Liggunderlag – Stor guide inför köpet


Liggunderlaget är viktigt för att du ska sova bra. Det gör inte bara att du har ett mjukt underlag, men ska också isolera mot kyla.

Senast redigerad 30 mars 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen när du ska köpa liggunderlag

 • Köp ett liggunderlag som isolerar bra för att du ska hålla dig varm.
 • Cellplast är slitstarkt, men tunt.
 • Uppblåsbara liggunderlag är dyra och kan få punktering, men är bekväma.
 • Undvik att sitta framför elden eller i solen med ett uppblåsbart liggunderlag.
 • Läs tester av liggunderlaget innan du köper.

 

Det finns många liggunderlag att välja på. Alla är en avvägning av olika egenskaper, framför allt vikt, pris, tjocklek, längd, bredd, komfort, isoleringsförmåga och slitstyrka. Det är omöjligt att säga vad som är det bästa liggunderlaget. Det beror på vilken typ av turer du ger dig ut på, fysik, behov av komfort och tjocklek på plånbok.

Ett liggunderlag för vandring ställer helt andra krav än ett för kajakturer. Ska du använda det på vintern bör du se efter andra saker än om du bara använder det på sommaren.

Med hjälp av tipsen på den här sidan och med tester av liggunderlagen har du förhoppningsvis bättre kunskap inför köpet.

Liggunderlaget är viktigt för att hålla värmen

Det är luften i isoleringen på en sovsäck som håller dig varm och isoleringen är gjord för att kunna komprimeras. Därför är isoleringen dålig under dig. Är du kall på de kroppsdelar som ligger mot underlaget, mestadels axlar och höfter? Då är det inte en varmare sovsäck du behöver, men ett varmare liggunderlag. Ett bra liggunderlag till vintern bör därför ha ett högt R-värde, mer om det längre ned.

Friluftsliv blir inte behagligt om man sover dåligt. Att köpa ett bra liggunderlag är därför viktigt för att du ska kunna njuta av turen. Tipsen i den här artikeln kan göra stor skillnad om du brukar sova dåligt på grund av kyla eller dålig komfort.

För att isolera bättre är uppblåsbara liggunderlag ofta fyllda med något som isolerar, till exempel dun eller samma typ av syntetfyllning som används i sovsäckar. Låg vikt är dunets stora fördel, men det kostar mer. Dun isolerar bra när det är torrt, men när det är fuktigt är syntetfyllning mer effektiv. Man måste därför ha en pump till ett uppblåsbart liggunderlag med dun.

Pump till liggunderlag

Pumpning av liggunderlag med pump som också kan användas som vattentät packpåse.

Du kan ta med två tunna liggunderlag istället för ett tjockt om du fryser på turerna. Det är extra viktigt när du använder uppblåsbara liggunderlag eftersom det kan gå hål på dem. På vintern riskerar det inte bara bli en hård natt, den kan även bli kall. Ett liggunderlag av cellplast tillsammans med ett uppblåsbart liggunderlag kommer alltid ge dig lite isolation och dämpning mot den kalla marken.

Har du inte med dig tillräckligt tjocka liggunderlag för att få bra isolering kan du lägga kläder under dig. En skaljacka isolerar inte så bra mot kylan, men är bättre en inget. Testa att lägga en förstahjälpen-filt under sovsäcken. De är lätta och man bör alltid ta med på tur.

Kom i håg att så länge du tältar på snön är underlaget kallt, även om det är sent på våren och varmt i luften.

Ska underlaget isolera bra behövs mer isolering som ökar vikten. Ägnar du dig åt friluftsliv på vintern kan du behöva minst två liggunderlag för att både få bra isolering och låg vikt. Att kombinera två tunna är en bra lösning som ger mer mångsidighet.

