Regner öser ned. Alla är slitna och vill fram till dagens mål. Stopp ett tag. Inte så bråttom. Glöm inte att föreviga alla delar av turen, även när det är dåligt väder.
Personer i landskapet
En landskapsbild kan i många sammanhang bli bättre om du har med personer som utövar friluftsliv. Du kan till exempel ta med en person som njuter av utsikten eller några personer som sitter vid en lägerplats. Bilden visar då ett ett bättre sammanhang av turen du var på än om landskapets är ensamt i bilden. I tillägg visar man skalan i landskapet och ger ett extra element som skapar mer spänning.
Normalt är ett av de stora nybörjarfelen fotografer gör att de inte ser till så motivet blir tillräckligt stort i bilden. Det beror bland annat på att motiv upplevs betydligt större när man ser det genom sökaren än på den färdiga bilden. När du fotograferar personer i ett landskap bör du först tänka på vad som är huvudmotivet, är det personerna eller landskapet? Om det är personerna som är huvudmotivet ska du i första hand tänka på dem och se till så de blir tillräckligt stora, om det är plats över i bilden kan du tänka på hur du ska få in landskapet.
Om det är landskapet som är huvudmotivet måste du tänka motsatt. Första steget är att tänka ut vilka delar av landskapet är det som gör en bra bild. Därefter kan du tänka på hur du får med personer i bilden. Om du tar bilder av personer i ett tråkigt landskap måste du se upp så landskapet inte blir för dominerande.
Fotografera i dåligt väder
Det är lätt att tänka att man är för sliten för att ta fram kameran när regnet öser ned och det blåser hårt. Det är då kameran borde tas fram. De flesta har bilder av att solen skiner, men riktigt dåligt väder är ovanligare. Ovanliga bilder är oftare bra bilder. Dessutom skapar dåligt väder dramatik och berättar en historia från turen.
Dessvärre är det inte alltid lätt att fånga att det är dåligt väder på film. Man måste välja rätt slutartid för att regn och snöflingor ska synas. Se till så en person med mörka kläder står nära kameran så man ser att det är nederbörd som kommer mer från sidan än uppifrån. Ta bilder där det syns hur dina turkamerater har dragit åt luvor för att skydda sig mot vinden och kylan.
Kom i håg att skydda utrustningen, speciellt om du har en kamera utan vädertätning. Välj objektiv du ska använda under hela dagen redan innan du går ut ur tältet, regn och snö på sensorn är inte bra. Oftast är vidvinkel bäst när det är dåligt väder. En plastpåse över kameran med hål för objektivet med en gummisnodd runt gör att kameran kan vara ute betydligt längre i dåligt väder.
Fotografera aktivitet
Bilder av att dina turvänner står framför ett fint fjäll eller en fors och ser mot kameran blir snabbt tråkiga. Se i stället till att fotografera när de är i aktivitet. Be dem vandra framför det vackra motivet. Ta kort när de sitter framför lägerelden eller liknande. Med hjälp av ett vidvinkelobjektiv kan du få med både omgivningen och aktiva personer, men använder du teleobjektiv kan du få ett tätt utsnitt.
Och kom ihåg att på en tur gör man fler saker än bara sitta och ta pauser, även om det är då man lättast får fram kameran.
Ha kameran lättillgänglig
Ska du fotografera personer som är på vandring ska de vara fotografer eller mycket tålmodiga för att du ska hinna stanna, öppna ryggsäcken och ta fram kameran många gånger under dagen. Du kan naturligtvis gå i förväg och stanna när du ser något spännande för att sedan skynda i kapp när du fått dina bilder. Det blir jobbigt i längden. Se till så du har möjlighet att ta fram kameran utan att ta av dig ryggsäcken. Även en systemkamera kan man ha lättilgängligt med hjälp av frontfickor, läs mer om detta i min artikel Ryggsäck för tälttur.
Fotografera detaljer
Fotografering av friluftsliv är betydligt mer än personer och tält i vacker landskap. Glöm inte att ta med detaljer. Ta fram makroutrustningen och fotografera frosten som satt sig på tältet under natten. Eller kastrullen som står över brännaren. Det är inte det man tänker på att sätta in i familjealbumet, men ger bra variation och stämning när man berättar om turen, om det nu är på sociala medier, en blogg eller live med en projektor.
Silhuetter
Många av de vanliga tipsen om hur man ska ta bra bilder fungerar också för turbilder: Rama in motivet, gyllene snittet, göra om till svartvitt och så vidare. Det ska jag skriva egna artiklar om. När jag sett genom mina bilder när jag skulle skriva den här artikeln var det framför allt en sak jag hittade som kom tillbaka i många bilder som jag därför nämner speciellt: Silhuetter. Solnedgång i all ära, men den blir ofta bättre med silhuetten av en person i förgrunden.
Underexponera något steg för att himlen ska bli bra och personen helt svart. Bättra eventuellt på svärtan i datorn efteråt. Bäst silhuettbilder får du ofta genom att ta bilder mot en lågt stående sol då personen du fotograferar skuggar kameran. Det gör också att du undviker reflexer i bilden. Ställ in kameran på manuellt läge och ta en testbild för att se så himlen blir lagom ljus. Be sedan personen som ska fotografera att gå förbi, gärna i slow motion om hen klarar av att ta naturliga steg i långsamt tempo. Fyra av seriebiler för att förhoppningsvis få någon bild vid rätt tillfälle.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.