Kan man tvätta en regnjacka?

Regnjackor är sydda i tyg med helt andra egenskaper än andra kläder. Det är därför naturligt att ställa sig frågan om de verkligen tål att tvättas.

De flesta regnkläder är gjorde i tyg som andas. Det betyder att de släpper genom små vattenmolekyler i gasform (svett som avdunstar på kroppen), men håller vatten i flytande form ute (vattendroppar). Så fungerar det i alla fall i teorin.

Ska svetten kunna tränga genom kan inte regnkläderna vara sydda i material som står mot kraftigt regn. För att de trots det ska hålla dig torr är de impregnerade. Impregneringen försvinner med tiden när jackan slits. Inte minst när du tvättar jackan försvinner impregnering och gör den mindre vattentät. Onödig tvätt gör därför att du måste impregnera regnkläderna tidigare. Dessutom, kläder slits i allmänhet av en runda i tvättmaskinen. Regnig dag

Att vänta inte tvätta regnkläderna kan också göra dig blöt. Svett löser upp tejpen i sömmarna så de börjar läcka. Smutsiga regnkläder riskerar dessutom att förlora andningsförmågan. Smuts och saltkristaller från svett kan täppa till porerna. Vattenånga klarar därför inte av att tränga genom tyget. För att blir av med smutsen bör den därför tvättas någon gång i bland.

Regnkläder inte bara kan tvättas, men bör tvättas. Man ska inte gå till en överdrift.

Läs mer om regnkläder i mina artiklar Regnjacka, Friluftsbyxor och regnbyxor och Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

 

 

Kategori: Vanliga frågor.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *