Vandringskängor – Köp rätt, få torrare fötter och mindre skavsår


Bra vandringskängor hör till den viktigaste friluftsutrustningen på en lång vandring. Med rätt vandringskängor håller sig fötterna torrare och varmare, du minskar också risken för skavsår.

Uppdaterad 3 december 2017

Sidan innehåller affiliatelänkar, men åsikterna är mina egna.

Viktigaste tipsen när du ska köpa vandringskängor

  • Stövlar duger på första turen, det krävs bara någon enstaka tur per år för att det ska löna sig att köpa vandringskängor.
  • Köp ofodrade vandringskängor om du vill ha skor som torkar under turen.
  • Köp fodrade skor om du vill minska problem med skavsår, knän och annat.
  • Se dig inte blind på de som blivit bäst i test.
Vandringskängan La Sportiva Elk

La Sportiva Elk

Innehåll

Torra fötter med rätt vandringskängor
Vandringskängornas stabilitet och höjd
Gummi och förstärkning på vandringskängorna
Nubuck
Komfort
Vandringskängor för olika årstider
Alternativ till vandringskängor
Frågor du borde ställa när du köper vandringskängor
Vandringskängor jag använder

Torra fötter med rätt vandringskängor

Mitt bästa tips på vandringskängor till dig som ska bo i tält är att de ska vara ofodrade, om du klarar det. På en lång tur kommer skorna förr eller senare att bli blöta. Om vandringskängorna har foder byter du till torra sockor, sätter ned fötterna i de våta skorna och så blir sockorna snabbt blöta.

Om du däremot har ofodrade vandringskängor kan du sätta på dig torra sockor och sätta ned fötterna i skorna som bara blir lite fuktiga. Sockor kan torkas över natten i sovsäcken, skor är svårare att torka på tältturer. Ofodrade vandringskängor är också bra när man vadar.

Det mest populära valet av vandringskängor idag är låga skor med foder. Gore-texskor kan hålla dig torr under förutsättning att vatten inte rinner över kanten eller du är ute länge då fukt hinner byggas upp över tid.

När jag testat att fylla ett par vandringskängor utan foder och ett par med gore-tex har jag sett att det sipprat ut vatten ur ofodrade, men inte från de fodrade med gore-tex. Många påstår att gore-tex slits ut snabbt. Min erfarenhet är att det varierar från sko till sko. Köper du vandringskängor av hög kvalitet kan de hålla i många år utan att läcka.

En grupp går över en bäck med vandringskängor.

Med höga vandringskängor kommer du över fler bäckar utan att det rinner över skaftet. Undvik att vara den med lägst skor i en grupp, det kan resultera i extra omvägar.

På kortare turer på leder är man oftast torrast med gore-texskor på fötterna. Är man ute längre samlas ändå fukt i dem, och går man i blöta områden utanför leder måste man förr eller senare över en myr eller bäck där det rinner över skoskaftet. Svett samlas i vandringskängorna som inte torkar ut. Därefter är skorna blöta till du kommer hem. Även om du sover inne i en stuga någon natt är det inte säkert att de blir torra över natten.

Vandringskängornas stabilitet och höjd

Så till den stora nackdelen med ofodrade vandringskängor som gör att det inte är för alla.

Hur stabila vandringskängorna ska vara är beroende av användaren och användningsområde. Har du en gång vrickat foten ordentligt ökar risken att det sker igen. Personligen anser jag att de mest stabila vandringskängorna inte är nödvändiga under vanliga vandringar på stigar med relativt lätt packning. Nackdelarna för de skorna överstiger fördelarna.

Med mjuka skor kan man lättare trampa snett och vricka foten, men om man inte ska ha de stabilaste vandringskängor kan man ha ofodrade vandringskängor. Går man på toppturer kan stabila stabila kängor vara bättre eftersom terrängen ofta är svårare och torrare.

Går du med tung packning och har haft problem med till exempel knän kan stabila skor vara ett måste. Om du pronerar eller supinerar kan många problem förvärras och du behöver hjälp att lägga vikt på hela fotsulan.

Samtidigt är det viktigt att komma i håg att stabila vandringskängor inte alltid är det bästa för alla som har problem med fötterna. Det är många muskler, leder och senor i en fot, får de inte arbeta tillräckligt mycket på långa turer kan det ge problem.

