Pannlampa


Under stora delar året behöver man ha en ljusjälla med sig på tur. Om du vilket fall som helst ska köpa en lampa till turer bör du köpa en pannlampa, inte en ficklampa. Det gör att du får händerna fria till annat än att hålla i en lampa.

Senast uppdaterad 17 september 2018
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen när du ska köpa pannlampa

 • Jämför pannlampornas ljusstyrka och spridning.
 • Köp an kraftig pannlampa för friluftsliv när det är korta dagar.
 • Köp en lätt pannlampa för den ljusa delen av året.
 • Använd uppladdningsbara batterier.

Pannlampans styrka och spridning

Watt, lumen och räckvidd

Ljusstyrkan för pannlampor anges oftast på tre olika sätt: lumen, räckvidd och/eller i watt. Dessvärre finns det ingen standard för hur man ska mäta ljusstyrkan. Man kan inte lita på att 100 lumen i en pannlampa från Silva verkligen är lika starkt som 100 lumen hos Petzl. Lumen mäter hur mycket ljus som totalt avges av en diod i alla riktningar. Utan en ordentlig reflektor kan en del försvinna i pannlampan istället för att skickas framåt. Watt är energi per tidsenhet och tar inte hänsyn till att en del energi blir till värme.


Exempel på pannlampor med minst 550 lumens ljusstyrka: Led Lenser MH 10, Petzl Nao +, Urberg Ultra Outdoor Headlamp


Spridning av pannlampans ljus

Ljusstyrkan är inte det enda som har betydelse för hur bra pannlampan lyser. Man måste också komma i håg att jämföra hur pannlampan sprider ljuset. Det hjälper inte med en pannlampa som når 200 meter om den har ett smalt ljussken. Därför är många pannlampor konstruerade så att de ger ett starkt sken i mitten, som ska vara där man fokuserar blicken. I tillägg ger de ett svagare ljus som når mer brett. Det är bra med pannlampor som har en zoomfunktion som gör att man kan välja hur mycket ljuset ska spridas. Nackdelen med en pannlampa som sprider ljuset för mycket är att den gör av med energi där man vilket fall som helst inte har något intresse av att se. Därmed får den sämre batteritid.

Pannlampan Silva X-trail

Silva X-trail

Man måste tänka på att man behöver olika spridning när man går eller åker skidor och en helt annan när man sitter i tältet och lagar mat. Ska man laga mat är det bra med större spridning än vad man vill ha under förflyttning. En pannlampa som lämpar sig för alla situationer måste ha möjlighet att variera ljusspridningen. Det kan antingen ske med zoom, som jag nämnt över, eller genom att pannlampan har flera dioder med olika spridning. En annan möjlighet som finns på en del pannlampor är att man fälla ned ett filter framför ljusöppningen så ljuset sprider sig.

Styrka vid olika aktiviteter och årstider

Är man mest på tur under den ljusa delen av året räcker ofta de pannlampor som har svag ljusstyrka Petzl Tikka. Man använder den sällan till något annat än när man lagar mat, läser i tältet eller letar efter något i packningen. Det är inte bara den som enbart håller på med friluftsliv när behovet av extra ljus är litet som ska se på dessa pannlampor, också den som är medveten av vikt ska se närmare på dessa. De väger åtminstone hälften av vad en som är anpassad för vandring gör.

En del har behov för kraftigare pannlampor. Man kanske inte låter midvintern sätta stopp för friluftsliv eller man joggar och åker skidor utanför elljusspåren. Då behöver man ofta en ganska kraftig pannlampa, gärna en som lyser minst 60 meter. De räcker för de flesta friluftsintresserade och de som motionerar till fots eller på skidor i mörker.

Priset för de starkare pannlamporna som är anpassade för friluftsliv är ofta runt 1000 kronor och de har en vikt på runt 200-300 g. Ett exempel på en stark pannlampa som är anpassad för friluftsliv är Mammut X-shot.

Regulerad eller oregulerad ljusstyrka

En pannlampa kan ha regulerad eller oregulerad ljusstyrka. Oregulerad betyder att ljusstyrkan sjunker långsamt från att du sätter i nya batterier till att de är slut och ljuset försvinner. Regulerad betyder att ljusstyrkan plötsligt går ned när du kommer till en bestämd batterinivå. Förhoppningsvis får du tillräckligt mycket ljus under tillräckligt lång tid för att du får möjlighet att byta batterier. Nackdelen med denna lösning är att eftersom ljusnivån håller sig stark större delen av tiden blir batteritiden kortare.


