använt pannlampan med mössa.

Pannlampor som liknar Petzl Tikkina

Petzl Tikka är en mycket populär modell som liknar Tikkina. Skillnaden ä att Tikka är att Tikkina är billigare och har svagare ljus. Black Diamond Cosmo är en pannlampa i samma pris- och viktklass, men betydligt starkare ljusstyrka.

Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du ska köpa en pannlampa? Du får fler tips i en egen artikel.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.