Hur höga vandringskängor ska vara är en smaksak. Jag anser att de ska gå en bit upp på vaden. Det gör att man kommer över betydligt fler bäckar utan att det rinner vatten över kanten. Om man har låga vandringskängor bör man ha med sig damasker för att hålla sig torr under regniga dagar eftersom regnbyxor inte alltid går tillräckligt långt ned.

Gummi och förstärkningar på vandringskängor

Läderskor är oftast inte helt täta och måste impregneras efter en tid för att hålla tätt. Därför kan det vara praktiskt med gummi längst ned runt foten. Där behöver man inte vädra ut lika mycket fukt och nedre delen av foten kommer oftare ner i lera och våta myrar.

De som har lite kunskap om vad som finns på marknaden kanske ser att jag mer och mer beskriver vandringskängor från Lundhags. Efter att ha vant mig vid kängor från dem kan jag inte tänka mig att använda något annat. En annan fördel med deras skor är att de är uppbyggda i tre delar: Läder, gummi och sula. Om en del går sönder är det bara att byta ut den, vilket gör att milkostnaden reduceras.

Grupp på vandring med vandringskängor.

Efter några år kommer sulan att slitas ut. Kontrollera därför innan du köper ett par dyra vandringskängor om det är möjlighet att byta ut sulan. Det bär väl värt pengarna om resten av skon är välhållen.

Då och då sparkar man in i stenar och annat hårt med tårna, det gör att de slits mer framtill på kängan. Det kan därför vara bra med en förstärkning över tårna. Blir det djupa hål kan man lägga lim i sprickorna för att täta.

Nubuck

Allt fler vandringskängor säljs med nubuckskinn. Det är skinn som ser ut som mocka, men tål vatten. När jag köpte ett par vandringskängor som hade nubuck som standard frågade jag försäljaren vad som var fördelarna med nubuck framför slätt läder. Svaret blev då att en del tycker att det ser snyggare ut, men att egenskaperna är de samma. Dessutom blir nubuck slätt om man behandlar kängorna som vanligt.

En annan försäljare som jag hade ett långt samtal med under ett mycket långvarigt besök i butiken sade: ”Jag får egentligen inte säga detta, men nubuck gör att skorna känns mer exklusiva så att vi kan ta mer betalt.” Med andra ord kan du välja nubuck om du tycker att de ser snyggare ut, är beredd att betala mer för det och vill använda specialimpregnering. Annars kan du lika gärna välja andra vandringskängor av vanligt läder.

Komfort

Det är viktigt att vandringskängorna är bekväma. Se till att gå runt ordentligt i affären i lugn och ro. Har du inte en välsorterad friluftsaffär i närheten eller vill spara pengar kan du beställa flera par från affärer som har gratis, eller billig, frakt och retur, till exempel Outnorth eller Outdoorexperten. Då kan du behålla de med bäst passform och skicka tillbaka de som inte passar utan att det kostar mer än att handla i en vanlig friluftsaffär.

Om du ska gå mycket på fjället, i blockmark och annat hårt underlag är det också viktigt med bra sulor, gärna med lite dämpning, men först och främst tillräckligt tjocka och styva så du inte känner varje sten genom kängan. Har du problem med att hitta bekväma vandringskängor ska du inte bara se på skorna, det kan också vara värt att se på olika typer av innersulor för att göra dem mer bekväma. Du hittar sulor med bättre dämpning och som kan formas efter foten, läs mer om detta i min artikel om sulor.

Något av det viktigaste man måste se på för att hitta en sko som passar foten är lästen, det betyder hur smal eller bred skon är. I tillägg är det viktigt att känna efter om det är tillräckligt god plats vid tårna. Några skor är smalare vid tårna än andra, så om din fot är bred vid tårna är det viktigt att välja vandringskängor som ger tillräckligt plats.

Skavsår

Om du har problem med skavsår på hälen måste du också tänka på hur bra hälen sitter i kängorna. I en del skor glider hälen i skon för varje steg, men andra vandringskängor har bättre hälgrepp. Billiga vandringskängor har sällan bra hälgrepp, de med bäst hälgrepp kostar några tusen kronor. Du kan förbättra skorna genom att köpa ett hälgrepp som klistras fast i skorna. Det kostar bara några tiotals kronor och kan därför vara värt att testa om du ofta får skavsår på hälen.

Får du skavsår på eller mellan tårna tyder det på att du behöver skor som är breda längst fram.Regnkläder

Om du köper dyra vandringskängor är ofta passformen bättre, därmed mindre risk för skavsår, än om du köper billiga. Ofodrade vandringskängor är svåra att ge bra passform, även om jag aldrig haft problem med det.

