Billiga tält kan verka som ett kap, men vid närmare undersökning kan det visa sig blir dåliga köp. Läs några av mina case för att lära dig vad som skiljer dyra tält mot ett billigt.
Sidan innehåller sponsrade länkar från Outnorth
Vad skiljer ett billigt tält mot ett dyrt? Är det värt att köpa ett tält från Hilleberg när man kan köpa från Urberg? Det får du svar på i den här artikeln. Vill du lära dig mer om vad du ska tänka på när du köper tält har jag skrivit en artikel om vad du ska tänka på när du köper tält, se Köpa tält – Stor guide inför köpet.
Några vanliga skillnader är:
- Lägre kvalitet på materialet i billiga tält.
- Duken står inte mot kraftigt regn, golvet kan släppa genom fukt underifrån och kondens från yttertältet tränger genom innertältet.
- Stängerna går lättare sönder.
- Blixtlås håller sämre.
- Även om duken är tät i början kommer UV-strålning och iskristaller som blåser om kring nöta sönder beläggningen.
- Sämre ventilation i billiga tält.
- Dyra tält är ofta lättare.
- Billiga tält är mindre genomtänkta. De kan till exempel vara svårare att sätta upp eller ha sämre ventilation.
Alla punkterna över har större betydelse på vintern än på sommaren. Ska du bara vara ute på sommaren kan du ofta köpa ett billigare tält än du ska ut kalfjället under vintern.
Exempel på billiga enmanstält
Då ska vi gå över på mer konkreta exempel för hur jag hade resonerat om jag skulle köpa nytt tält och hade begränsad ekonomi. Det blir några case där jag ser på billiga tält och bedömer om jag hade varit intresserad av dem med den erfarenhet jag har och med den information man hittar på internet.
Robens Starlight 1
Robens Starlight 1 är ett enmanstält som bygger på en design som många tälttillverkare använder. Jag har själv använt Hilleberg Akto i många år. Robens Starlight är betydligt billigare, en tredjedel av Akto.
Vad skiljer dessa tält? Är det värt att köpa det betydligt dyrare Hilleberg Akto?
Det första man tänker på när man jämför specifikationerna är vikten, Akto är 0,4 kg lättare. Går man mer in i detaljer ser man att trots denna viktskillnad är Akto större i de flesta dimensioner. Det är högre, längre och bredare.
En liten, men praktisk detalj på Akto som Starlight inte har är möjligheten att ha två tältstänger i stånghållaren. Det gör tältet stabilare i hård vind.
Man hittar inte så många tester av svenska användare av Starlight 1, men man hittar några tester i Tyskland, Holland och Storbritannien. Det har i stort sett fått bra betyg, men jag blir ändå skeptisk. Det är inte så många tester och de som har skrivit positivt om tältet nämner sällan hur mycket de använt det och i vilka förhållanden. Svenska fjällen ställer andra krav än engelska skogar.
Skulle jag kunna tänka mig att köpa Starlight 1 när Akto är utslitet? Jag måste svara helt klart nej på den frågan. Ett enstångstält som är mindre än Akto riskerar att bli för trångt (jag är 176 cm). Dessutom behöver jag tält som också kan användas på vintern, jag är tveksam till att Starlight 1 har det som krävs av vindtålighet och ventilation för att klara det. Om jag bara skulle ge mig ut på tälttur någon gång i bland på sommaren, vad hade jag gjort då? Jag hade inte köpt Akto. Använder man det bara några få nätter på sommaren har man mindre nytta av den extra kvaliteten. För turer på fjället skulle jag ändå vilja ha ett tält som har testats av personer i svenska fjällen, men gärna något billigare än Akto eller Hilleberg Enan.
Exempel på billiga tvåmanstält
Hade jag köpt Starlight 1 om jag mest gjorde skogsturer och någon enstaka tur på fjället? Då blir jag mer tveksam. Storleken är en dealbreaker om det upplevs som alltför litet, men det är trots allt inget så många har klagat på. Jag skulle nog köpa det och testa det inne så jag lugn och ro kan blåsa upp liggunderlag, lägga mig i sovsäcken och känna hur det känns. Om det var för litet hade jag lämnat tillbaka det.
Urberg 2 person light
Urberg 2 person light kostar 4000 kronor. Också detta är klassisk design som används av många olika tälttillverkare.
Vad gör att folk betalar mer än dubbelt så mycket för till exempel Hilleberg Staika och Fjällräven Dome? Vindtålighet är det kortaste svaret, men med vindtålighet kommer ökad vikt, även om man väljer de bästa material. Dessa är tält är gjorda för hårdare förhållanden än de billiga och lättare tälten. Ska du bara ut på turer på sommaren kan därför Uberg Light vara ett bättre alternativ, även om man bortser från pris.
Hilleberg Nallo som kostar några tusen kronor mer är bättre att jämföra med. Trots en annan form skulle jag använda det på liknande sätt som Urberg 2 person light. Du sparar några hekto på Nallo, men innertältet är mindre. Yttertältet är däremot större.
Vattenpelaren i ytterduken är den samma, men Nallo har nästan dubbelt så hög vattenpelare i tältgolvet som det billiga tältet.
Exempel på billiga tält för tre personer
Jag har försökt hitta recensioner för Urberg 2 person light, men det är dåligt med det. Utan att läsa om andras erfarenhet är det svårt att avgöra om det er tillräckligt god ventilation och om tältet kommer hålla på många turer. Det verkar som att det är ett återkommande problem med billig friluftsutrustning. Det betyder att man i större grad tar en chansning om man väljer budgetalternativ.
Skulle jag rekommendera någon med begränsad ekonomi att köpa Urberg 2 person Light? Ett tält håller länge, så du får i lång tid nytta av att lägga lite extra på tältet. Går du bara på tur någon gång per år har priset större betydelse. Jag är, trots det, tveksam, även om man bara ska använda det på sommaren. Det baserar sig bara på att det är svårt att hitta tester av tältet. Om många skulle skriva positiva recensioner skulle jag tänka om.
Läs mer om vad du borde tänka på när du köper tält i en egen artikel.
Andra inlägg i serien om billig friluftsutrustning
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.