Orientering

Att vara duktig på orientering innebär inte bara att man hittar fram till målet, men också att man vet vilken väg som är bäst genom att titta på kartan. När man ägnar sig åt friluftsliv behöver man behärska detta, både när det är god och dålig sikt.

Bästa tipsen om orientering

  • Man kan alltid lära sig mer, träna på orientering både innan och under turen.
  • Ta det lugnt och var kritisk.
  • Följ med på kartan, även på leder.
  • Följ ledlinjer för att göra orienteringen lättare.
  • Sikta fel när du tar ut kompasskurs om det finns ledlinjer.

Träna på orientering

Kartläsning

Kartläsning. Gjendevatnet i bakgrunden.

På många platser är det möjligt att köpa en orienteringskarta för närområdet och träna upp orienteringsfärdigheterna genom att leta efter poster som är markerade på kartan. Dessa kartorna är i större skala än turkartor (de är mer detlajerade). Orienteringen med detaljerad karta med kort avstånd mellan kontroller är effektiv träning, en timme med orienteringsposter kan motsvara en vecka med orientering på fjället. Det gör inte lika mycket när man går fel på en kort orienteringstur i skogen än på en långvandring på fjället, på vandring har du tung säck och det kan ta någon timme eller mer att inse att man har gått fel.

Träna kartläsning under turen

Man får stort utbyte av att använda lite extra tid till att läsa på kartan och jämföra med terrängen när man börjar lära sig orientering. Sätt gärna av lite extra tid på morgonen till att planera dagens färdväg. Senare kan man ta fram kartan igen och använda några minuter till att jämföra det man ser med det man förväntade sig. Under dagen kan man ta fram kartan under pauser och försöka se hur landskapet kommer se ut längre fram. Se vad fjällen runt dig heter, vilken älv det är du ser längre fram och hur långt det är till skogen. På det sättet får man bra träning i att förstå vad kartan visar.

Ta det lugnt

Mitt bästa tips om orientering är att ta det lugnt. Använder du några få minuter ytterligare kan du spara flera timmars vandring. Sätt dig ned och avlasta ryggsäcken med en sten, eller ta av dig ryggsäcken, så du inte är stressad. Vanliga frågor du borde ställa dig är:

Fjällvandring

Dessvärre är det ingen skillnad mellan bart, lättgånget berg och blockterräng.

  • Vilket fjäll ser du framför dig?
  • Ska fjället vara brantare i öster?
  • Går verkligen stigen rakt norrut som den ska enligt kartan?
  • Kan du se sjön som ska ligga i dalen?
  • Har du kommit ovanligt långt på kort tid?
  • Kan du blanda i hop din position med någon annan? Hur ser du i så fall lättast vilken position som är rätt?

Var kritisk till svaren till frågorna över. Tveka inte att, i alla fall för en stund, förkasta dina hypoteser om var du befinner dig och vart du ska. Det är otroligt vad man kan övertala sig själv om hur väl kartan stämmer överens med verkligheten när den inte gör det

Orientera hela tiden, även på stigar

Det kan vara lockande att lägga undan kartan när man går på en stig eller led. Det kan vara befriande att inte tänka på var man är, men det kan straffa sig. Stigen kan bli otydlig och leden kan ha lagts om. Har du gått några timmar i enformig terräng utan att ha följa med på kartan kan det bli svårt att hitta sin position. Se därför till att ha kartan lättillgänglig så det inte blir ansträngande att ta en titt på den för att bekräfta att man är på rätt plats.

Nord ska vara upp

Kartläsning

En del anser att man ska orientera karta när man tittar på den och jämför med hur terrängen ser ut runt omkring. Det betyder att man lägger kartan så nord på kartan är vänt mot nord i terrängen. Detta gör det lättare för många att jämföra verkligheten med kartan. Själv har jag alltid nord uppåt när jag läser kartan, jag har blivit så van vid detta att jag får svårare att läsa kartan om jag orienterar den. Att alltid ha nord uppåt blir mer praktiskt om du har kartan i ett kartfodral runt nacken eftersom du då inte behöver ta av sig kartfodralet för att kunna vrida kartan och samtidigt ha det på lagom avstånd från ögonen. Om du paddlar kajak blir fördelen med detta ännu större, annars måste du vända kartan som sitter fast på fördäck när du svänger runt en ö.

Hitta fram och välja bästa färdvägen

Krysspejling för att hitta position

Vet du inte var du är, men känner igen fjäll eller andra landmärken kan du använda en metod som kallas krysspejling för att hitta din position. Läs mer om det i Krysspejling.

Ledlinjer

Ledlinjer är linjer i terrängen som man kan följa för att göra det enklare att hitta målet. Det mest naturliga är att man följer en stig som både är lättare att gå på och gör det lätt att hitta fram om den går åt rätt håll. Man kan också använda en strandkant, en bäck eller liknande som ledlinje. Även om det kan vara kortare att gå på kompasskurs kan det ofta vara bättre att följa en ledlinje om det är begränsad sikt, även om ledlinjen inte är en stig. En ledlinje gör att man inte behöver tänka så mycket på orienteringen och det blir färre felnavigeringar som betyder omvägar. Ledlinjer kan också med fördel kombineras med att gå på kompasskurs, läs mer om det längre ned.

Blockterräng

Sten

Stenig terräng sänker tempot, även om det ser ut som här med en del mark mellan stenarna.

Dessvärre visas inte blockterräng på friluftskartor. Två områden på en karta kan se lika ut i förhållande till framkomlighet, men i verkligheten kan skillnad i tidsanvändning vara på flera timmar över bara några kilometer om det är blockterräng i det ena området och ljung i det andra. Blockterräng hittar man oftast på högfjället, ofta i sluttnignar eller nedanför branta bergssidor, men man kan också hitta det i skogen. Ju högre upp man kommer desto större är sannolikheten att det är blockterräng. Orsaken till detta är att det är svårare växtvilkor högre upp och då är det mindre jord som täcker stenarna. Blockterräng kan täcka stora områden och eftersom det inte är möjligt att slå upp tältet i blockterräng måste man tänka efter om man ska slå läger om det börjar bli mycket sten i terrängen och kvällen närmar sig.

Orientering till en punkt

En utmaning när man ska orientera på tur är ofta när man ska till en bestämd punkt, till exempel en stuga eller en korsning. Går man längs en stig och ska ta av för att komma till målet är det lätt att missa när man ska gå av stigen. För att undgå det är det bra att se på kartan när man närmar sig, men vet att man ännu inte är framme. Testa att hitta något kännetecken som du borde upptäcka i närheten av platsen där du ska ta av. Se också efter ett kännetecken på kartan som är bortom stigkrysset, då vet du när du har gått för långt.
Kartläsning

Om man ska till en plats och inte kan följa en ledlinje direkt fram till platsen är det naturlig att ta ut en kompasskurs om man inte har god översikt över landskapet. Problemet med att ta ut en kompasskurs från där man befinner sig till dit man ska är att man sällan precis på punkten. Om det finns en ledlinje som går fram till platsen från en annan riktning kan man lägga en kompasskurs tio grader till höger eller vänster om målet. När man kommer till ledlinjen vet man vilken riktning man ska gå för att komma fram till målet, i alla fall så länge man inte avvikit från kursen alltför mycket.

Följ med på hur terrängen ser ut framöver

Med alla typer orientering är det bra att ligga ett steg före. Om man bara följer med på var man är på kartan utan någon tanke på vad som ligger före kan man få obehaglige överaskningar. Till exempel om man ska til andra sidan av en dal med en stor älv. Kartan visar att rakt fram vidgar älven ut sig och blir en liten insjö. Längre mot höger visar höjdkurvorna att terrängen är brantare och man kan därför förvänta att älven är kraftigare. Till vänster, över insjön, är älven fortfarande ganska bred och höjdkurvorna avslöjar att det är en svag lutning ned mot insjön. Om man studerar kartan nogrant och prövar att se framför sig hur färdvägen ser ut längre fram kan man spara tid och energi på att svänga av mot vänster där älven antagligen är lättast att kryssa. Hade man bara gått rakt på målet utan att se vad kartan visar längre fram hade man blivit tvungen att gå ett stycke uppåt älven för att hitta ett bra ställe att vada på.

Dålig sikt

Dimma

Ser det ut så här blir orienteringen svårare. Ofta är det bästa att ta en kompasskurs och ha en dal, en led eller något annat som fångar upp dig och talar om var du är.

Sikten kan ändras snabbt och oväntat. Om man inte är uppmärksam när det håller på att ske riskerar man att gå vilse. Om du ser att molnen sänker sig längre ned bör du stanna upp och få översikt över din situation. Var befinner du dig? Hur hittar du fram till målet om du bara får några tiotalsmeter sikt? Vad kan ske om du går fel? Riskerar det att bli en lång omväg? Hur kan du bekräfta att du inte går fel? Borde du ta ut kompasskurs medans du vet var du är?

Orientera med GPS

Det är sällan jag har användning för en GPS, därför har jag inte med mig någon på tur, men när det skulle behövas är behovet desto större. Det är framför allt när man har gått så mycket fel att man inte har någon aning om var man befinner sig som man har nytta av en GPS, det sker inte så ofta om det är en del berg runtomkring, god sikt och man följer med på kartan hela tiden. Det är oftast i skogen som jag skulle ha nytta av en GPS, på fjället ser man oftast målet på långt avstånd. Behöver du ofta hitta ett litet mål utan ledlinjer i dålig sikt är GPS något du borde skaffa dig. Har du slagit läger i skogen eller i dålig sikt och planerar att lämna lägret kan du bli tvungen att planera lite extra för att vara säker på att hitta tillbaka utan GPS. Till exempel kan man se till så man alltid slår läger vid en ledlinje. Läs mer om olika tips för att hitta tillbaka till lägerplatsen i artikeln Hitta tillbaka till lägerplatsen.

Andra artiklar om orientering

Kartfodral, höjdmätare och GPS

Ta ut kompasskurs

Krysspejling