Olika märken och komfort

Här är mina uppfattningar av hur de olika märkena är i förhållande till läst och komfort (jag har bara tagit med märken som har höga vandringskängor):

  • Alfa: Breda vandringskängor anpassade nordiska fötter. Många som är ute efter komfortabla vandringskängor som ger lite skavsår använder Alfa.
  • Crispi: Ganska breda vandringskängor, men varierar mellan olika modeller. Detta är i utgångspunkten ett italienskt märke, men har anpassat sig till den nordiska marknaden. Bekväma skor med en del dämpning.
  • Lundhags: De olika modellerna har varierande läst. Detta är skor för den som önskar slitstyrka och funktionalitet. Om du inte är kräsen på komfort kan de fungera utmärkt. De har hård sula och formar sig inte lika bra efter foten som vandringskängor med foder. Några modeller har extra bra hälgrepp (HFC-Heel Fit Control).
  • LaSportiva: Italienskt märke som gör smala vandringskängor med bra komfort.
  • Varg: Norskt märke för ganska breda fötter. Utan foder.

Vandringskängor för olika årstider

Olika orstider ställer olika krav på vandringskängorna. Här ser du vad du bör tänkta på när du köper skor med en bestämt säsong i tankarna.

Sommar

Ska du mest använda vandringkänorna på sommaren klarar du dig med något som är enklare än de andra säsongerna. Det är oftare bra väder och torrt, du klarar dig därför med något som inte är lika tätt. Höga temperaturer under sommaren gör dessutom att det är en fördel om vandringskängorna inte är alltför varma.

Höst

Under hösten är det kallare, men de flesta klarar sig fortfarande med ganska svala vandringskängor så länge de inte står stilla så mycket. En stor skillnad mot sommaren är istället att vandring under hösten ställer större krav på att man kan hålla vattnet ute under regniga dagar och när man går över vått underlag. Man bör därför välja tätare vandringskängor till hösten.

Vår

Våren ställer ungefär de samma kraven som hösten, men mycket på grund av snösmältning. Marken har inte hunnit torka upp och bäckarna är överfyllda. Det är därför en fördel om man har högre vandringskängor som gör att man kan gå torrskodd över fler bäckar.

Vinter

Vintern ställer andra krav på vandringskängorna än sommaren. Det är kallt och mindre risk för regn. Man svettas mindre, men räkna ändå med att det samlas fukt i dem inom någa dagar. En löstagbar innersko som man kan torka i sovsäcken är det bästa. Det är ovanligt, men kan beställas från bland annat Lundhags. Är du bara ute en dag är det inget problem med foder.

Alfa Walk kingRäkna med att fodrade skor är svåra att få på fötterna om de inte förvarats varmt under natten, till exempel i sovsäcken. Skalkängor kan fungera på vintern, men riskerar att bli för kalla vid pauser. Är du i rörelse större delen av tiden är det sällan ett problem, då blir du varm.

Kalla vandringskängor kan förbättras genom att lägga i varma sulor som isolerar mot den kalla marken. Extra långkalsonger och att klä sig varmt i övrigt kan också göra att fötterna hålls varma på kyliga vinterturer.

En annan skillnad mellan att vandra på sommaren och vintern är underlaget. På vintern kan marken vara frusen. Det ställer större krav på dämpningen i skorna. Välj vandringskängor med bra dämpning om du har möjlighet eller köp en innersula som ger extra dämpning, men de är ofta kallare än ullsulor som kan behövas för att hålla värmen.

Om det är snö måste du hålla snön ute ur vandringskängorna. Har du höga kängor, till exempel Lundhags Syncro High, är det ofta tillräckligt att dra byxorna över kängskaftet. Annars behöver du snölås som kan dras över, men även då finns det risk att de lägsta skorna får in snö.

Tester av vandringskängor

Efterson alla fötter är olika är det viktigt att prova många olika märken och modeller och inte se sig blind på de som fått omdömmet bäst i test. Jag har bland annat sett tester av smala vandringskängor där personer skriver att de har breda fötter. Då borde de inte ge dåliga betyg i testet och klaga på att de är obekväma, trots att de läst i tester att de ska vara bland de behagligaste på marknaden.

Ett test där det står att en vandringskänga är skön säger ändå något. En del skor har bättre hälgrepp och man har lagt ned lite extra på att göra en sko som formar sig efter foten eller redan är formad efter de vanligaste fottyperna.

