Test av sockors hållbarhet


Sockor är en del av utrustning som man sliter mycket på när man ägnar sig åt friluftsliv til fots. Genom åren har jag gått genom ett antal sockor och kan börja se ett mönster om vilka märken som håller länge och vilka man ska hålla sig undan.

Senast uppdaterad 17 mars 2018
Sidan innehåller annonslänkar för Active Outfit, Outnorth och Outdoorexperten.

I denna testen ska vi se på hållfastheten i sockor från olika märken. Jag har genom åren slitit ut många par sockor, men det är stor skillnad mellan olika märken och modeller. Här sätter jag upp olika märken mot varandra. Jag har inte gått systematiskt fram. Detta är min erfarenheter av vanlig användning av sockorna. Jag har med andra ord inte räknat antal dagar eller mil jag har använt sockorna för att kunna jämföra dem statistiskt. Dessutom har jag bara erfarenhet av ett enda par från en del märken.

Bra sockor

Enligt min erfarenhet har Lundhags slitstarka sockor. Dessvärre tillverkar de inte sockor längre. Jag har många par från dem och utan undantag har de hållit länge, en del har hållit i över sju år. De brukar ofta slitas lika mycket på både tår och hälar, till skillnad från en del andra märken som bara slits på hälen. Det känns bättre att slänga sockor som är slitna på många ställen. Norrøna är lika bra, men jag har bara använt några få par från dem.

Dåliga sockor

Socka från Smartwool

Hälen på en socka från Smartwool som är ett år gammal.

På den andra sidan av skalan hittar vi Ulvang, Chevalier och Smartwool. Med Smartwool har jag enbart testat två par av en modell, men hållbarheten var mycket dålig och efter drygt ett år var de bara att kasta. Även Chevalier har jag också bara testat två exemplar av en modell som säljs under namnet Hunter Sock. Efter bara en månads användning var det så stora hål på tårna att de bara var att kasta. De kanske bara är tänkta att användas när man sitter på post och väntar på att djur ska komma förbi, inte friluftsliv där man går långt. Ulvang är ett mycket populärt märke i Norge som vi har lång och dålig erfarenhet med. Framför allt de tunna har blivit utslitna efter kort tids användning, om man använder dem en del är de utslitna på drygt ett år. Om du har möjligheten att välja mellan att köpa sockor från Ulvang och Lundhags måste Lundhagssockan vara många gånger dyrare för att det ska löna sig att köpa Ulvang. Jag hoppas att Ulvang tar ett större miljöansvar och anlitar ingenjörer som är bättre på hållfasthetslära än de som de har i dag.

Läs mer om vad du ska tänka på när du köper sockor i en egen artikel.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.