Tips om att göra bildspel


Ett effektfullt och roligt sätt att visa fram sina bilder är att göra ett bildspel med musik. Det går att göra ett bildspel på några få minuter, men vill man ordna ett bra bildspel som imponerar tittaren bör man använda betydligt mer tid på att välja bilder och sätta i hop dem till musiken.

När jag började intressera mig för att göra bildspel sökte jag efter tips på internett på hur man ska göra ett bra bildspel. Problemet var bara att vad jag än sökte på så fick jag inte några relevanta träffar. I stort sett var det beskrivningar på hur man gör bildspel i de enklaste programen, men inte vad som skiljer ett bra och dåligt bildspel. När jag letade efter bildspel på Youtube och Vimeo fick jag inte upp särskilt många bra. I stort sett hittade jag bildspel där man har lagt in att bilderna ska visas ett bestämt antal sekunder innan nästa bild ska dyka upp på ett fantasifullt sätt. Jag tolkar det som att det inte är så många som gör bildspel och som lägger ned mycket tid på smådetaljer.

Det händer i bland att jag vill lära mig mer om något, men hittar ingen information på internett eller bara kommer till sidor vi har skrivit själva. Då ser jag till att lära mig mer om temat och skriva en artikel som jag lägger ut på min hemsida. Eftersom det är svårt att få tips från andra sidor är denna artikel en samling med tips som jag har kommit fram till genom att göra egna bildspel. Jag hänvisar en del till de bildspel jag har gjort för Friluftsnett, men tänk inte att allt jag har lagt ut är bra. Jag inser ibland att någon detalj i ett bildspel borde gjorts annorlunda, men känner att man måste dra en gräns för när man inte ska fortsätta att ändra på dem, även om man ser att en övergång är för snabb eller en bild är för mörk.

Starta inte direkt

När du startar bildspelet, antingen det är på en hemsida i nätläsaren eller på hårddisken i ett program som visar filmer, så tar det några sekunder från att du startat till att du kommit till rätta. Du måste se till så bildspelet visas i full skärm, flytta musen så tidslinjen inte visas och luta dig tillbaka i stolen. Därför bör inte första bilden och musiken starta direkt. Ha en helt svart bild eller en text med namnet på bildspelet innan musik och bilder startar.

Inga snabba ändringar

foto-bildspel-tips_om_att_gora_bildspel-neka

Du bör ha en röd tråd genom bildspelet och inte växla mellan bilder med stora kontraster. Med kontraster menar jag bilder som skiljer sig i ljusförhållanden, årstider, väder eller liknande. Huvudsaken är att det uppfattas som en glidande övergång mellan årstiderna, även om en bild med mycket snö på fjället kan vara tagen senare på året än en bild med barmark i skogen. Om musiken gör en snabbt vändning: tempohöjning, andra intrument eller liknande; kan du göra en stor ändring i bilderna. Ibland kan göra en stor ändring, men du måste ändra bildernas tema för att bildspelet ska bli bra om musiken ändras.

Panorering och zoom

De flesta program som man kan göra bildspel i ger dig möjlighet att zooma in eller ut och även panorera. Jag anser att man ska vara sparsam med detta om man inte går hela vägen och har det på alla bilder. Om man panorerar eller zoomar ska det i stort sett genomföras långsamt. Bilderna som du ska göra detta på måste vara i högre upplösning än de andra bilderna om de skal ha samma kvalitet. Att zooma in används för att fånga tittarens uppmärksamet till någon detalj. Att zooma ut kan användas för att få tittaren att se en liten detalj för att senare se helheten. Panorering används till motiv som tar stor plats i en ledd eller få fart i bilderna. Dessa metoder kan också användas för att kunna visa en bild länge utan att tittaren tröttnar.

Bild i bild

Man kan visa flera bilder bredvid varandra eller i varandra. Detta kan göras både i ett bildredigeringsprogram och en del videoredigeringsprogram som du gör bildspelet i. Min erfarenhet är att de som ser bildspelet lätt blir förvirrade av detta, det tar en stund innan de förstår konceptet. Man bör därför undvika detta.

Format

Att blanda olika format blir sällan bra. Det blir en orolig stämning i bildspelet om stående och liggande bilder blandas med varandra. Håll dig därför till samma proportioner i alla bilder. Jag använder HD som är 1920 pixlar i bredden och 1080 i höjden.
Läs mer i mina andra artiklar om Bildspel.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.