Test av Silva X-trail


 Silva X-trail ger mycket för pengarna, i alla fall när den fungerar.

Senast uppdaterad 20 november 2016

Betyg: 3/5

Denna test av Silva X-trail sträcker sig från oktober 2011 till sommaren 2015. X-trail är den enda pannlampan jag har haft under denna period och har därför använts flitigt undet hela pannlampssäsongen till till olika typer av friluftsliv och träning. Med andra ord har den använts till både lugnt friluftsliv och förflyttning i högre tempo. Jag har tidigare använt Silva L1 men på grund av att jag reklamerat den tre gånger eftersom det var glapp i en ledning och Silva slutat tillverka L1 fick jag en X-trail vid sista reklamationen.

Beskrivning av Silva X-trail

X-trail är en kraftig pannlampa för friluftsanvändning som är tillräckligt stark också för att användas till träningsturer i högt tempo. Den har fyra ljusstyrkor pluss blinkande på starkaste ljusstyrkan. Den svagaste ljusstyrkan använder separata dioder som sprider ljuset mer än den starka dioden. Den har 4 AA batterier som sitter i en batteripack som kan sitta på pannbandet eller vara löst. Man får med ett bälte som man kan fästa batteripacken med runt magen om man inte vill ha den i fickan eller på pannbandet. Man får också tillbehör för att fästa den på en hjälm eller cykelstyre. X-trail är inte vattentät, men det är inte vanligt att pannlampor är det. Däremot är den vädertätad, så om det inte blir mycket kraftigt regn är det inget problem att använda den, men man bör inte välta med kajaken under en nattpaddling

Kommentarer till X-trail

Ljuset är mer än tillräckligt för den som ägnar sig åt friluftsliv och tillräckligt till träning på skidor eller till fots för vanliga motionärer. Spridningen av ljuset är mycket bra och upplevs som lagom i de flesta situationer, men det hade varit fördel med zoom så man kunnat välja själv. Kopplar man över till svagaste ljusstyrkan är det större spridning på ljuset, det är bra eftersom man vill ha stor spridning när man lagar mat på kvällen. De svaga dioderna har en annan färg på ljuset, vilket gör att det är lätt att se att det verkligen är den svagaste som är på.

Batteritiden är inte den bästa, både på den svagaste och starkaste ljusstyrkan är den sämre än många konkurrenter. Samtidigt måste man tänka på att den är ljusstarkare än många konkurrenter, det ger utslag på batteritiden. Det gör att man kan spara batteri genom att välja en svagare ljusstyrka, men samtidigt ha lika mycket ljus som med många andra pannlampor.

Silva X-Trail

X-trail känns mycket genomtänkt och man får med många tillbehör som skulle vara tillbehör som man måste köpa dyrt för att få i vanliga fall. Jag har inte använt något mer tillbehör än magbältet, vilket jag använder för det mesta. Detta blir mer praktiskt än att ha batterierna i fickan eftersom ledningen lättare kommer i vägen då. De sitter så bra på magbältet att man inte tänker på att man har batterierna på sig. Under den delen av året då man mest använder pannlampan på kvällarna i tältet eller en kort tur ut på kvällen har jag batterierna på pannbandet eftersom de är mindre i vägen då. Det är inga problem att gå med pannlampan med batterierna på huvudet, men springer man blir det för tungt.

Den enda knappen som man använder för att sätta på, av och ändra ljusstyrka med är tillräckligt stor för att kunna användas med handskar på händerna. Man slår på den med en knapptryckning. Därefter byter man styrka med en knapptryckning och håller knappen nedtryckt (alltför länge) för att slå av den. Den startar på starkaste läget, vilket jag anser är en nackdel. Vill man ha svag ljusstyrka är det praktiskt om man inte måste gå genom alla de starkare lägena som kan blända.

En del pannlampor kan man inte vinkla ned tillräckligt mycket för att kunna läsa en bok behagligt med. Det är inget problem med X-trail. Så länge du inte tänkt lysa dig själv i ögonen kan man inte klaga på möjligheten att vinkla ned pannlampan.

Reklamationer av Silva X-trail

Så till en mycket dålig egenskap hos X-trail. Precis som att jag varit tvungen att reklamera L1 har X-trail slutat fungera med samma symptom. Man slår på den och så slocknar den när den rör sig, ibland kan man inte ens slå på den. Jag pratade med Silva som blev förvånade över att jag har samma problem med X-trail som med L1 eftersom allt är nytt i den. De har sagt att de har haft få reklamationer på den och att det mest har handlat om batteripacken. Jag fick därför en ny batteripacke utan att behöva skicka in den gamla pannlampan, men det fungerade inte, det var med andra ord själva lampan som var problemet. Jag hade därför två batteripacker under en period till dess att den gamla slutade fungera. Eftersom jag hade en fungerande batteripacke valde jag att inte reklamera förrän också den andra hade tänt sin sista pannlampa. Denna gången kan jag antagligen inte skylla på Silva, ledningen hade någon gång utsatts för ett ryck och höll på att lossna. Detta resulterade i att det blev ordentligt glapp i pannlampan och den kunde inte användas. Det gjorde också at det ble kraftig varmeutveckling i batterierna och plasten började smälta. Jag reklamerade därför den gamla batteripacken och fick en ny pannlampa.