Slitstyrkan är ytterligare en sak man kan få en bild av i en del tester. När en profesionell testare från en tidning skriver en artikel med överskriften ”Test av 20 vandringskängor” kan du räkna med att de inte kan säga så mycket om slitstyrka. Vilken som har bäst slitstyrka ser man först efter flera månaders användning. Letar du på internet hittar du många sidor där vem som helst kan skriva om sina erfarenheter. Som jag nämnt över kan kvaliteten variera, men det är enda sättet att få en bild av slitstyrkan över lång tid innan man köper skorna och testar själv.

Översikt över tester av vandringskängor

Sidor där det läggs ut tester fortlöpande

Utsidan.se

Utsidan.se är Sveriges största sida för friluftsliv. Medlemmarna kan skriva tester av vandringskängor och annan utrustning.

Outnorth.se

Outnorth är en av Skandinaviens största friluftsaffär på nätet. Det finns möjlighet att läsa tester som andra kunder har skrivit.

Outdoorexperten

Outdoorexperten har ett brett utbud av vandringskängor och möjlighet för kunder att skriva recensioner.

Addnature
Lundhags Syncro

Lundhags Syncro

Addnature har ett stort utbud av friluftsutrustning, inte minst skor. Kunderna kan skriva kommentarer om deras produkter.

ITAB

ITAB är mest kända för att sälja okända, billiga märken, men för skor är det ett undantag. Du hittar de vanliga märkena med möjlighet att skriva tester av dem.

Sidor med genomförda tester av vandringskängor

Tester av vandringskängor skrivna 2017

StaffanSandberg.se

Jag använder Lundhags Syncro High när jag är på vandring. Testet uppdateras fortlöpande om det dyker upp nya saker med skorna.

 In i vildmarken

Peter Persson har testat Lundhags Skare, vandringskängor med ullinndersko, för vinteranvändning.

Tester av vandringskängor skrivna 2016

StaffanSandberg.se

Under flera år använde jag Lundhags Ranger High  som är gjord med Lundhags traditionella design: Ett lager läder och gummi längst ned runt foten.

Vandringsbloggen

Vandringsbloggen testade Alfa Walk Queen under sommaren 2016. Walk Queen är en dammodell, herrmodellen heter Walk King.

Råd och rön

Råd och rön har testat elva skor som är anpassade för lättare packning. Testet kostar 35 kronor att läsa.

In i vildmarken

Peter Persson testade Bora 2 Mid som är en lätt sko med en lös innersko.

Outside

Outside har skrivit tester av Haglöfs L.I.M. Strive GT, en lätt vandringskänga med en sula av riskorn.

Tester av vandringskängor skrivna 2015

Banum

Banum är en frilufts- och fotoblogg som bland annat testat Lundhags Syncro Light och Hanwag Tatra GTX.

Vandringsbloggen

Vandringsbloggen testade Meindl X-SO Lady Mid GTX som är för vandring med lätt packning.

Tester av vandringskängor skrivna 2014

Expressen

Expressen testade sex kängor. Testvinnare blev Lundhags Mira Ws High och Salomon Quest 4D GTX.

Känner du till något test som borde vara med i översikten över tester av vandringskängor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se. Jag tar bara med tester där skorna verkar ha använts i minst en vecka.

 Alternativ till vandringskängor

Det finns fler typer av skor man kan vandra i, jag har mest skrivit om de mest terränggående skorna på grund av att det är vad jag använder. Om du går mer på leder, har lättare packning eller prioriterar att gå snabbt finns det fler alternativ:

Sko

Kvarglömd trailsko på fjället.

Trailskor

Joggingskor med grov sula, så kallade trailskor, kan också fungera att använda på fjället, även när du vandrar. Räkna med att bli blöt, tyget står inte mot vatten när man trampar i en bäck eller myr. Jag har mött vandrare som använder trailskor till fjällvandring som sagt att man blir vilket fall som helst blöt när man vandrar, även med vandringskängor (jag är inte helt enig i det). Då kan man lika gärna använda trailskor och bli blöt direkt så behöver man inte tänka på var man sätter fötterna resten av dagen. Problemet med trailskor är att det blir kallt.

I tillägg till att trailskor betyder blöta fötter ger de dåligt stöd och slits snabbt. Fördelen är att trailskor är lätta och billiga.