Du kan själv göra ett test av liggunderlagens isoleringsförmåga under vintern. Sov en natt på hårt packat snö tillsammans med några vänner. Nästa morgon när ni packar lägret kan ni se vem som smält mest snö under er med hjälp av kroppsvärmen. Den som har bästa liggunderlaget har sjunkit ned minst. Kanske är det dags att köpa ett varmare liggunderlag eller lägga till ett av cellplast under.

R-värde anger liggunderlagets isoleringsförmåga

En del liggunderlagsmärken anger komforttemperatur för liggunderlagen. Det ger en indikation på hur välisolerat liggunderlaget är, men jämför inte den temperaturen med temperatur du ska sova ute i. Det är variationer från person till person och beror också på hur varm sovsäck du har.

R-värde är ett vanligare mått på liggunderlagets isoleringsförmåga. R-värde anger hur mycket värmeenergi som tar sig genom liggunderlaget. Det finns inga standardiserade metoder för att mäta detta. Förhoppningsvis få vi se det framöver, precis som att sovsäckar har standardiserade temperaturtester.

Blanda inte i hop r-värde med u-värde. U värdet isolerar bäst när det är lågt, r-värdet isolerar bäst när det är högt. Använder du flera liggunderlag kan du addera r-värdena för liggunderlagen för att få det totala värdet. Om du jämfär två olika liggunderlag av cellplast med olik tjocklek kommer r-värdet ändras linjärt med tjockleken. Med uppblåsbara liggunderlag är det inte så lätt att jämföra eftersom det beror på volym och mängd fyllning.


Liggunderlag med högt R-värde

Liggunderlag som har r-värde på minst sex, väger under två kilo och har full ligglängd:


En del säger att det behövs ett r-värde på 3 för att ett liggunderlag ska vara tillräckligt varmt på vintern, andra säger fem. Jag har använt ett liggunderlag med r-värde 3 i runt -10°C utan stora problem med min Mammut Sphere UL 3-season. Den sovsäcken har komforttemperatur -7. På vintern använder jag en kombination av liggunderlag som totalt ger ett r-värde på 6. Jag är en varm person. Vad du behöver beror på fysiologi, kläder och sovsäck. Testar du att använda två liggunderlag kommer du få betydligt större flexibilitet.

Fler tips om vad du ska tänka på för att vara varm på natten kan du läsa i mina artiklar om sovsäckar och vilka kläder man borde ha på natten.

Liggunderlagets storlek

Liggunderlag finns i olika storlekar för att vara anpassat för olika kroppsformer och önskan om vikt. Är du lång kan du behöva ett som är extra långt. Du kanske föredrar att använda breda liggunderlag för att få mer plats.

Är du kort eller bara vill spara vikt i packningen kan du köpa ett liggunderlag som är kortare. Huvudet ska vilket falla som helst ligga på en kudde som kan vara utanför liggunderlaget, benen kan ligga på en ryggsäck för att komma upp från den kalla marken.

Om du ska köpa ett liggunderlag av cellplast och vill ha ett mindre kan du klippa bort den delen du inte behöver. Den överblivna delen kan du använda som sittunderlag eller använda som isolering till kastruller.


Liggunderlag med ovanliga storlekar

Liggunderlag som är extra långa, minst 200 cm:

Breda liggunderlag, minst 70 cm breda:

Korta liggunderlag, mindre än 170 cm:


Hund i tält på liggunderlag

Ett cellplastunderlag riskerar inte att få punktering, du kan låta hunden ligga i tältet utan att oroa dig för att klorna ska förstöra sömnen.

Cellplast

Cellplastliggunderlag bör bestå av en mängd slutna celler. Varje cell innehåller luft som isolerar. Om cellerna inte är slutna kommer det isolera sämre och du riskerar att sjunka ned under natten. De drar också åt sig fukt. Undvik därför de billigaste liggunderlagen. Man kan inte se på liggunderlaget i affären för att avgöra om det är slutna celler, men om det kommer från ett känt märke kan man utgå från det.

