Test av Therm-a-Rest Ridgerest


Therm-A-Rest Ridgerest är ett lätt liggunderlag av cellplast som dessvärre har kort livslängd.

Publicerad 18 augusti 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Sammanfattning av testet av Therm-a-Rest Ridgerest

  • Ridgerest blir snabbt nedlegat.
  • Lätt
  • Uppblåsbara liggunderlag har blivit bättre än Ridgerest

Betyg 3/5

Testet har genomförts sedan 2001

Det var en gång en nyhet

Therm-a-Rest Ridgerest har funnits på marknaden i lång tid. Det betyder inte att det är ett utdaterat liggunderlag. Till skillnad från uppblåsbara liggunderlag det har inte skett så mycket nytt på flera decennier när det gäller liggunderlag av cellplast. Tvättbrädan Ridgerest och äggkartongen Z-lite där man sparar vikt genom att fördela trycket på ett ojämnt liggunderag är två undantag.

Ridgerest är lätt, men allt är relativt

Therm-A-Rest Ridgerest är lätt, normalvarianten som är 1,5 centimeter tjock, 51 centimeter bred och 183 cetimeter lång, väger bara 400 gram. Det var lätt på den tiden, men inte idag. Tidigare var ett viktigt argument för att välja Ridgerest framför andra liggunderlag vikten. Det är ett bra argument också i dag om man vill ha ett cellplastunderlag som klarar av gnistor från elden och inte får punktering. Är inte det så viktigt, men man istället vill ha komfort, då finns det uppblåsbara liggunderlag i samma viktklass.


Exempel på liggunderlag som är lättare än Ridgerest: Robens Zigzag Slumber, Therm-a-Rest NeoAir Xlite och Exped Synmat Hyperlite.


Komfort och slitstyrka

Du kanske undrar om det verkligen är bekvämt att ligga på en tvättbräda?

Det är det. Man tänker inte så mycket på det. I alla när liggunderlaget är nytt.

Efter ett tag har strukturen tryckts ihop av din vikt. Resultatet är ett liggunderlag som bara är några millimeter tjockt. Då är det inte lika bekvämt längre.Therm-A-Rest Ridgerest

Jag har fortsatt att använda Therm-a-Rest Ridgerest också efter att det blivit platt, men då tillsammans med ett uppblåsbart liggunderlag på vinterturer. Ett lätt cellplastunderlag tillsammans med ett lätt, uppblåsbart liggunderlag som klarar höstturer, men inte vinterturer ger dig större mångsidighet till ett lågt pris. Alternativet för den som håller på med friluftsliv hela året är att köpa ett liggunderlag till vintern, men det blir tyngre på sommaren. Köper man två uppblåsbara liggunderlag av bra kvalitet blir det dyrare.

Hållbarheten mot att slitas sönder är inte lika god som många andra liggunderlag av cellplast. Det beror både på tjockleken och att materialet inte är så hållbart. Slitstyrkan är vilket fall som helst mer än tillräckligt bra.

Om jag ska sammanfatta detta så rekommenderar jag att köpa Therm-a-Rest Ridgerest om man vill ha extra isolering under ett annat liggunderlag. Ska man bara använda Ridgerest anser jag att livslängden är för begränsad och att man bör köpa något annat.

Varianter och liknande liggunderlag

Ridgerest kommer i flera olika varianter. Ridgerest Solar är lite tjockare, det ger högre R-värde, men också ett tyngre liggunderlag. Ridgerest Solite ska värme bättre än standardvarianten, finns även som en extra stor variant som är 61 centimeter bred.

Hade det varit mer praktiskt om man kunde vika i hop liggunderlaget istället för att rulla? Då kan du istället välja Z-lite som också tillverkas av Therm-a-Rest.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.