Under blåtimmen före soluppgången och efter solnedgången kan du få magiskt ljus att fästa på kamerans sensor.
Publicerad 17 oktober 2019
Blå timmen inträffar efter att solen gått ned och före den går upp. Då är det en stund då solens ljus sprids i atmosfären ned till jorden, även om den inte når dig direkt. På grund av at ljus av olika våglängder, därmed olika färger, sprids olika kommer ljuset bli blått. Därav namnet Blå timmen.
Hur lång tid blå timmen varar beror på vilken breddgrad man befinner sig på och när på året man är ute. I norra Sverige kan blå timmen vara i flera timmar på vintern. Runt midsommar i södra Sverige går det däremot mycket snabbt.
Blå timmen är en mycket bra tid att fotografera. Det är inte så mörkt så man måste ha slutartider på många minuter. Eftersom det inte kommer något direkt ljus på motivet kommer ljuset vara mjukt utan så mycket skuggor. Det är dessutom en vacker tid på dygnet.
Under blå timmen har dessutom vinden ofta avtagit efter solen gått ned. Det ger möjligheter till att fotografera speglingar i vattenytor. Testa till exempel att få med lampor som speglas i en sjö.
Lampor får man inte glömma som en fördel med att fotografera under blå timmen. Under delar av blå timmen är det möjligt att få med lagom exponerade lampor, samtidigt som landskapet runt blir bra exponerat.
Det kan finnas en utmaning med exponeringen under blå timmen. Fotograferar du i den riktningen solen befinner sig blir himlen ofta utbränd över horisonten. Det kan du ordna med HDR. Vill du inte ha extra jobb framför datorn när du kommer hem kan du istället använda gråfilter. Vanliga gråfilter som är mörkast högst upp och blir ljusare längre ned fungerar dessvärre dåligt eftersom himlen blir för mörk. Ett bättre alternativ är att köpa ett filter som är mörkast i mitten.
För att fotografera blå timmen behöver du stativ. Slutartiden är oftast från några få sekunder till en halv minut. Det är omöjligt att hålla på frihand.
När man använder stativ behöver man också en trådutlösare alternativt en kamera som kan ta bilder med någon sekunds fördröjning från att du tryckt på kameran.
För många är det stillastående motiv som står i fokus när man fotograferar i blå timmen, slutartiderna blir lätt för långa om man ska hålla nede brus och fotografera något som rör sig. Därför har slutartiden liten betydelse, bländarprioritet är därför en fördel att använda.
Att allt är blått kan vara charmen med att fotografera under blå timmen. Dessvärre kan det bli för mycket när kameran ska mäta färgtemperaturen. Fotograferar du i råformat, som du bör göra om du bara är lite fotointresserad, har du stora möjligheter att ordna mer naturlig färgbalans i bilderna du tar under blå timmen.
Glöm inte pannlampa när du fotograferar under blå timmen, det riskerar att bli mörkt när du ska tillbaka. Varma kläder är också bra att ta med i ryggsäcken.