Bygga snögrotta och snögrop


Om du varit i fjällen som barn har du säkert byggt en snögrotta någon gång. Varför inte inreda en med sovplats på nästa skidtur?

Senast uppdaterad 7 september 2020

Snögrop

Innan du läser om hur du ska göra en snögrop bör du läsa artikeln Bygga snöbivack där jag skriver om varför man måste kunna bygga bivacker, lite om de olika typerna, nödvändig utrustning och generellt om att gräva bivacker. För att bygga en snögrop behöver man djup snö, minst två meter, med en flat eller lätt sluttande yta. Snögrottan kan fyllas med drivande snö samtidigt som du bygger, du kan därför behöva hålla ett högt tempo.

Det första man gör är att märka ut hur stor öppningen ska vara. Använd en stav och markera en bredd som är tillräckligt liten för att skidorna kan placeras över med snöblock ovanpå utan att de böjs alltför mycket. Låt skidorna ligga minst 30-40 cm utanför på varje sida. Längden beror mest på hur många skidor ni har. Skidorna måste kunna stå max 40-50 cm från varandra så att blocken inte faller ned. Lite mindre än en skidlängd är lagom längd på gropen för två personer (två par skidor).

När man har märkt ut öppningen börjar man gräva i fyrkanten. Passa hela tiden på att inte slita ned kanten så att öppningen blir större. Man borde först gräva minst en halvmeter ned innan man börjar gräva ut i sidorna. Gräv inte helt ned till botten av gropen innan du gräver till sidan, då måste snön kastas högre upp när du hackar loss snö från sidorna. Bestäm dig för inredning innan du gräver för långt ned. Detta sparar också mycket arbete.

Snögrop

Snögropen är tillräckligt djup, dags att bygga smådetaljer och sedan täcka över den.

Är man två kan man gräva ut en sovplats på varje sida av öppningen och eventuellt göra liggplatserna större om man är flera. I mitten kan man gräva ut en grop till packningen där också den kallaste luften samlas. Det kan vara bra att använda lite tid på detta så att det blir lite varmare och lätt att komma åt packningen. Mellan sovplatserna längst från öppningarna kan man göra en hylla att laga mat på.

Täck över gropen

När man har grävt ut snögropen är sista handen på verket att täcka till öppningen. Lägg först skidor/stavar över. Blocken som ska täcka öppningen bör vara cirka 20x50x50 cm. Använd spaden till att hacka ut de fyra sidorna i en fyrkant, hacka till slut under blocket och vippa försiktigt upp det, utan att förstöra blocket eller spaden (en viktig orsak till att ha en solid spade). Med en snösåg kan man såga ut de fyra kanterna, och blocken blir både jämnare och håller bättre när man tar ut dem.

Om det blir stora mellanrum mellan blocken kan dessa täckas med mindre block eller lössnö. När man är färdig med detta kan man inreda efter egen smak med hylla till tandborsten, trappsteg och liknande.

 Snögrotta

För att gräva en snögrotta behöver man en snödriva som är tillräckligt hög och djup, omkring två meter hög och 2,5 meter djup är minimumsmått, eller en backe som är tillräckligt brant med mycket snö. Om man väljer att gräva snögrottan i en backe måste man tänka på om området är lavinfarligt. Om det hänger snö över drivan som kan lossna borde man först ta bort det, till exempel genom att hoppa på kanten.

Snögrop med snöblock över.

Snögrop som snart är övertäckt med snöblock

Starta med att gräva högt upp i drivan så att det är möjligt att gräva sig ut genom taket om ingången snöar igen. Det är också viktigt för att kunna göra lufthål genom taket. Då blir det också lättare att få ut snön under grävandet eftersom den då samlar sig längre ned på utsidan utanför snögrottan och blir inte lika mycket i vägen. Gräv så du får ståhöjd vid ingången. Då blir lättare att gräva, även om du måste flytta mer snö.

Med en till två personer är det bäst att bara göra en snögrotta med en ingång och en sovplats på varje sida av ingången. Är man flera kan det löna sig att gräva flera ingångar och eventuellt sovplatser på bägge sidor av ingången, då blir grävandet mer effektivt. Den extra ingången kan tätas igen helt när grottan är färdig.

Ingången grävs rakt in och man kan börja gräva ut till sidorna efter en halv till en meter, beroende på snökvaliteten. Gör golvet i ingången lutande utåt så kall luft rinner ut. Sovplatserna kan också grävas så att man har huvud/fötterna på tvärs av ingången om drivan inte är tillräckligt djup.

Avsluta med att täppa till eventuella extra ingångar med hjälp av stora snöblock. Blockera större delen av den ingång som ska användas. Öppningen ska vara så liten att du kan sätta för ett snöblock som du lätt kan flytta.

Andra artiklar om dåligt väder och bivacker

Bygga snöbivack

Spade till skidtur

Vindsäck

En dag med hård vind på vinterfjället

Förankra tält

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *