Multibränslekök – användning och begränsningar

Multibränslekök kräver mer varsamhet när man använder dem i tält och underhåll för att fungera. I denna arikel får du några tips inför användning multibränslekök och information om vad du ska tänka på. De olika modellerna skiljer en del, läs därför manualen noga.

Senast uppdaterad 29 februari 2020

Multibränslekök är mer komplicerade att tända än gaskök och de är inte lika lätta att förstå utan en beskrivning som spritkök. Däremot anser jag att det är det enda alternativet för friluftsliv i låga temperaturer. Jag har skrivit mer om detta i artikeln om friluftskök.

I ett multibränslekök är det gas som antänds och värmer upp kastrullen. Eftersom bränslet är i flytande form måste du först pumpar upp trycket i en bränsleflaska så det sprutar ut när du öppnar reglaget. Därefter låter du en del av bränslet rinna ut i en skål under brännaren som du tänder du på. Det gör att brännaren blir varm och när du öppnar reglaget kommer bränslet ut som gas.

Förvärmning av multibränslekök

Förvärmning av multibränslekök

En bra brännare bör ha flera hål där du kan sticka in en tändsticka och antända bränslet, annars kan det enda hålet vara på fel sida. Det gäller att förvärma lagom länge. Släpper du ut för mycket kan det bli höga flammor, så se till att du är van vid köket innan du använder det i tältet. Släpper du ut för lite till förvärmningen kommer inte bränslet bli till gas när det kommer ut efter att du har förvarmt det. Du ser att du har fått upp värmen tillräckligt om flammorna plötsligt blir högre under förvärmning.

Om du märker att bränslet börjar ta slut utan att det blivit varmt har du två valmöjligheter. Ett alternativ är att du låter det svalna och börjar om. Om du nästan lyckades få upp värmen kan du istället låta lite bränsle komma ut så det det fylls på med mer bränsle i skålen. Detta fungerar bäst om det är mycket metall runt lågan, som till exempel på Optimus Nova. Detta bör göras med stor försiktighet.

Till en del multibränslekök kan du välja vilken storlek du vill ha på flaskan. Det är som regel bättre att köpa en liten eftersom man sällan använder mer än någon deciliter åt gången. Köper du en stor flaska på en liter kommer det bli mycket pumpande innan du fått tillräckligt tryck, den är dessutom onödigt tung. Är den inte tillräckligt stor kan du hellre ta med en flaska till som du kan hälla över från vid behov.

Om du använder ett bränsle som sotar, till exempel fotogen, kommer brännaren att brinna ojämnt och slockna på låg effekt. Det går att rensa, men att gå över till ett renare bränsle kan ibland vara bättre, till exempel bensin.

Hur man genomför rensningen skiljer sig mellan modellerna. På Primus Omnifuel sticker man ned en tunn metalltråd som sitter på det medföljande multiverktyget i hålet som bränslet kommer ut ur. Den tråden riskerar att gå sönder och själva tråden kan inte bytas ut. Spring inte till butiken för att köpa nytt verktyg, se vad du har hemma istället. En tråd från en antennkabel fungerar lika bra.

Optimus  Nova har en betydligt bättre lösning som gör att man slipper försöka träffa ett mycket litet hål med en tunn tråd. Inuti brännaren sitter en nål som åker ut och rensar hålet om man skakar brännaren upp och ned. Jag har inte varit med om att den nålen gått sönder, men man får en ny varje gång man köper en reparationssats. Ingen av dessa lösningar fungerar när friluftsköket är i gång. Ta därför för vana att rensa efter varje gång du använt köket om du har problem med sot.

Pump på multibränsleköket Optimus Nova

Pump på ett multibränslekök.

För att se till så du får varm mat bör du ta med dig reparationssats, verktyg och manual på turen. På vinterturer på fjället är man extra utsatt om friluftsköket inte fungerar eftersom man inte kan göra upp eld eller få tag på vatten utan att smälta snö, det kan därför vara värt att ta med två brännare på vintern. Om ni är flera i tältlaget kan det vilket fall som helst vara värt att ta med ett extra friluftskök för att spara tid på morgonen när man ska smälta snö.m Om du inte har använt friluftsköket på lång tid bör du testa det före turen för att undvika obehagliga överraskning när du hungrig slår läger första kvällen.

Undvika höga flammor på multibränslekök

De flesta tillverkare av multibränslekök avråder att man använder dem i fjälltält som har normal storlek. Ibland kan man välja att ställa köket utanför tältet, och själv ligga i sovsäcken i tältet i skydd mot väder och vind utan att oroa sig för att flammorna når upp till taket. Om du ändå ska använda brännaren i tältet är det ett antal saker du bör tänka på för att minska risken:

  • Har du erfarenhet av att använda köket? Tar du med köket in i tältet bör du ha använt det en hel del så du känner dig trygg på det.
  • Är reglaget stängt när du börjar pumpa? Om inte blir det mer bränsle i skålen än du tror.
  • Vilket bränsle använder du? Bensin ger högre flammor än fotogen. Om du har använta fotogen tidigare, men har börjat använda bensin, kommer flammorna bli högre än du är van vid. Samma sak gäller om du byter från sprit till fotogen.
  • Om du använder bränslet i flaskan till att förvärma köket, har du verkligen stängt av efter du fyllde skålen? Om inte kommer skålen fyllas med mer bränsle. Det tar ofta några sekunder från att du vrider på reglaget till att bränsle börjar komma ut, är du säker på att det inte började rinna ut bränsle tidigare än du trodde?
  • Om du inte lyckades tända köket ordentligt på första försöket, är brännaren kall nog när du börjar om? Är den varm kommer också bränslet vara det när du tänder som ger snabbare förbränning med högre lågor.
  • Är alla packningar täta, eller sipprar det ut bränsle någonstans som riskerar att antändas?

Andra artiklar om friluftskök

Friluftskök – stormkök, multibränslekök och gaskök

Matlagningstillbehör