Matlagningstillbehör

Du behöver mer utrustning till matlagning än bara ett friluftskök. Här är det jag har med mig för att laga mat när jag håller på med friluftsliv.

Senast uppdaterad 5 oktober 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Vindskydd

Även om man lagar mat i ett tält eller annat utrymme som är vindstilla bör man använda vindskydd. Det spar en del bränsle eftersom det hindrar värmen från att ge sig ut åt sidorna, och reflekterar värmen tillbaka till kastrullen.

En del kök måste användas med vindskydd, till exempel Trangias kök och Primus i Eta serien. Har man inte ett sådant kök kan det vara en bra investering att köpa ett tunt, hopvikbart vindskydd. På vintern märker man stor skillnad på temperatur i tältet när man använder vindskydd, det är ett tecken på att det gör stor nytta.


Exempel på vindskydd


Kastruller

Kastruller tillverkas i flera olika materialer. Aluminium är ett av de vanligare materialen. Det är lätt och billigt. Man bör inte få i sig alltför mycket aluminium i kroppen. Därför finns det Duossal, som består av aluminium med rostfritt stål innerst. Teflon gör att maten inte bränner fast lika lätt som med de flesta andra materialer, men blir lätt repigt efter ett tag, även om man är försiktig och bara rör runt med träredskap. Det görs också kastruller i titan, men man ska värdera vikt mycket högt för att köpa dessa på grund av det höga priset.

Till kastrullerna behöver man också ett handtag som passar till just den typen av kastruller som du använder.

Bestick

I stort sett klarar man sig med enbart sked. Använd någon som inte känns alltför tung, men vilket fall som helst är det inte särskilt mycket vikt det handlar om. Det finns titanbestick, men de är dyra. En sked av titan kan kosta runt 200 kronor. Om du klarar dig på andra materialer kostar det en tiondel av detta. Har man mattermos bör man inte ha en sked som är alltför kort, eftersom man ibland kan behöva skrapa i botten.

Spork är populärt att använda på tur. Det är ett bestick med sked i ena änden och gaffel i andra. Ofta är det dessutom en tandad egg som kan användas som kniv. Jag har använt detta, men upplever att jag nästan aldrig använder gaffeln. Sporkar av plast är ofta så tunna att det är en risk att de går sönder, men om du accepterar lite extra vikt hittar du även de som är gjorda av metall.

Det finns träbestick som ger en mer naturlig känsla. Nackdelen med dem är att bortsett från engångsbestick av trä är du tjocka och blir inte liga bekväma att äta med. Gaffeln är ofta så tjock och trubbig att man inte kan spetsa något utan att dela maten i två delar. Dessutom upplever jag ofta att friktionen av trä ofta är så hög att det sliter på tungan och insidan av läpparna.


Exempel på bestick för friluftsliv


Tallrikskåsa

Tallrikskåsa

Tallrik

Ofta äter man i äkta romersk överklasstil. Ta bort bordet, byt ut toga mot fleecetröja, vindruvor mot russin, divan mot liggunderlag, pelare mot tältstänger, atrium mot innertält och kudden i huvudänden mot en sovsäck i sitt kompressionsfodral, så är allt likadant. Flata tallrikar är sällan praktiskt när man ligger ned eftersom tallriken lätt börjar luta och grytor och soppor lätt rinner över kanten. Du behöver därför en djup tallrik som rymmer mycket mat.

Tallrikslådor är mycket populära. Tallrikslådan består av två tallrikar som man sätter ihop. Det ingår kopp, sked, kniv och gaffel. Till en del får man också skärbräda och behållare för kryddor. Ett annat alternativ är att köpa en stor kåsa och använda som tallrik. Ytterligare en möjlighet är att ta en vanlig plastburk som man förvarar mat i. Många är stora och har höga kanter, det är dessutom något som de flesta har hemma. Nackdelen med en plastburk är att man inte har något handtag, utan man måste hålla i den varma plasten. Pris för en komplett tallrikslåda är drygt 150 kronor.

Tändmaterial

Tändstickor är oftast mest praktiskt. Enkelt och bra. Tänk på att ta med flera askar och förvara dem inte på samma ställe för den händelse att just det stället skulle bli blött. Att ha dem i en plastpåse som rymmer en liter brukar vara ett bra sätt att se till så tändstickorna är torra.