Låga vandringsskor

Det finns en medelväg mellan vandringskängor och trailskor. Namnet på den kategorin varierar mellan olika affärer. Outnorth och Malmö Outdoor and Sports benämner det som vandringsskor, Outdoorexperten kallar det för fritidsskor.

Vill du ha lätta skor och har lätt packning samt mest går på leder där det finns broar över bäckarna kan detta vara ett bra alternativ för dig. De har ofta Gore-Tex eller något annat vattentätt tyg som andas, de blir därför torrare än trailskor.

Stövlar

De flesta stövlar är inte gjorda för att användas till vandring med packning, men det finns undantag. Vandringsstövlar har ofta en grövre sula och bättre stöd för foten än vanliga stövlar. På grund av att de inte har snörning är det ändå begränsat hur bra stöd det kan bli, räkna därför inte med att få lika bra stöd som med vandringskängor.

Med stövlar kan man utan problem gå i regn och bäckar, men det blir fuktigt från insidan. Du kan därför räkna med att dina sockor är blötare när du vandrat en varm dag med stövlar än om du haft vandringskängor. På grund av att stövlar inte har snörning och sockorna blir fuktiga måste man räkna med att det kan bli svårt att få av skorna.

Priset för ett par bra vandringsstövlar är oftast från några hundra kronor till runt tusen kronor, men det behöver inte bli billigt i längden. Vandringskängor håller ofta längre.

Om du ska ut på din första vandring och inte vet hur mycket du kommer vilja vara ute senare bör du inte köpa mer friluftsutrustning än nödvändigt. Du har kanske stövlar sedan tidigare. Då kan du nöja dig med att använda dem och eventuellt ta med ett par joggingskor för dagar med bra väder. Har du inte stövlar sedan tidigare och behöver köpa skor till vandringen är det antagligen bättre att satsa på några billiga vandringskängor än stövlar. Har du inte haft användning för stövlar tidigare får du det antagligen inte senare heller. Enkla, billiga vandringskängor har man även nytta av en vinterdag i stadsmiljö.

Frågor du bör ställa när du köper vandringskängor

Har du orkat läsa hela artikeln? Vet du mer om vilka skor du ska köpa? Om inte så kanske frågorna under kan hjälpa dig att sätta ihop det jag skrivit över med vilka skor du ska välja.

Har du möjlighet att torka skorna? Nej: Välj ofodrade vandringskängor.
Blir skorna ofta blöta? Ja: Välj ofodrade vandringskängor eller ett par som håller fukten ute.
Går du ofta över bäckar och myrar? Ja: Välj höga, ofodrade vandringskängor som håller fukten ute.
Går du i oländig terräng? Ja: Välj stabila skor.
Går du med tung packning? Ja: Välj stabila vandringskängor.
Har du skador? Ja: Ta hänsyn till detta.
Blir du sliten? Ja: Köp lätta skor.
Hur ofta använder du skorna? Ofta: Satsa på hög kvalitet.Vandringskängan Alfa Walk King
Vilken del av året vandrar du? Sommaren: Mindre behov för varma vandringskängor som håller fukten ute.
Blir du sliten i fötterna av att gå på ojämnt underlag? Ja: Satsa på bra sulor till vandringskängorna.
Behöver du bekväma skor? Ja: Prioritera komfort högt.
Har du problem  med skavsår? Ja: Köp skor som ger mindre problem med skavsår där du är utsatt för problem. Köp skor som håller fötterna torra.
Hur långt vandrar du? Långt: Satsa på bekväma skor av hög kvalitet.
Ska vandringskängorna mest användas på sommaren? Ja: Köp svala skor.
Ska vandringskängorna mest användas vår och höst? Ja: Köp skor som är täta och höga.
Ska vandringskängorna mest användas på vintern? Ja: Köp skor som är varma, gärna med lös innersko om du sover i tält.

Vandringskängorna jag använder

Jag skrev tidigare att de bästa vandringskängorna är de som är ofodrade. På grund av att jag ofta går i svår terräng med tung packning har jag varit tvungen att göra en kompromiss. Jag använder därför Lundhags Syncro som är en stabil, men samtidigt relativt snabbtorkande vandringskänga för krävande förhållanden.

Fler artiklar för dig som ska köpa eller vårda vandringskängor

Tester av vandringskängor

Test av Lundhags Syncro

Test av Lundhags Ranger

Sulor till pjäxor och vandringskängor

Impregnera skor med fett, vax och spray

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.