Cellplast håller länge. Varken spetsiga stenar eller gnistor från lägerelden kan förstöra ett liggunderlag av cellplast, till skillnad från uppblåsbara som lätt får punktering. Hårdhänt behandling går sällen ut över komforten eller isoleringen, bara utseendet.

En del liggunderlag har tvättbräde- eller äggkartongsmönster, till exempel Z-rest och Ridgerest som jag skrivit ett test av. Meningen är att kroppsvikten ska fördelas på de delar som sticker ut. Det ska ge samma komfort till lägre vikt.

Man sparar något hekto på dessa cellplastunderlag, men med tiden kommer de bli tillplattade och man får ett liggunderlag som bara är några millimeter tjockt. Det är dessvärre något som sällan kommer fram när du läser ett test. Få testar produkter så länge att detta visas. När mönstret har slutat ge effekt kan det användas under ett annat liggunderlag på vintern för att få bättre isolering mot snön.

Det lätt samlas snö i fördjupningarna i liggunderlag med struktur, det är därför bäst att använda dem under ett annat liggunderlag. Det jag anser är mest behagligt är vilket fall som helst att ha ett liggunderlag av cellplast underst med ett uppblåsbart över.

Cellplastliggunderlag kan inte komprimeras och tar stor plats, räkna med att du behöver spänna liggunderlaget utanpå ryggsäcken.

Jag ansåg länge att de bästa liggunderlagen var de av cellplast eftersom de höll bra. Jag kände inget behov av att ha mjukare under mig. Så började jag vakna och  ha ont i axel och höft. Jag vet inte om det var åldern, jag var trots allt runt 30, eller om jag vände mig mindre i sömnen. Oavsett orsak, jag insåg att det bästa liggunderlaget för mig ett uppblåsbart.

För- och nackdelar med liggunderlag av cellplast

+ Slittåligt
+ Går inte sönder om det får gnistor på sig
+ Billigt
– Tar stor plats
– Obekvämt

Uppblåsbara liggunderlag

Det bästa med uppblåsbara liggunderlag är att de är tjocka. Det gör att man ligger betydligt mjukare. Hur mjukt det ska vara reglerar man lätt genom att ändra lufttrycket.

Uppblåsbara liggunderlag blir inte bara bekvämare genom att de är mjukare än cellplast, de jämnar också ut ojämnheter på marken. Du kan sova bra med en liten rot i ryggen så länge du inte är en prinsessa.

Uppblåsbara liggunderlag tar liten plats när man tömt dem från luft. Det är speciellt praktiskt när man inte kan spänna liggunderlaget utanpå säcken eller reser med trånga tåg eller små bilar. Köper du ett av cellplast måste du räkna med att det måste spännas utanpå ryggsäcken. Ett uppblåsbart kan få plats i ytterfacket på ryggsäcken.

Under de senaste åren har utbudet ökat kraftigt, så det ska inte vara något större problem att hitta ett som är bra för dig. Nya material har de sista åren gjort att de uppblåsbara liggunderlagen kan väga mindre än liggunderlag av cellplast, trots att de är betydligt tjockare. Till exempel väger Exped SynMat Hyperlite M drygt tre hekto, men är 7 centimeter tjockt. Vill man ha ett bekvämare alternativ hittar man Exped Synmat Mega som är tolv centimeter tjockt och bara väger drygt ett kilo. Det var vikter man knappt kunde drömma om när Therm-A-Rest var dominerande på marknaden på 90-talet.

Hur liggunderlaget är utformat inverkar på hur tjockt liggunderlag du behöver. Består det av cylindrar kommer du sjunka ned mer än om det är helt platt. Du behöver därför ett tjockare liggunderlag om du har ett med cylindrar.

Ett uppblåsbart liggunderlag med cylindrar är lättare att ligga på om man är van vid bredare sängar. Du kommer inte trycka ned yttersta cylindrarna lika mycket, därför bildar de en upphöjning som håller dig på rätt plats.

Det är två saker du måste undersöka när du köper uppblåsbart liggunderlag. Det ena är att de kan vara hala. Att vakna av att man ligger på tältgolvet är speciellt irriterande när det är fuktigt. Det andra du måste se upp med är att de kan låta en del när du rör dig. Du kan lätt undvika dessa problem genom att läsa tester av liggunderlagen innan du köper dem.


Tjocka och lätta liggunderlag

Exempel på liggunderlag som är minst nio centimeter tjocka och är lätta, väger högst 500 gram.


Nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

Cellplast blir allt ovanligare och enda argumentet för att inte köpa uppblåsbara liggunderlag är slitstyrkan och pris. Det jag saknar mest på turer då jag bara har med ett uppblåsbart liggunderlag är att ha något bekvämt att sitta på framför elden på kvällen. Flyger det en gnista på ett liggunderlag av cellplast blir det bara ett svart märke, du behöver inte laga en punktering.

Therma A Rest liggunderlagHar man uppblåsbart liggunderlag får man räkna med att det en och annan gång går hål på det. Det är inte så stort problem om du tältar på mjuk mossa en varm sommarnatt, att ligga direkt på marken kan då vara behagligare än på liggunderlaget. Problemet är större om du tältar på klippor, ojämnt underlag eller på vintern. Oftast får du med en reparationssats när du köper liggunderlaget. Superlim kan fungera lika bra som det i reparationssatsen, men torktiden är ofta längre. Kom i håg att limmet ska också torka kalla vinterkvällar. Läs mer om att reparera uppblåsbart liggunderlag i en egen artikel.

Om man får en svårlagad punktering på sommaren i granskogen är en punktering ett litet problem, man kan sova på granris i nödfall. På vintern över trädgränsen är problemet betydligt större. Isoleringen i ett uppblåsbart liggunderlag blir då komprimerat och isolerar dåligt.

Ett annat problem med uppblåsbara liggunderlag är att de kan gå sönder på grund av övertryck om de blir varma. Det kan ske om de ligger i solen eller vid en eld. Håll liggunderlaget på avstånd från elden, inte bara på grund av gnistor.

Jag har de sista åren använt liggunderlag som är sju centimeter tjocka (Exped Synmat 7 UL M och Exped SynMat Hyperligt M). Det är mer än tillräckligt tjockt för att jag inte ska komma åt marken när jag ligger. Det jämnar ut många av markens ojämnheter som kunde förstöra nattsömnen. En nackdel med tjocka liggunderlag är att kudden lätt ramlar av. Det löser man genom att lägga något vid huvudänden som stoppar kudden från att åka upp.

Uppblåsbara liggunderlag skiljer mer i kvalitet än liggunderlag av cellplast. Det är därför ännu viktigare att du läser tester av de du tänker på att köpa för att kunna göra ett bra köp.

Pump till liggunderlaget

En del uppblåsbara liggunderlag blåser man upp med munnen, andra har en pump. En del pumpar har dålig effektivitet och ger dig extra vikt i packningen. Andra är integrerat i utrustning du kanske vilket fall som helst har med dig, till exempel en vattentät packpåse. En del liggunderlagstillverkare har kuddar som även kan användas som pumpar, bland annat Exped.

Fördelen med en pump är att man slipper få in fukt i liggunderlaget som är svårt att få ut. Man slipper dessutom blåsa ut stora mängder luft som kan vara jobbigt, även om man lär sig hålla ett tempo som är behagligt. Det märks tydligast på vintern då fukten fryser till is. I tillägg till att det blir styvt kommer isoleringen bli sämre. Problemet är inte helt borta på sommaren. Det är svårt att torka insidan av ett liggunderlag och med tiden kan det bildas mögel, även om du häller ut vatten en gång i blanda.

Ventiler

Ett uppblåsbart liggunderlag kan gå sönder på fler sätt än genom punkteringar. Ventilerna kan också gå sönder. Om du har envägsventiler är stängningen som ser till så luften inte åker åt fel håll extra utsatt. Det kan bli omöjligt att blåsa upp ett liggunderlag om inblåsventilens stängning är trasig. Ta med reservdelar om det finns.

En del ventiler är små. Det är sällan ett problem när du blåser upp, men när du ska tömma liggunderlaget kan små ventiler göra att du måste ta det långsamt.


Lätta uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara, lätta liggunderlag (under 350 gram) med full ligglängd:


Självuppblåsbart liggunderlag

Orkar du inte blåsa upp liggunderlaget varje kväll? Då kan självuppblåsbara liggunderlag vara ett bra val. Det låter magiskt, men hur fungerar självuppblåsbara liggunderlag?

De är fyllda med skum som i en madrass. När du packar ut det självuppblåsbara liggunderlaget och öppnar ventilen kommer skummet vidgas och liggunderlaget får rätt form. Du kan då stänga ventilen. Du slipper blåsa och få fukt i liggunderlaget som är svårt att få ut.

Nackdelen med ett självuppblåsbara liggunderlag är vikten, skummet väger mer än vanlig isolering. Du måste dessutom räkna med att det inte är helt självuppblåsbart, men att du måste öka lufttrycket lite genom att blåsa för att det ska bli bekvämt.

För och nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

+ Bekvämt
+ Tar lite plats
– Kan gå sönder
– Dyrt


Exempel på självuppblåsbara liggunderlag


Renskinn

Renskinn är för en del det som ger bäst vildmarkskänsla, speciellt på vintern. Problemet med renskinn är att det, till skillnad från liggunderlag, tappar hår. Jag bodde vid ett tillfälle tolv nätter med två andra i ett tält då alla hade renskinn. De hade förvarats fuktigt under det senaste halvåret. Man fick hår överallt. I kläderna, i sovsäcken, i ryggsäcken, till och med i bränslepumpen hittade jag ett renhår en månad senare. Man var tvungen att plocka bort hår ur koppen när man drack, men försiktigt eftersom det annars kom ned mer i koppen från vantar, ärmar eller mössa.

Eftersom det skulle ta för lång tid att plocka bort renhåret från kläderna när jag kom hem tänkte jag att det fick försvinna med tiden. Jag tvättade alla kläderna, dessvärre med andra kläder. Det fick följden att allt jag tvättade den dagen fick renhår på sig.

Jag upplever att ett renskinn värmer lika bra som ett liggunderlag av cellplast, även om det är betydligt tunnare.

Liggunderlag för vandring

Ett liggunderlag som används till vandring under sommaren bör framförallt vara lätt. Det ska bäras i ryggsäcken, då har vikten stor betydelse. Man sover oftast på vegetation och jord. Tjockleken har därför mindre betydelsen för att ligga mjukt, men ett tjockt liggunderlag kan vara bra om underlaget är ojämnt.

På vandringar tidigt på våren och sent på hösten blir isoleringsförmåga viktigare. Man kan därför bli tvungen att offra låg vikt för att vara varm på natten.

Liggunderlag för skidturer

Liggunderlag som används under skidturer bör isolera bra, till exempel ett som är fyllt med dun. Ofta tältar man på kall snö, även om det är varmt i luften sent på våren. Speciellt om du har pulka kan du acceptera högre vikt för att få bättre isolering. Se samtidigt upp om du bara har ett uppblåsbart liggunderlag, får du en svårlagad punktering kan det bli kallt. Jag anser att det bästa är två tunna liggunderlag, då är resten av turen räddad.

Liggunderlag för paddelturer

Ett liggunderlag för paddelturer kan vara tungt, vikten har mindre betydelse än vid till exempel vandringar. För kajakturer ute i skärgården där man ofta tältar på klippor är det bra med ett liggunderlag som är tillräckligt tjockt för att man inte ska sjunka ned på underlaget. Till paddelturer i inlandet är det inte  viktigt, men som jag skrivit över om liggunderlag för vandring så är det en fördel med ett tjockt liggunderlag som slätar ut ojämnheter.

Test av liggunderlag

När du hittat ett liggunderlag är det viktigt att läsa tester. Det som kan verka som det bästa liggunderlaget när du läser specifikationerna kan efter kort tids användning visa sig vara ett dåligt val. Sök på ”test” eller ”review” och namnet på liggunderlaget. En del affärer låter kunderna skriva tester på deras hemsidor, bland annat Outnorth.

Går det lätt hål på liggunderlaget? Är det obekvämt? Låter det så fort man rör sig? Är ventilerna svåra att använda? Risken är större att du kan svara ja på dessa frågor efter några få nätter om du bara sett på produktspecifikation, inte valt ett liggunderlag som är bäst i test.

Om många har skrivit tester av liggunderlaget kommer du antagligen hitta motstridande kommentarer, men du kommer få en uppfattning av om det är ett bra liggunderlag. Man kan alltid hitta någon som råkat få punktering på liggunderlaget och skriver därför ett negativt test. Man kan alltid hitta någon som ger bästa betyg i ett test efter några få nätter. Lita mer på de som skriver tester för välkända tidningar än sidor där vem som helst kan skriva om sina erfarenheter.

Översikt över tester av liggunderlag

Exped Synmat 7 UL

Jag använde i flera år Exped Synmat 7 UL fram till dess att jag låg på det i solen en alltför varm dag. Du hittar mitt test av Synmat här.

Exped Synmat Hyperlite

När jag skulle ersätta min Exped Synmat föll valet på det något lättare Exped Synmat Hyperlite. Mina erfarenheter från turer året runt kan du läsa här. Jag var nöjd med den, bortsett från att den har långt i från den bästa hållbarheten.

Therm-A-Rest RidgerestTherm-A-Rest Ridgerest

Jag har i många år använt Therm-A-Rest Ridgerest som är en klassiker för den som vill spara vikt på ett liggunderlag av cellplast.

Klymit Inertia X-frame

Är du en extrem lättviktspackare? Då kanske Klymit Inertia X-frame något för dig. Det ger dig bara liggunderlag där det behövs mest. Är det bekvämt? Nja. Läs testet på Jogg.se.

Therm-A-Rest NeoAir Xlite

NeoAir från Therm-A-Rest är ett av de populärare liggunderlagen på maknaden. Du hittar ett test av det på den här bloggen.

Scouternas test av flera liggunderlag

En scoutpatrull gav sig ut på hajk med olika liggunderlag. Vilket liggunderlag hade den som sov bäst? Det får du svar på här.

Checklista när du ska köpa liggunderlag

Efter att ha läst den här artikeln kanske det känns som alltför mycket att se efter när du ska köpa liggunderlag. Här kommer därför en checklista så du kan bocka av att du har tagit rätt på det du behöver veta.

 • Är det bekvämt att ligga på?
 • Är liggunderlaget tillräckligt tjockt?
 • Hur mycket väger det?
 • Är liggunderlaget hållbart, eller har många klagat på att det är ofta får punktering?
 • Är liggunderlaget halt att ligga på?
 • Låter det när du rör dig?
 • Vilket r värde har liggunderlaget?
 • Är priset godtagbart?

Liggunderlag jag använder

Jag har i några år använt Exped SynMat 7 UL M året runt. Numera använder jag Exped SynMat Hyperlite M som är lättare än 7 UL M, men smalare. Tar jag en kort tur och ska sitta framför en brasa använder jag ett vanligt liggunderlag av cellplast. På vintern har jag i tillägg ett gammalt Thermarest Ridgerest under det uppblåsbara för att få bättre isolering.

Andra artiklar som gör att du sover bra på turen:

Sovsäck

Test av Mammut Sphere Down 3-Season

Kläder på natten i sovsäcken

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.