Mobiltelefon och friluftsliv

Man hör ofta varningar om att man inte ska lita på mobiltelefonen när man är på tur, det kan i bland verka som att mobiltelefoner är till större problem än nytta när man ägnar sig åt friluftsliv. Var klar över begränsningarna, men använd fördelarna.

Senast uppdaterad 18 mars 2021

Viktigaste tipsen om mobiltelefoner i samband med friluftsliv

  • Lita inte på att mobiltelefonen har täckning.
  • Lämna statusrapporter på vägen för att minska sökområdet om du behöver räddas.
  • Förläng batteritiden på mobiltelefonen genom att slå av nätverk och håll batterierna varma.

Lita inte på mobiltelefonen

Mobiltelefon är mycket praktisk att ha med på tur, men man måste vara medveten om begränsningarna. All elektronik kan gå sönder och ibland får man intryck av att dagens mobiltelefoner inte är gjorda för att hålla särskilt länge, i alla fall inte till friluftsliv med de fuktproblem och tryck de utsätts för i ryggsäcken. Telefonen kan inte bara gå sönder, den kan också få slut på batteri.

Ett annat problem kan vara att det inte är täckning, men områdena utan täckning blir mindre och mindre. Mobiltelefonen har på flera sätt underlättat för den som ägnar sig åt friluftsliv, men om någon förväntar sig att du hör av dig kan telefonen också orsaka onödiga räddningsaktioner.

TäckningMobiltelefon

Ägnar du dig mycket åt friluftsliv bör du se på hur bra täckningen är när du bestämmer dig för vilken operatör du ska använda. Detta kan du se i tester eller på täckningskartor som de flesta har lagt ut på sina hemsidor.

Kom i håg att det finns många företag som inte har egna nät, men hyr in sig hos de som driver näten. Detta gör att även om Telia får bäst i test i ditt område så är det värt att se närmare på andra företag som använder samma nät.

Se upp med att lita blint på operatörernas täckningskartor, de kan vara en del av marknadsföringen och vara för optimistiska. Täckningen kan också variera efter olika förhållanden. Är det dålig täckning brukar man vilket fall som helst kunna skicka ett sms, även om det kan krävas några försök innan det kommer i väg. På toppar är det bättre täckning än i dalar. Om du sagt att du ska försöka höra av dig varje dag bör du inte bara försöka få fram ett meddelande när du ligger i tältet på kvällen, men skicka när du är på vandring.

Ibland kan du ringa nödsamtal även om du inte har täckning med din operatör, det kan då krävas att man tar ut sim-kortet. Tänk också på att nödnumret inte bara ska användas för att larma om något är fel. Om du blir så sen till målet att någon kommer sätta i gång en räddningsinsats är det bättre att ringa nödnumret och säga till att du bara är försenad.

I vindskydd och stugor i fjällen finns ofta en nödtelefon som är en direktlinje till polisen, det ger dig extra möjligheter att ringa efter hjälp om det inte är täckning i området.

Lämna statusrapporter på vägen

Ofta kan det vara bra att meddela någon där hemma om var man befinner sig och att allt är bra. Det är ändå viktigt att den som sitter hemma är medveten om att det kan ta ett tag mellan att man hör något från den som är på tur utan att det behöver ha skett något. Du måste därför säga en tidspunkt då en letaktion ska sättas i gång.

Ibland känner man till en plats på vägen där man vet sedan innan att det är täckning och anger tidpunkten för att man kommer till den platsen som den tidspunkt då anhöriga kan börja bli oroliga. Se upp med detta. Om telefonen går sönder kan du inte höra av dig. Säg bara till om detta om du vet att du kan hitta någon som kan låna ut en telefon. Om du utgår från att mobiltelefonen fungerar kan du bli tvungen att ta en lång omväg eller avbryta turen för att få tag på en telefon om det finns risk att det sätts igång en räddningsaktion efter dig.

