Se till att sortera bilderna för att de ska vara lätta att hitta när du behöver dem. Med några funktioner i rätt program blir det lätt att både sortera och hitta dem.
Om du är fotointresserad kommer du snabbt bygga upp en ohanterligt stor samling med bilder på hårddisken. Att sortera bilderna efteråt tar en tid, men gör du det fortlöpande blir det överkomligt. Det gör inte bara att det går snabbare att hitta bilderna du vill använda. När det är lätt att ta fram dem kommer du inte undvika att använda bilderna för att det tar lång tid att hitta dem.
För att få till detta behöver du ett program som ger dig möjlighet att skriva sökord eller lägga till taggar. Det finns flera olika lösningar för detta. Ett av de mest populära programmen är Adobe Lightroom. En billigare lösning är Photoshop Elements. Det ger dig både ett bra arkiveringsprogram och bildbehandlingsprogram i ett. Med Lightroom får du goda möjligheter att redigera ljus och färger, men det saknar många funktioner för redigering.
Om ditt intresse är så stort att du tror du någon gång i framtiden kommer vilja använda Lightroom måste du se om det är möjlighet att föra över taggar och annat du gjort till Lightroom. Jobbet riskerar att bli för stort om du måste börja om med flera år av fotograferande.
En del arkiveringsprogram lagrar informationen i XMP-filer. Det betyder att i mapparna med bilder kommer du få extra fil till varje bild. Där ser man all information som är lagrad. Detta är en stor fördel. Du behöver bara ta backup av bildmapparna. Har du glömt att ta backup av katalogen behöver du bara skapa en ny katalog och fortsätta där du fick problem.
Min erfarenhet är att Lightrooms katalogfil dessvärre lätt får problem. Det är få filer jag haft så mycket problem med. Ofta är det bara att radera en .lock fil som skapas varje gång du öppnar katalogen, men ibland är det mer komplicerat. Då uppskattar du om du sparat informationen från katalogen i XMP-filerna.
Hur man sorterar bilder
När du kommer hem från en fototur har du en del jobb framför datorn.
Alla bilder blir inte lika bra. Många sorteringsprogram ger dig möjlighet att ge bilderna stjärnor. I Lightroom kan du ge upp till fem stjärnor. Noll är vad de har när de importeras, jag ger dem direkt två stjärnor. Samtidigt får bilderna ett namn som är mer logiskt än siffran de fick i kameran. Jag börjar med årstal och därefter namn på mappen där de ligger, den har ett logiskt namn, ofta efter platsen där jag varit.
Nu är det dags att göra sig av med bilder. Jag ger de jag ska radera en stjärna. När jag gått igenom alla bilder söker jag upp alla bilder med en stjärna och raderar dem.
Nästa steg är att ge bilderna olika stjärnor efter hur bra de är. Två stjärnor duger knappt till något mer än minne. Tre är ok bilder, det kan jag antagligen få användning för. Fyra stjärnor betyder bra bilder. Fem stjärnor får bara ett fåtal bilder per år.
Ge bilderna sökord
För att hitta bilderna igen bör du lägga till sökord. Ofta görs detta genom taggar. Det är bara att klicka så läggs taggen till. Andra program kräver att du skriver sökorden. Det tar längre tid. Du kan dessutom skriva fel. En bokstav fel kan göra att du inte hittar bilderna.
Vilka sökord ska man använda?
Det är en fråga bara du kan svara på. Har du många sökord kommer det ta tid att sortera bilderna. Har du få kommer det ha liten nytta när du ska hitta bilder.
Jag har bland annat taggar för olika personer, växter, djur, landskap och årstider. Det är en fördel om man kan ha hierarkier taggarna. Till exempel kan man under djur ha insekter, fåglar, däggdjur och övriga djur. Under fåglar har du kanske rovfåglar, änder, småfåglar, kråkfåglar och övriga fåglar.
Även om jag är biolog bryr jag mig inte om att sortera taxonomiskt korrekt. Så länge jag vet vilka fåglar jag ser som småfåglar så fungerar det som ett sökord. Det blir för många taggar om jag skulle ha alla släkten i djur- och växtriket. Svamp, som är ett eget rike, har bara fått en tagg.
Ett exempel som kan ge dig mycket jobb i sorteringen är om du ofta går på tur med olika grupper och har en tagg för varje person. Efter en tur med familjen Svensson har du kanske bilder med Lisa med på tre bilder tillsammans med Lars. Därefter kommer tre bilder av Lars tillsammans med Karl. Så kommer tio bilder med Lisa igen. Det kommer ta tid att välja bilderna först med Lisa, därefter Lars och till sist Karl. Har du en tagg för hela familjen Svensson är det bara att markera alla bilderna och ge dem taggen ”Svensson”.
Har du för få eller för många är det ofta ett överkomligt jobb att rätta på det. Ska du slå ihop två taggar skapar du bara den nya taggen och söker upp de bilderna som har de du inte ska använda längre. Ge dem den nya taggen och radera de gamla.
Ska du dela upp en tagg i flera nya blir det mer jobb, men det är fortfarande överkomligt. Sök upp bilderna med den gamla taggen och lägg till de nya taggarna.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.