Matlagning på vintern

Vid friluftsliv på vintern blir matlagning annorlunda än på sommaren eftersom med ofta måste smälta snö. Det gör att det både kan ta en del tid och gå åt en del bränsle, men med rätt rutiner kan du spara både tid och bränsle.

Under snösmältningen bör man försöka undvika att bara ha snö i en kastrull. Då kan snön längst ned smälta och det flytande vattnet sugs upp av snön över så att det bildas ett mellanrum mellan kastrullens botten och snön. Om du har kvar flytande vatten bör du därför hälla lite i kastrullen för att kastrullen inte ska bli rödglödande i botten. Om du har flytande vatten bör du därför hälla en del av det i kastrullen när du ska smälta snön. Du kan också lägga snö i stekpannan som du använder som lock. Värmen som stiger upp kommer då tas tillvara. Nackdelen med detta är att det kommer en hel del avgaser från köket ned i snön som ger smak åt vattnet, det är dessutom ämnen man borde undvika att få i sig.

Snösmältning i locket

Snösmältning i tältet på vintern. Lägg märke till skorna i bakgrunden som har lagts upp för att ta upp mest möjligt värme för att torka.

När vattnet kokat upp häller du i ris/pasta, pulversoppa, torkade grönsaker och annat som är torrt. Låt koka en liten stund.

För över kastrullen med mat i en isolering som består av ligggunderlag som är tillklippt och ihoptejpat så att en kastrull får plats i den. Se artikeln om Matlagningstillbehör.  Glöm inte att lägga på lock.

Ta den andra kastrullen som du har med och smält snö i den så att du har vatten under kvällen och fram till frukost nästa morgon. Se till att ha lite mer än du tror att du behöver, särskilt om det är dåligt väder, då finns det risk att det uppstår problem, att bygga bivack blir mer slitsamt om man inte har vatten.

Värm upp kastrullen med maten som stått och blötlagts. Pasta bör nästan vara klart vid det här laget. Ost, smör och annat som är gott att ha i maten, men som inte behöver kokas, har du ned när det passar.

Diskning behöver man sällan bry sig om på vintern, eftersom bakterier vilket fall som helst inte förökar sig när det er kallt. Man bör ha med sig två kastruller: en för matlagning och en för snösmältning så att man slipper matrester i dricksvattnet. Har man hund med sig kan den kanske uppskatta att man diskar. Smält snö i matkastrullen till hunden, det rengör kastrullen och ger smak till hundens dricksvatten.

När man ägnar sig åt friluftsliv på vinteren är oftast ett multibränslekök det bästa. Se mer om det i min artikel om Friluftskök.

Undrar du vilken mat som passar bra att laga med denna metoden? Läs då artikeln om Mat på tur.