Kartor på telefonen

Det blir allt vanligare att man byter ut papperskartor till digitala kartor på telefonen. Fördelen är att man ser på kartan var man befinner sig och det kostar mindre.

Jag anser du bör tänka sig för både en och två gånger innan du lämnar papperskartor hemma. Vad sker om du får problem med telefonen under turen? Har du en turvän med en telefon med kartor?

Ett annat problem är att det kan vara svårt att använda en touchskärm med våta fingrar. Du bör ha en plan för hur du gör om du inte kan använda skärmen. Kan kartappen hela tiden centrera din position på skärmen?

Jag använder digitala kartor både när jag seglar och när jag vandrar under mina segelturer. Det skulle bli alltför dyrt och platskrävande att hitta alla sjökort och kartor jag behöver. Mycket tid skulle det ta också när jag kommer till ett nytt land.

Sjökorten har jag på fyra enheter, två av dem är packade vattentätt. När jag vandrar ser jag till att alltid ha en plan för vad jag gör om jag förlorar kartorna. Det kan vara att jag tagit bilder av kartan med min kamera. Jag kan också veta att så länge jag går söderut kommer jag till en till en väg jag kan följa tillbaka till båten.

Öka batteritiden på mobiltelefonen

Dagens moderna mobiltelefoner har många användbara funktioner som drar en del energi. Det är inte alla funktioner du har nytta av hemma som du behöver använda hela tiden när du ägnar dig åt friluftsliv. Nedan hittar du en lista över olika saker du kan göra för att öka livslängden på batterierna:

Läser bok på mobiltelefon.

Bokläsning på mobilen.

  • Stäng av de nätverk som du inte behöver, dessa använder en del av din batterikapacitet. Chansen för att hitta ett WiFi nätverk mitt ute på fjället är liten. Samma sak gäller naturligtvis också Blue Tooth. En del telefoner kan slå av 3G nätverk som drar mer energi än de gamla näten, speciellt om det är dålig täckning med 3G och bra med GSM. Att sätta telefonen på flygläge sparar också en hel del batteri om du använder telefonen som mp3 spelare, kamera eller någon annan funktion som innebär att den är påslagen, men inte behöver ha tillgång till mobilnätet. Detta är extra viktigt om det är dåligt täckning, hittar inte telefonen signal använder den ännu mer energi för att försöka hitta en basstation som är ännu längre bort.
  • Håll batterierna varma. Kalla batterier är mindre effektiva än varma. Ta därför för vana att all elektronik som ska användas på kvällen läggs i en ficka när du slår läger så att det blir varmt till när du ska ringa eller lyssna på MP3-spelaren. Hur viktigt detta är märker du om du använder använder en kall elektronisk pryl till dess att batterierna tar slut. När de blivit varma kan du ha en del kapacitet kvar.
  • Skicka sms. Det tar mindre energi att skriva ett sms än att prata i telefon, inte minst eftersom man ofta börjar prata om mindre viktiga saker när man ringer upp.
  • Skruva ned skärmens ljusstyrka. Installera Screen Filter eller liknande app för att göra skärmen ännu mörkare.
  • Stäng av alla appar som du vilket fall som helst inte har användning för på fjället. Dessa kräver processorkapacitet som använder energi. Till en del telefoner kan man ha en app som avslutar alla program (Task Killer) som inte är nödvändiga.
  • Deaktivera e-posten, kalendersynkronisering och andra funktioner som gör att telefonen söker efter signal och uppdaterar.
  • Formatera telefonen för att bli av med gamla appar som använder el.
  • Sist kanske det mest självklara tipsen: Slå av telefonen när den inte används och prata så lite som möjligt om du måste ringa. Med andra ord, njut av det enkla friluftslivet och en tillvaro långt bort från civilisationens stress. Är det inte därför vi ägnar oss åt friluftsliv?

Om du trots dessa tips inte lyckas förlänga batteritiden tillräckligt kan det vara värt att se efter extrabatterier eller solceller. Läs mer olm det i min artikel Solceller och batterier på tur.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.