Bländare

Bländaren är en av de viktigaste inställningarna i din kamera. Den har stor inverkan på skärpedjupet, men också många andra saker som ändrar bildens karaktär. Lär dig hur du använder bländaren för att ta bättre bilder.

Bländaren bestämmer hur mycket ljus som når sensorn under den tiden slutaren är öppen. Om man pratar om att man har en stor bländare betyder det att öppningen är stor och det därmed kommer in mycket ljus. Detta anges i bländarvärde som är siffror som förvirrat de flesta som nyligen börjat med fotografering.

Till skillnad från slutartid och ISO är inte ett exponeringssteg en dubbling eller halvering i värdet. Bländartalet anger vilket tal man ska dela brännvidden med för att få rätt diameter på bländaren. Har du ett objektiv på 80 mm och använder bländarvärde åtta betyder det att bländaren har en diameter på 10 millimeter. Om du ökar brännvidden till 160 millimeter och har samma bländarvärde (bilden blir lika ljus om du har samma slutartid och känslighet på sensorn) blir diametern 20 mm.

Andra effekter av bländaren

Myrull

Stor bländare (lågt bländarvärde) gör att bakgrunden blir oskarp och man fokuserar på myrullen i förgrunden.

Bländaren avgör inte bara hur mycket ljus som släpps in i kameran, den har också en del andra effekter. Den mest påtagliga är skärpedjupet. En liten bländare betyder att du får ett långt skärpedjup. Du kan därmed både få förgrund och bakgrunden skarp genom att använda en liten bländare. Det är bra i en del bilder, men ofta är det motsatsen man vill ha för att framhäva någon del av bilden utan att annat drar till sig blicken.

Ljus bryts när det passerar små öppningar, detta kallas för difraktion. Därför blir den skarpaste delen på en bild tagen med liten bländare suddigare än om du använder en större bländaröppning. Detta gäller bara till en gräns, även stora bländaröppningar ger oskarpa bilder på grund av att man då använder en större del av objektivglaset med dålig kvalitet. De flesta objektiv är skarpast på bländare åtta. Om varken skärpedjupet eller slutartiden har någon betydelse kan du därför välja den skarpaste bländaren. Det bör du också använda om du gör focusing stacking.

Det är fler saker än bländaren som påverkar skärpedjupet. Jag har skrivit mer om detta i min bok Felsökning för fotografer.

Bländarens storlek påverkar inte bara skärpedjupet. Du har säkert sett bilder där ljuspunkter, till exempel en låg sol, får streck ut åt alla håll. Vill du ha detta väljer du en liten bländare.

Ibland kan man få med objektivet i bildens hörn, det syns som mörkare områden. Fenomenet kallas för vinjettering. Detta kan rättas till i datorn efteråt, men innebär att man ökar bruset i hörnen. Det bästa är därför att man undviker vinjetteringen redan när bilden tas, det gör du genom att zooma in eller välja en mindre bländare.

Det är objektivet som bestämmer vilken bländare man kan använda. Generellt kan dyrare objektiv ha en större bländaröppning, men objektiven blir också större om man inte ska få vinjettering. I proffsklassen har ofta zoomobjektiv och fasta teleobjektiv bländartal på ned till 2,8, men billigare objektiv klarar bara 6,5. De dyrare objektiven kan därmed användas för att få kortare skärpedjup och vid fotografering i svagare ljus.

Det var generellt om bländare. Vill du få mer detaljerade tips om hur du väljer bländare bör du se min artikel Vilken bländare ska man välja?

Andra artiklar med liknande tema

Vilken bländare ska man välja?

En introduktion om slutartid

Ljuskänslighet och ISO

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.