Välja skor om du har skador och skavsår


Du har hittat drömskorna. De är de bästa man kan få tag på för den typ av turer du ger dig ut på. Det finns bara en hake. De är inte gjorda för de som extremt lätt får skavsår. Eller de är inte gjorda för de problem du har med fötterna. Borde du köpa dem? 

Publicerad 23 april 2018

Om du har problem med skador eller skavsår kan du kanske inte följa de tips jag skrivit tidigare om vilken typ av skor som passar den typ av vandring du ska ut på. Får du skador eller för stora skavsår kan du inte genomföra turen, eller så tar det bort all glädje. Du kan därför bli tvungen att i första hand prioritera de problem du har, även om skorna i övrigt inte är optimala för din typ av turer.

En del behöver mer stabilitet än vad låga skor ger, även om de går med lätt packning. Se i så fall på de högre, stabila vandringskängorna jag skriver om här. Har du problem med fötter, knän eller rygg så kan det vara bra att prata med en sjukgymnast eller kiropraktor om det är något speciellt du bör tänka på med just dina problem. Kanske kan du köpa de skor du vilket fall som helst tänkt på att köpa, men använda andra sulor till dem.Tejpning av skavsår.

Vissa problem kan förebyggas med stabila vandringskängor, men en del anser att för stabila skor kan förvärra problemet. I foten sitter en mängd muskler som ska stabilisera fotens delar när vi går barfota. Om de inte behöver arbeta kommer de bli svagare, det kan förvärra problemen.

Har du något problem som kan förstöra turen, då bör du ta  hänsyn till det först. Därefter kan du välja annan funktion. Det är trist om man hittat de perfekta skorna alla andra kan ha, men kan vara nödvändigt om det är vad som krävs för att genomföra turen.

Frågor du borde ställa

Har jag skador som jag bör ta hänsyn till vid skoköpet?

Har jag ökad risk för någon typ av skada på grund av arv, arbete eller fritidsintressen som kan förebyggas med andra typer av skor?

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.