Hålla värmen

Fryser man kan även den mest fantastiska tur bli en pina. Se till så du både har rätt utrustning och kunskap för att hålla värmen på nästa tur. 

Senast uppdaterad 18 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

En del tror man bara måste ”lära sig att frysa” för att kunna hålla på med friluftsliv på vintern, att det mest handlar om att kroppen vänjer sig till att vara kall. Det handlar i mycket större grad handlar om att ha varma kläder och inte minst goda vanor. Kläder har jag skrivit om i flera andra artiklar (Underställ till friluftsliv, Mellanlager och värmelager, Kläder på natten, Vantar, Pjäxor, Skaljacka och Huvudplagg), så här ska jag bara koncentrera mig om vanor och rutiner för att hålla värmen.

Viktigaste tipsen om att hålla värmen

  • Använd dunjacka, den är varm och du behöver inte ta av dig skaljackan för att sätta på den.
  • Klä dig inte för varmt.
  • Använd utrustning som är anpassad för att användas med tjocka vantar.
  • Håll fötterna varma genom extra långkalsonger och undvik att pjäxorna blir fuktiga.

Under färd och i pauser under dagen

Ihoppackning av läger

Med dunjacka behöver man inte ha lika bråttom med att ta ned lägret och börja gå.

Under förflyttning är det sällan ett problem att hålla värmen så länge man är i rörelse. Det är först när man står stilla man lätt blir kall. De flesta har säkert hört det tidigare, men det viktigaste är faktiskt att ta på sig en varm tröja under pausen som är mer än bara drickapauser. Ändå är det lätt att slarva med det och tänka att pausen vilket fall som helst är kort och man orkar inte ta fram tröjan, ta av jackan och sätta på den. Den vanan borde man få in så fort som möjligt, för man kan förlora mycket värme på några få minuter när kroppen står stilla efter att ha jobbat och svettats med tung ryggsäck.

En dunjacka är överlägsen fleece och ull för att hålla dig varm. Dunet har mycket god isoleringsförmåga i förhållande till vikt och volym nedpackad. Den kan också tas på utanför skaljackan. Du slipper därmed ta av dig och släppa ut värmen för att få på dig mer kläder.

Ett annat välkänt tips är att klä sig så man svettas så lite som möjligt. Klä dig hellre lite för kallt när du börjar gå. Det är speciellt viktigt att inte svettas när det är kallt ute och marginalerna är små. Om man svettas när det är kallt leder det bort värmen mycket snabbare och man måste använda mycket energi på att avdunsta vätskan om man inte har med sig extrakläder.

Medveten om värmeförluster

Ansiktsmask och skidglasögon.

Med ansiktsmask och skidglasögon undviker man att frysa i ansiktet.

Något av det viktigaste du borde lära dig för att hålla värmen är att hela tiden vara medveten om värmeförluster. Man kan till exempel göra mycket med bara en hand om man använder lite mer tid, till exempel att valla skidor (som man också kan göra utan att ta av vantarna), äta lunch och packa säcken. Den andra handen är varm i vanten. Se till att bara ha handen framme under det moment som kräver en bar hand, det är lätt att tänka att man bara ska göra ett moment till innan man sätter på vanten. Nästa gång du måste ta av dig en vante tar du av den andra.

När du tar av vantarna måste du se till så att de inte blåser bort eller driver in snö. Håll dem mellan benen eller under armen med öppningen från vinden. Har man på tunna vantar eller torgvantar (vantar utan fingrar) innerst kan man klara av att göra det mesta utan att ha helt bara händer. Läs mer om olika typer av vantar i min artikel om Vantar.

En viktig förutsättning för att hålla händerna varma är att all utrustning i så stor grad som möjligt är anpassat till stora vantar, som att blixtlåsen är lätta att ta tag i och spännen är enkla att hantera. Testa all utrusttnig du ska köpa till vinteranvändning med stora vantar i butiken och fäst på till exempel träkulor (finns i till exmepel sybutiker bland pärlor) eller liknande på ett snöre i de blixtlås som är svåra att ta tag i.

Om du sliter med att hålla fingrarna varma kan du skaffa handvärmare.  De består av en kudde fylld med en vätska och ett ”mynt”. När du trycker på ”myntet” kommer vätskan kristalliseras och avge värme. De flesta typer kan användas flera gånger om man laddar upp dem genom att de får ligga i kokande vatten i några minuter.

Hålla värmen på fötterna

Fötterna är en kroppsdel som kan vara svår att hålla varm, framför allt tårna kan bli kalla. Det är svårt att sätta på sig ett extra lager på fötterna om det blir kallt. Tårna är dessutom långt bort från bålen och huvudet. Blodgenomströmningen till fötterna kommer minska om du blir kall för att bevara en lagom temperaturen i viktiga organ.

Ett annat problem är att de flesta har pjäxor med inbyggt foder som efter ett tag blir fuktigt av svett och leder värmen lättare. Skorna blir också styva och iskalla under natten om du bor i tält och det tar lång tid att få tillbaka värmen efter att ha satt på dem. Mitt råd mot detta är att använda fuktspärr eller att köpa skor med löst foder (se Pjäxor).

Dunjacka, vantar med samma isolering som sovsäckar och luva. Det blir klumpigt, men bevarar värmen.

Dunjacka, vantar med samma isolering som sovsäckar och luva. Det blir klumpigt, men bevarar värmen.

Några föredrar att ta av skorna när de fryser på fötterna och värma dem med händerna, men jag tycker det ger motsatt effekt eftersom jag sällan har så mycket värme i händerna om jag är kall på fötterna. Dessutom kommer fötterna ut i den kalla luften. I stället försöker jag få upp blodcirkulationen genom pendla fötterna fram och tillbaka samtidigt som jag stöttar mig mot stavarna. Att springa så fort jag kan i snön gör bara att jag blir sliten innan blodcirkulationen kommer ned i fötterna.

Blir man kall på händerna eller fötterna kan det också hjälpa att ta på sig mer kläder på andra delar av kroppen. Man kan till exempel ta på ett extra par långkalsonger på benen för att hålla fötterna varma, eller en extra tröja för att värma händerna. Det låter kanske konstigt, men det fungerar. Blir man varmare på resten av kroppen kyls inte blodet ned på vägen till fötterna och händerna och man får mer överskottsvärme som kan gå till fötterna och händerna.

I lägret

När man slår läger och kommer in i tältet är det mycket viktigt med bra rutiner för att hålla värmen man har byggt upp. Om något av de innersta plaggen bara är lite fuktiga är det mycket viktigt att antingen byta till torra plagg, eller låta plaggen byta plats, så att en ulltröja som var innerst byter plats med tröjan som var utanför. Då torkar fortfarande den fuktiga tröjan, men man slipper att fuktigheten leder värmen så lätt från kroppen.

Antagligen håller du värmen lättast i sovsäcken. Kryp ned i den så fort som möjligt efter att du slagit upp lägret. Läs mer om vilka kläder du bör ha i sovsäcken i artikeln Kläder på natten i sovsäcken. Hur du håller värmen i sovsäcken kan du läsa om i en egen artikel.

Andra artiklar om att hålla sig varm

Mellanlager och värmelager

Sovsäck

Liggunderlag

Pjäxor

Underställ till friluftsliv

Huvudplagg – Mössa, ansiktsmask och solglasögon

Kläder på natten i sovsäcken

Hålla värmen i sovsäcken

Vantar

Skaljacka till vintern