Kort om friluftsliv: Vintertält


Vintern ställer stora krav på ett tält. Lär dig vad innan du köper in ett till vinterns skidturer.

Publicerad 3 december 2018

Detta är en del av en kort artikelserie. Vill du ha mer omfattande tips om vad du ska tänka på när du köper tält hittar du det på den här sidan.

Du behöver både bättre ventilation för att undvika kondens och stormsäkrare tält.

Tält med flera ingångar får ett extra plus på vinterturer. Det kan driva snö och man kan bli tvungen att täcka för en ingång.

Billiga tält kan verka lika bra som dyra, men har ofta nackdelar som man upptäcker först när man använder tältet. Se på rivstyrka och vattenpelare för att få en bild av hur bra kvaliteten är i materialet, då är det ofta också hållbarare tältstänger.

Lägerplats

Välj ett tält som är lätt att sätta upp, även om det blåser.

Man behöver mer plats på vintern än på sommaren. Välj därför ett stort tält för det antal personer som ska vara med på turen eller ett som är för fler personer.

Förankra tältet med tältpinnar som är större än de vanliga om du inte har med tillräckligt många skidor och stavar. Sätt inte ned stavarna med spetsen ned, någon riskerar att snubbla på en stormlina i mörkret och skadas på staven. Se upp så stålkanterna på skidorna inte skaver av stormlinor.

Skotta upp snö på tältduken för att undvika att det driver in snö. Om det blåser mycket kan du placera snöblock på stormlinorna. En lämur minskar belastningen på tältet, men placera den tillräckligt långt bort för att den inte ramlar på tältet.

Mer information om tält hittar du här:

Köpa tält

Tälta i hård vind

Tälttillbehör

Undvika kondens i tältet