Makrofotografering

Makrofotografering skiljer en hel del från fotografering av större motiv. Kort skärpedjup är en utmaning, samtidigt som storleken gör motivet lättarbetat.

Publicerad 30 mars 2017

Sammanfattning av tipsen om makrofotografering

  • Att minska skakningsoskärpa är viktigare vid makrofotografering än vid annan typ av fotografering.
  • Använd blixt eller reflektor för att förbättra ljuset.
  • Använd kvällsljus till makrofotografering.
  • Se inte bara på motivet, bakgrunden har också betydelse.

Skärpa

Fotograferar man med stor förstoring blir skärpedjupet kort, det kan ge stora utmaningar när man fotograferar makro. Ibland har man ett skärpedjup som är kortare än en millimeter.

Myra

Det är inte lätt att få skärpan på rätt ställe. En rödmyra är inte stor och skärpan är kortare än från antennerna till bakhuvudet, trots 6,3 i bländaröppning.

Kort skärpedjup gör att man måste vara noga med var man lägger skärpan. Ska den vara på insektens käkar eller ögon? På mitten av blomman eller kronbladen. Läs mer om detta i min artikel Var ska skärpan vara i bilden? Står motivet stilla kan man använda focusing stacking, då kan man nästan få det skärpedjup man vill, men det kräver mer jobb, både i fält och framför datorn. Det är därför lättast om man kan få allt man vill ha skarpt i samma exponering.

I vanliga fall är det bara rörelser upp och ned samt höger och vänster som ger rörelseoskärpa. Med kort skärpedjup riskerar det även att bli suddigt om kamera eller motiv rör sig mot varandra eller från varandra eftersom motivet kommer ur fokus. Att hindra kamerarörelser är därför viktigare än vid annan typ av fotografering. På grund av detta bör du använda ännu kortare slutartider än i vanliga fall, läs mer om detta i min artikel om slutartider vid makrofotografering.

Autofokus fungerar dåligt vid makrofotografering på grund av att det krävs noggrann precision. Det är svårare att peka kameran på rätt punkt där man vill fotografera än att vrida på fokuseringsringen. Med kort skärpedjup ökar nyttan av live view eftersom du kan förstora bilden om du använder stativ.

Makrofotografering med stativ

Ett stativ är ofta ett måste på grund av det korta skärpedjupet. Dessvärre är många stativ inte anpassade för makrofotografering, läs mer om det i min artikel om stativ.

Vid makrofotografering är det ofta krångligare att använda stativ än till exempel landskapsfotografering. Det kan vara svårare att hitta motivet och har du placerat stativet fel med några få centimeter kan du bli tvungen att flytta och hitta tre nya stödpunkter till benen. Stativet är trots det ett viktigt hjälpmedel för makrofotografen som man inte bör vara utan.

Ljus

Makrofotografen har större möjligheter att styra ljuset än andra naturfotografer eftersom en liten blixt lätt kan lysa upp hela motivet. Blixtanvändning vid makrofotografering skiljer sig en del från när man fotar större motiv. Objektivet riskerar att ge skuggor från den inbyggda blixten när motivet är så nära. En extern blixt som man placerar på kameran kan sällan vinklas ned tillräckligt.

Blåbär

Bakgrunden säger något om hur det ser ut runt motivet, även om det är suddigt. Se upp så föremål bakom motivet blir för tydligt, det ska inte vara störande.

En bättre lösning är därför att köpa en makroblixt. Makroblixten består av en enhet som placeras i kamerans blixtsko som styr blixtstyrka. Blixtrören sätter man fast på objektivet, därmed får man ljuset nästan från objektivet. En del makroblixtar är ringblixtar där blixtröret sitter runt objektivet. En annan variant består av två små blixtrör som placeras på varje sida av objektivet. Jag föredrar sistnämnda lösning, det ger större möjligheter till att bestämma hur ljuset ska vara.

En annan möjlighet är att placera en skena i kamerans stativgänga som går ut från kameran. I den fäster man en eller två vanliga externa blixtar.

När ska man fotografera makro

När på dygnet du fotograferar har stor betydelse, trots att du har bättre möjligheter att styra ljuset än vid andra typer av naturfotografering. Starkt solsken som ger skarpa skuggor är ett mindre problem för makrofotografen tack vare reflektorer och blixtar. Att fotografera mitt på dagen en solig sommardag behöver därför inte vara något problem. Kvälls- och morgonljus är däremot något som är svårt att efterlikna. Passa därför på att fotografera när solen står lågt, det ger både mjukt och varmt ljus. I tillägg kan man få med solen i bakgrunden, eventuellt med motivet som en siluett mot himlen.

Bakgrund vid makrofotografering

Glöm inte bakgrunden när du fotograferar makro. Det är sällan en dålig bakgrund förstör en bild så länge den är suddig. Däremot kan ofta en bra bakgrund med färger som passar motivet förbättra bilden en hel del.

Vad är en bra bakgrund? Det är viktigt att den inte stör motivet. En bakgrund med många detaljer som är för skarpa kommer ta bort fokuset från motivet. Välj en större bländare eller använd längre brännvidd. Teleobjektiv ger dig en mindre bildvinkel, därmed kommer mindre av bakgrunden med.

Krypljung

Kvällsljus är bra för fotografering. Bakgrunden kan göras mer intressant genom att ta med en otydlig solnedgång.

En bakgrund ska gärna skapa en stämning och säga något om hur omgivningen ser ut. Står solen lågt och himlen är röd? Om du inte har alltför stor förstoring kan du få med det i bilden. Fotograferar du en blomma på en blomsteräng? Se till så det syns att det är andra blommor i bakgrunden, men gör dem inte för skarpa.

Glöm inte heller förgrunden. Du kan även få till bra stämning genom att ha något suddigt i förgrunden som ramar in motivet. Kan du få en ring av suddiga blommor i förgrunden med en skarp blomma i mitten?

 

Andra artiklar för makrofotografen

Slutartid 5: Makrobilder

Var ska skärpan vara i bilden?

Makrooptik 1: Översikt över makroutrustning

Långt skärpedjup med focusing stacking