Exempel på pannlampor som väger under 100 gram: Petzl Zipka, 180 bpm Running Headlamp, Black Diamond Cosmo 225 Headlamp


Pannlampans små detaljer

Eftersom pannlampan sitter högre än ögonen måste man vinkla den ned för att den ska lysa där man fokuserar blicken. Kontrollera innan du köper en pannlampa att den verkligen går att vinkla ned tillräckligt mycket när du läser eller gör annat som kräver att du fokuserar nära.

Pannlampan Silva L1

Silva L1

En del pannlampor har inte bara en rem runt huvudet, men også en som går över huvudet. Särskilt om du har en pannlampa där batterierna sitter på huvudet kan detta vara bra eftersom de håller upp tyngden bättre. Nackdelen är att det blir mer jobb att reglera storleken om man ska variera mellan att ha på sig mössa och att inte ha på sig mössa.

Som med alla andra saker som ska användas på vintern måste pannlampan kunna användas med tjocka vantar. Tänk därför på hur stor på och av knappen är när du står i butiken och jämför olika modeller.

Batteriindikator kan vara praktiskt, det det är svårt att se på pannlampans ljusstyrka hur mycket batteri som är kvar. Även om pannlampor med LED har lång batteritid lönar det sig att köpa uppladdningsbara batterier till pannlampan. Det krävs inte så många uppladdningar för att du ska spara en del på att inte köpa engångsbatterier. Särskilt om du använder pannlampan när du tränar i mörker kommer du snabbt spara både pengar och miljö.

En detalj som dessvärre inte finns på särskilt många pannlampor är reflex på baksidan. Detta har inte användaren någon nytta av, men turkamraterna uppskattar ofta att se personen som går först. Reflex gör också att skotrar och, om du följer en väg, bilar ser dig lättare. Detta kan man eventuelt limma på efter att man köpt pannlampan.

Placering av batterier

En del pannlampor har en batteripack som sitter löst i en lång ledning. Andra sitter på huvudet. Sitter batterierna på huvudet måste du undersöka om det blir för tungt med batterier. Detta kan särskilt vara ett problem när man springer då huvudet rör sig mycket upp och ned. Att ha batterierna i en ledning gör att du kan ha dem i fickan eller i ett bälte där de håller sig varmare och räcker längre. Med nickel-metalhydrid- (NiMH) eller litiumjonbatterier och LED lampor är problemet att kylan gör att batterierna räcker kort tid oftast så pass liten. Behovet var större tidigare med glödlampor och alkaliska batterier.

Det kan upplevas som om ledningen är i vägen om man inte har batterierna på huvudet. Det handlar mest om en vanesak. Med en del pannlampor kan man välja mellan om man ska ha batterierna på huvudet eller i fickan. Då kan man ha dem på huvudet när man mest är i tältet och sätta dem i fickan eller liknande när man tar joggingturer.


Exempel på pannlampor med lös batteripack: Silva Trailrunner 4x, Silva Trailrunner 4


Pannlampa jag använder

Jag har en Mammut X-shot som är en pannlampa son är tillräckligt kraftig för joggingturer och skidåkning i spår, men samtidigt tillräckligt lätt för tältturer.

Checklista när du ska köpa pannlampa

 • Hur stark är pannlampan?
 • Hur är spridningen av ljuset?
 • Är det lagom svagt ljus på svagaste ljusstyrkan för att ordna saker i tältet?
 • Sitter pannlampan bekvämt på huvudet?
 • Hur bra är batteritiden?
 • Är tillverkaren känd för att ha bra kvalitet?
 • Hur mycket väger pannlampan?
 • Är det risk att pannlampan sätts på av misstag i ryggsäcken?
 • Är det svårt att slå på och av pannlampan med tjocka vantar?
 • Var sitter batterierna? På huvudet eller i ett bälte runt midjan? Kan du välja?
 • Är det ett speciellt batteri, eller standardbatterier som du kan köpa i alla affärer. Är det kanske en batteripack speciellt för denna pannlampa?
 • Kan batterierna laddas med solceller?

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *