Optik till makrofotografering

Något som alla fotografer som är intresserade av makrofotografering har frågat sig många gånger är hur kommer man närmare. Det finns många tillbehör du köpa till kameran som förstorar små saker. Här får du en översikt.

Senast uppdaterad 16 september 2020

Det som är bra med makrofotografering är att det inte nödvändigtvis kräver dyr utrustning. Flera av alternativen jag har med på den här sidankostar mindre än tusen kronor. När jag ger fototips på denna sida utgår jag ifrån att du har en systemkamera, men närbildslins kan även användas på kompaktkamera om man har filtergängor. Har du en kompaktkamera ska du inte misströsta, många digitala kompaktkameror tar dig utan tillbehör närmare motivet än systemkameror med makrotillbehör.

Lång eller kort brännvidd vid makrofotografering

När man bestämmer vilken teknik man ska använda för att öka förstoringen kan det vara bra att bestämma sig för om man ska satsa på lång eller kort brännvidd. En del insekter är skygga och om du närmar dig med ett objektiv skrämmer du bort dem. Även om du fotograferar stillastående motiv kan det vara en fördel med lång brännvidd, om du måste vara nära motivet finns det risk att din skugga kommer med på bild.

Detta är speciellt något att tänka på om du har blixtar eller annan extrautrustning monterat på kamera och objektiv. Ännu en fördel med långa brännvidder är att bakgrunden blir lugnare eftersom du inte får med lika mycket störande fläckar. Detta är inte bara en fördel, ibland kan en bakgrund med variation vara bättre.

Fördelen med korta brännvidder är att det är lättare att hitta motivet. När skärpedjupet blir kort och motivet kanske förflyttar sig är det inte alltid lätt att hitta rätt genom sökaren. Kort brännvidd blir därmed lättare att jobba med.

Jag använderfoto-fotoutrustning-optik-oversikt_over_makroutrustning

För att komma mycket nära motivet vid makrofotografering använder jag makroobjektivet Canon MP-E65. Det har en förstoring på mellan 1:1 och 5:1. För makrobilder med mindre förstoring har jag en mellanring på 25 mm från Canon som jag sätter på mitt 70-200 mm objektiv med bildstabilisering. Tidigare använde jag en närbildslins till mitt Sigma 18-200 mm.

Jag har inte testat de andra metoderna som jag nämner för att få de små sakerna i naturen större på bild. Nackdelarna med dem anser jag är för stora.

När jag köpte närbildslinsen för många år sedan ansåg jag att den gav tillräckligt god skärpa. Jag tyckte också att det var en fördel att använda en metod som var mest effektiv på teleobjektiv eftersom man inte skrämmer insekter lika lätt. När jag bytte objektiv till 70-200 mm som har större diameter gav närbildslinsen alltför dålig kvalitet, därför såg jag efter andra alternativ.

Jag anser att mellanringar är det bästa metoden för de flesta: smidig, enkel, låg vikt, ingen förlust av kvalitet annat än att man förlorar ljus och inte alltför dyr. Vill man ha bättre avbildningsskala med teleobjektiv är det bättre att köpa en till mellanring, alternativt ett vanligt makroobjektiv med mellanring.

Sammanfattning av olika metoders för- och nackdelar

MakroutrustningFördelarNackdelarPris (kr)
MakroobjektivEnkelt att använda
Bra kvalitet
Dyrt
Tungt
2 500 – 15 000
MellanringLätt
Inte allt för dyrt
Bra bildkvalitet
Förlorar ljus800 – 2 000
NärbildslinsLätt
Ger bra effekt med långa brännvidder
Försämrad bildkvalitet200 – 2 000
TelekonverterKan användas vid annan fotografering
Ökar brännvidden
Ökar brännvidden
Försämrad bildkvalitet
Största bländaröppningen blir mindre
1 400 – 5 000
OmvändningsringBillig
Lätt
Känslig del av objektivet blir utsatt
Förlorar automatiken om man inte har dyr ring
100 – 3 000
Sammankopplade objektivBillig
Lätt
Dålig kvalitet
Känslig del av objektivet blir utsatt
100 – 300

Makroobjektiv

Makroobjektiv har fast brännvidd och kan ibland ha stora bländaröppningar. De flesta förstorar 1:1, vill man ha större avbildningsskala kan man kombinera makroobjektivet med till exempel mellanring eller närbildslins. Canon är en av få producenter med objektiv som förstorar mer än 1:1: MP-E65 förstorar upp till 5:1, men med detta objektivet kan man inte fokusera på långa avstånd. De flesta andra makroobjektiv fungerar utmärkt till att fotografera även på långt avstånd, så man ska inte bara se det som ett makroobjektiv, men ett fast objektiv som är bra till makro.

Makroobjektiv har ofta en brännvidd på mellan 50 och 200 mm. Dyra makroobjektiv har oftast lång brännvidd, men det har även nackdelar som jag har skrivit om högre upp.

Bildstabilisering på makroobjektiv

MakrobjektivEn del makroobjektiv har bildstabilisering, men den har en stor begränsning. Bildstabilisering kan korrigera för rörelser i två dimensioner (upp-ned och höger-vänster), men kameran kan också röra sig fram och tillbaka under exponeringen. Det har liten betydelse att kameran rör sig någon millimeter fram eller tillbaka om man mäter skärpedjupet i decimeter eller meter, men när skärpedjupet bara är någon millimeter har det stor betydelse för hur skarp bilden blir. Bildstabiliseringen blir därför inte lika effektiv vid makrofotografering.

Priset för ett billigt makroobjektiv ligger på några få tusen kronor, de dyraste ligger på runt 15 000 kronor.

Mellanringar

Mellanringar är ett billigare och lättare alternativ än makroobjektiv. En mellanring gör att avståndet mellan sensorn och objektivet blir längre, därmed kan man fokusera närmare. Man kan sätta flera mellanringar på varandra och därmed få ännu bättre möjligheter att ta närbilder.

Effekten blir störst om man har ett vidvinkelobjektiv, men är brännvidden för kort kan fokusplanet hamna mellan första linsen på objektivet och sensorn och därmed göra det omöjligt att ta bilder i fokus. Ett annat problem med för många mellanringar, speciellt om de har låg kvalitet, är att objektivet blir för tungt så det blir en liten böj i skarvarna mellan ringarna.

En stor fördel med mellanringar är att de är just vad de heter, ringar som sitter mellan. De har inga linser som ska bryta ljuset och därmed blir det ingen förlust av bildkvalitet. Däremot förlorar man ljus och man kan vara tvungen att välja exponeringsinställningar som ger sämre kvalitet än om man inte haft en mellanring.

Mellanring

Sätter man på en mellanring upptäcker man snabbt att fokuseringsringen på objektivet inte ger så stor effekt. Har du mellanring på ett fast objektiv kan det vara lättare att flytta kameran fram och tillbaka för att göra fokusens grovinställningar. Har du ett zoomobjektiv kan du utnyttja att det blir större effekt att sätta en mellanring på ett objektiv med kort brännvidd och fokusera med zoomringen

En variant av mellanringar är att använda en bälg mellan kamera och objektiv. Detta gör att man kan ändra avståndet steglöst. Jag har inte testat denna metod själv, men mellanringar är lättare att packa, inte minst i en liten kameraväska, och många som använder bälg anser att det är omständigt att använda i fält.

Pris för mellanringar

Man får ett sett med flera mellanringar för runt tusen kronor om man köper till exempel Dörr eller Meike. För samma pris får du en mellanring från Canon. Som jag nämnt tidigare sitter objektivet inte nödvändigtvis på lika bra om du har mellanringar av låg kvalitet. En annan nackdel är att man förlorar kommunikationen mellan kamera och objektiv. Det gör att bländare och bildstabilisering kanske slutar fungera om du inte köper mellanring av andra producenter än de som tillverkat kameran. Detta måste du undersöka innan du köper. Jag som har objektiv med bildstabilisering valde att köpa mellanringar från Canon för att också ha bildstabilisering med mellanring monterad.

Närbildslins

En närbildslins sätter man framför objektivet i de vanliga filtergängorna. Närbildslins ger ingen förstoring, men fungerar som glasögon för långsynta: de gör kameran mer kortsynt och man kan därmed fokusera närmre. Till skillnad från mellanringar blir effekten av närbildslinser större ju längre brännvidd man har. Hur stor effekt en närbildslins ger beror också på styrkan på linsen, som anges i dioptrier. Du kan kombinera flera närbildslinjer på objektivet för att få större effekt. Sätter du på en lins som är +1 och ett som är +2 blir det samma effekt som med en närbildslins med +3.

Närbildslins

Den stora nackdelen med närbildslins är att den försämrar bildkvaliteten. Kraftigare effekt ger suddigare bilder. Det är också stora skillnader mellan linser i olika prisklasser. Håll dig undan de billigare närbildslinserna, det finns risk att du snabbt anser att de har för dålig kvalitet. Genom att välja en mindre bländaröppning och redigera bilderna efteråt blir kvaliteten bättre, men det bästa är naturligtvis att ha så skarpa bilder som möjligt redan när du tar bilden.

En intressant effekt av att använda närbildslins är att motivet blir större ju längre bort du fokuserar. Orsaken till detta är att om du fokuserar längre bort kommer allt i sökaren förstoras, framför allt om du har långa brännvidder. Därmed kan du få ett objektiv som i praktiken har längre brännvidd än vad det egentligen har när du fokuserar så långt bort du kan, men samtidigt har du en närgräns på några få decimeter.

Telekonverter

En telekonverter gör att brännvidden ökar utan att närgränsen ändras. Dessa finns oftast med 1,4 eller 2 gångers förstoring. Flera telekonvertrar kan sättas på varandra för att öka effekten. Sätter du på en telekonverter som har 2x förstoring kommer du förstora motivet dubbelt så mycket i både höjdled och sidled.

Detta tillbehör är inte bara något du får användning för vid makrofotografering, men också vid fotografering med teleobjektiv, de flesta andra tillbehör är bara för makrofotografering. Priset är också högre än många andre tillbehör: mellan 1 400 och 5 000 kronor måste man räkna med. Det är inte nödvändigtvis så att priset är lägre för de med mindre förstoring, men som jag skriver nedanför är det inte bara fördelar att ha stor förstoring.

Längre brännvidd är som jag nämnt över inte bara fördelar, speciellt om du redan har ett makroobjektiv med lång brännvidd och sätter på en telekonverter.

foto-fotoutrustning-optik-telekonverter_till_makrofotograferingBilderna blir inte lika skarpa med en telekonverter, inte minst med de billigare exemplaren. En annan inte helt obetydlig nackdel är att det inte bara är brännvidden som man ska ta gånger 1,4 eller 2, största bländaröppning ska också multipliceras. Det betyder att om du har ett ljussvagt objektiv kommer du behöva öka ljuskänsligheten för att kunna välja korta slutartider, det försämrar bildkvaliteten i tillägg till skärpeförlusten. Lägg dessutom till att det kan bli vinjettering och autofokusen slutar fungera om största bländaröppning blir för liten, men sistnämnda är ett litet problem vid makrofotografering.

Omvändningsring

En omvändningsring gör så du kan montera objektivet bakvänt på kameran. Detta ger samma effekt som en mellanring, störst skillnad på hur nära du kan fokusera får du därmed med vidvinkelobjektiv. En omvändningsring som bara ska göra att du kan montera objektivet bak och fram är billig, men kamera och objektiv mister möjligheten att kommunicera med varandra.

Om du har en kamera där du kan ställa in bländaren manuellt, som inte är så vanligt i dag, är detta inte något stort problem. De flesta kameror som säljs i dag måste ha möjlighet att skicka information till objektivet om vilken bländaröppning som ska väljas. Omvändningsringar som har den funktionen är så dyra att man lika gärna kan köpa mellanringar istället. För de flesta är därför inte omvändningsring ett alternativ som är värt att satsa på.

Baksidan av ett objektiv

Denna delen av objektivet är inte gjord för att utsättas för fukt och damm.

En stor nackdel med att montera objektivet bak och fram är att objektivet inte är anpassat till det. Kontakerna riskerar att korrodera när de utsätts för fukt och därmed kan de inte skicka signaler mellan kamera och objektiv. Det problemet kan ordnas genom att man putsar kontakterna. Ett större problem med att vända objektivet bak och fram är linsen som i vanliga fall sitter närmast kameran. Den har en ömtålig yta som hindrar reflexer. Utan denna riskerar ljus, när objektivet är rättvänt, att studsa på sensorn tillbaka till objektivet och studsa tillbaka till sensorn och göra så ljusa föremål visas på flera platser i bilden. Om objektivet sitter bakvänt kommer du få betydligt mer smuts på denna yta, som därmed kan nötas bort när du rengör.

Sammankopplade objektiv

Med hjälp av en ring som inte kostar alltför mycket kan man koppla ihop två objektiv med varandra, det yttersta bak och fram. Effekten blir då samma som om man har en närbildslins. Avbildningsskalan blir därför störst om man har ett teleobjektiv innerst. Det yttersta objektivet ska ha en kort brännvidd för att motivet ska bli så stort som möjligt på sensorn. Den stora fördelen är priset (runt 100 kr) och vikten om man vilket fall som helst ska ta med sig två objektiv. Dessvärre kombinerar det nackdelar både från närbildslins och omvändningsring: Sämre bildkvalitet och sidan som vänds mot väder och vind är känslig.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.