Glykol och kyla

Kyla kan ställa till problem med hygienen, tandkräm kan till exempel vara omöjlig att få ur tuben.

Det var inte alltför kallt, trots klart väder och att almanackan visade att det var tidig februari. Jag vet inte vad ”inte alltför kallt” betyder i grader, den enda termometern jag har med på mina turer sitter på klockan. Man är tvungen att ta av den i lång tid innan temperaturen avläses för att kroppsvärmen inte ska värma upp den, det bryr jag mig sällan om.

En sak som kan bli problematisk i kyla är tandborstning. Tandkrämen fryser i tuben och är omöjlig att få ut om man inte kommit ihåg att lägga den i fickan eller sovsäcken. Det kan bli trångt i sovsäcken på grund av fuktiga kläder som inte ska vara frusna på morgonen och batteridriva prylar som bör vara varma för att batterierna ska räcka längre.

Jag minns inte vad tabellerna för fryspunkt, kokpunkt, densitet och liknande säger om tandkräm, men det kan vara stora skillnader mellan olika typer. Ironiskt nog är min erfarenhet att tandkräm som innehåller glykol klarar kylan sämre än andra typer av tandkräm. Vad är orsaken till att man tillsätter glykol om det inte är för att de ska kunna användas på vintern?

Soluppgång

Solen är på väg upp över åsarna.

Spade med frost

Dimman hade satt sina spår på utrustningen som stått ute.

Lägerplats

Ny lägerplats.

Hägring

Jag förstår att törstiga personer i en öken tror att en hägring är en sjö. Torneträsk ligger där borta, men det är både snö och is på den.

Solnedgång

Solnedgång

Snöformationer

Snöformationer

Snö

Snö

Måne

Månen på väg ned bakom fjällen.

Posted in Långa turer.