Vanliga tändare är ibland svåra att tända en del kök med, samma sak gäller eldstål. En del gaskök har en piezotändare som består av en knapp som man trycker på för att antända gasen. Finns detta på brännaren är det mycket praktiskt, annars kan man köpa en separat piezotändare. En ask tändstickor bör alltid vara med om man vill göra upp en lägereld eller piezotändaren går sönder.

Tänk aldrig att dina turkamrater har med sig tändstickor. De har säkert inte tagit med och kommer att slarva bort minst en av dina askar. En ask väger inte särskilt mycket, men att vara utan kan skapa stora problem, så se till att ha med mer än tillräckligt.

Kniv

En kniv bör alltid vara nära till hands under matlagning. När vattnet kokar för fullt och du ska röra ned pulversoppa (som ibland måste öppnas med kniv eller sax) i kastrullen är det inte rätt tid att rota genom hela ryggsäcken i jakt på en kniv. Kniven på multiverktygen är tillräckligt bra för matlagning, även om den oftast inte är tillräckligt lång för att gå rakt igenom ett bröd. Lär mer om detta i min artikel Multiverktyg för friluftsliv.

Köksplatta

Köket blir varmt när man använder det och måste stå på ett underlag som inte smälter. På sommaren är det inget problem, det är bara att ställa det på marken. Är det torrt häller man vatten på marken först. Det är värre på vintern. De flesta plaster, inklusive tältgolv och liggunderlag, riskerar att smälta när köket är på full effekt. En tynn plywoodskiva är lösningen på det problemet. I nödfall kan man använda spaden, men den är ofta böjd och friktionen är för låg.

Multi-disc

Multidisc som använts som skärbräda.

Multidisc som använts som skärbräda.

Multi-disc är ett tillbehör som kan vara mycket praktiskt. Det består av en plastplatta som kan läggas i stekpannan. Har du teflonstekpanna kommer multi-discen skydda teflonet mot att förstöras mot kastrullerna. Du kan ha det som underlag när du lagar mat på snön. Det finns hål i ena änden, vilket gör den till ett durkslag om man ska hälla bort vatten ur en kastrull. Man kan också använda en multidisc som lock. Som sagt så är det hål i den, vilket gör den till ett dåligt lock, men bättre än inget alls. Slutligen kan man också använda den som skärbräda. Det gör att man inte behöver skära upp maten i tallriken som kan vara opraktiskt eftersom kanterna på tallriken är höga. Pris för en multi-disc är omkring 50 kronor.

Isolering

På vintern måste man ofta värma vatten och smälta snö. Detta tar tid och för att spara bränsle kan man koka upp maten och låta den stå i blöt en stund samtidigt som man smälter den snö man behöver under natten. För att minska värmeförlusten kan man isolera kastrullen. Detta gör man genom att man klipper till liggunderlag och tejpar i hop med silvertejp så man får en form som kastrullen passar i. Detta väger nästan ingenting och tar lite plats, men gör att maten håller sig varmare. Till en del kastrullset får man med en isoleringsbit.

Bränsleflaska

Friluftsliv kan innebära hård behandling av utrustningen. Den tunna flaskan man köper flytande bränsle i riskerar därför att gå sönder om man tar med den på tur i ryggsäcken. Man bör därför köpa en mer ordentlig flaska i hårdplast som håller för det mesta som ryggsäcken kan utsättas för och ger dessutom mindre spill. Annars riskerar du att både mat och sovsäck blir indränkt i bensin, fotogen eller vilket bränsle du använder.

Stödben

Ett gaskök som monteras direkt på flaskan får hög tyngdpunkt i förhållande till stödytan. För att få större stödyta än gasflaskans undersida kan man köpa stödben som man sätter under. Det väger bara några få gram och kostar inte så mycket och är därför något jag varmt rekommenderar om du har den typen av gaskök.

 

Andra artiklar om matlagning på tur

Friluftskök – Stormkök, multibränslekök och gaskök

Mat på tur

Matlagning på vintern

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.