Test av Suunto Vector


Suunto Vector är en pratisk klocka med många funktioner som är lätta att lära sig. Flera av funktionerna gör den till en viktig följeslagare på turer med svår orientering.

Senast uppdaterad 10 januari 2017

Sidan innehåller affiliatelänkar, men åsikterna är mina egna.

Testad sedan 2002

Betyg: 5/5

Suunto Vector har varit en trogen följeslagare sedan 2002 och varit till stor hjälp i orienteringen. Suunto Vector är lätt att lära sig alla funktioner på. När jag köpte den tänkte jag att jag köpt en avancerad klocka med många funktioner, jag såg fram emot att använda mycket tid med intruktionsboken för att lära mig alla funktioner. Besvikelsen var därför stor när den var så intuitiv så jag lärde mig allt på väg hem från affären. Det är bra, specielt om det går lång tid mellan turerna.Suunto Vector

Klockan är stor, många kanske tycker den är för stor. Plasten som den är gjord av får några repor efter många års användning. Armbandet är gjort av gummit och slits ut efter många års användning, men det är inget problem att byta till ett nytt armband. Batterierna räcker i cirka två år om du inte använder barometern för mycket. Också batteriluckan med gummiring kan behöva bytas efter ett antal batteribyten.

Det sägs att klockan är mannens enda smycke. Detta är kanske inte i första hand en klocka för fina fester, den är stor och även om designen är snyggare än betydligt billigare plastklockor så är den fortfarande av plast utan skinande delar. Den signaliserar att man är friluftsintresserad, det kan ge mer intressanta samtal på fester än om man använde en Rolex.

Klockan är uppbygd med olika fyra menyval för olika funktioner:

Klocka

Här visas veckodag, tid och datum som standard. Sekundvisare består av några fyrkanter som rör sig runt displayen. Du kan ställa in larm på tre olika tider, det gör att man kan ställa in att klockan ska ringa 6.00, 6.05 och 6.10 för att snooza. Dessvärre är det samma volym genom hela larmsignalen och du ska inte räkna med att höra larmet om du har klockan på armen när du ligger i sovsäcken. Det är bättre att lägga klockan bredvid sovsäcken, eller ännu hellre i mössan om man har tjock sovsäck och mössa. I klockläget har Vector också tidtagarur och timer.

Höjdmätare

Höjdmätaren är kanske den viktigaste funktionen utöver vanliga funktioner på en klocka, men du bör känna till de begränsningar som alla höjdmätare har som jag skrivit om i min artikel om höjdmätare , GPS och kartfodral.
I höjdmätarläget är standardvisningen höjden över havet med stora siffror, man kan välja om det ska vara meter eller fot. Det visas också hur snabbt man åkt upp eller ned samt tid med små siffror. Höjden över havet visas också genom fyrkanter i kanten, men det är aldrig något  jag ser på. Barometern som används för att mäta höjden använder en del energi, efter en timme går därför Vector över i klockläget för att spara energi. Man kan ställa in en nollpunkt och få skillnaden i höjd till denna. Det finns också en minnesfunktion som man kan gå tillbaka i upp till ett dygn för att se höjden vid hela timmar. Det är praktisk om man inte vet vilken höjd lägret ligger på eller man har glömt att kalibrera. Det finns också en loggbok som man kan starta och få med hur långt man gått upp, ned, högsta höjden samt höjden du var på och hastighet i höjdled upp till 10 sekunders intervaller. Vill man ha så täta intervaller går det åt mycket batteri eftersom barometern måste användas ofta. Larm finns även på höjdmätaren så den börjar pipa om man passerar en höjd. Dessa funktioner var spännande de första turerna, men det tog inte så lång tid innan loggfunktion och andra roliga funktioner inte var så intressanta längre. Numera använder jag bara höjd över havet och minnesfunktionen, jag tror nog det gäller för de flesta.

Barometer

Nästa läge på Suunto Vector är barometern. Där ser man trycket med stora siffror, temperatur och tid. Temperaturen är inget man kan lita på om klockan sitter på armen på grund av kroppsvärmen, det tar lång tid för klockan att få samma temperatur som omgivningen och man kan lita på temperaturen, ofta en halv timme om det är kallt. Barometern har också en minnesfunktion vid hela timmaroch kan visa skillnad från en starttid. Det finns också en pil som visas i alla lägen som visar trycket de sista sex timmarna. Högra delen av pilen visar ändring senaste tre timmar och vänstra delen visar 3-6 timmar. Man måste komma i håg att ändringen kan orsakas av att man inte befinner sig på samma höjd över havet.

Kompass

Höjdmätare

Kompassen visar i grundläget vilken riktning upp på klockan pekar, både med siffror och bokstäver. Det finns också en pil som pekar mot nord och tid. Eftersom kompassen använder mycket energi stängs kompassen av efter en minut. Det är därför bättre att ha Vector i något annat läge när man går, när man behöver kompassen håller man in en knapp så kommer man till kompassen i tio sekunder, innan det slås över till det läget man var på i starten. Det är möjligt att ställa in deklination för att kompassen ska visa så nogrant som möjligt. Det är naturligtvis en elektronisk kompass i klockan, den måste därför kalibreras någon gång i bland för att visa rätt. Det gör man genom att man håller klockan plant och snurrar runt den långsamt ett varv. Det är inte det lättaste att snurra runt den lagom snabbt. Både när man gör detta och när man använder kompassen måste man hålla klockan vågrätt för att avviket inte ska blir för stort, därför finns ett vattenpass i en cirkel i displayen. Efter tio år har dessvärre vätskan läckt ut och fungerar därför inte på min klocka. Kompassen vågar jag därför inte lita på längre.

Sammanfattning av testen av Suunto Vector

Suunto Vector är en klocka med många funktioner, men det är få man egentligen behöver. Trots det anser jag att det är värt att köpa Suunto Vector om man håller på mycket med friluftsliv. Det är framför allt höjdmätaren som är viktig, den kan vara mycket värdefull i många situationer.

Priset på Suunto Vector är från 1500 kronor.

Andra artiklar om att höjdmätarklockor och andra orienteringshjälpmedel

Höjdmätare, kartfodral och GPS

Karta och kompass