Pannlampa

Pannlampa behövs när man ägnar sig åt friluftsliv under delar av året. Väljer du rätt pannlampa kan du bry dig mindre om att det blir mörkt tidigt på kvällen.

Senast uppdaterad 18 december 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen när du ska köpa pannlampa

  • Jämför pannlampornas ljusstyrka och spridning.
  • Köp en kraftig pannlampa för friluftsliv när dagarna är korta.
  • Köp en lätt pannlampa för den ljusa delen av året.
  • Använd uppladdningsbara batterier.

Pannlampans styrka och spridning

Watt, lumen och räckvidd

Ljusstyrkan för pannlampor anges oftast på tre olika sätt: lumen, räckvidd och/eller  watt. Dessvärre finns det ingen standard för hur man ska mäta ljusstyrkan. Man kan inte lita på att 100 lumen i en pannlampa från Silva är lika starkt som 100 lumen hos Petzl. Lumen mäter hur mycket ljus som totalt avges av en diod i alla riktningar. Utan en bra reflektor kan en del försvinna i pannlampan istället för att skickas framåt. Watt är energi per tidsenhet och tar inte hänsyn till att en del energi blir till värme.


Exempel på pannlampor med minst 550 lumens ljusstyrka


Spridning av pannlampans ljus

I tillägg till ljusstyrkan har ljusets spridning stor betydelse för hur du upplever ljuset. Det hjälper inte med en pannlampa som når 200 meter om den har ett smalt ljussken. Därför ger många pannlampor ett starkt sken i mitten där man fokuserar blicken. De har också svagare ljus som når bredare. Det är bra med pannlampor som har en zoomfunktion som gör att man kan välja hur mycket ljuset ska spridas. Nackdelen med en pannlampa som sprider ljuset för mycket är att den gör av med energi där man inte tittar. Därmed får den sämre batteritid.

Pannlampan Silva X-trail

Silva X-trail

Man måste tänka på att man behöver olika spridning när man vandrar och en helt annan när man sitter i tältet och lagar mat. Ska man laga mat är det bra med större spridning än vad man vill ha under förflyttning. En pannlampa som lämpar sig för alla situationer måste ha möjlighet att variera ljusspridningen. Det kan antingen ske med zoom, som jag nämnt över, eller genom att pannlampan har flera dioder med olika spridning. En annan möjlighet som finns på en del pannlampor är att man fälla ned ett filter framför ljusöppningen så ljuset sprider sig.

Styrka vid olika aktiviteter och årstider

Är man mest på tur under den ljusa delen av året räcker ofta de pannlampor som har svag ljusstyrka, till exempel Petzl Tikka. Man använder den sällan till något annat än matlagning, läsa i tältet eller leta efter något i packningen. Det är inte bara den som enbart håller på med friluftsliv när behovet av extra ljus är litet som ska se på dessa pannlampor, också den som är medveten av vikt ska se närmare på dessa. De väger åtminstone hälften av vad en som är anpassad för vandring gör.

Har du behov att att vandra i mörkar bör du använda en kraftigare pannlampa. Med 250 lumen ser du utan problem runt dig. Har du behov av att se längre, till exempel på grund av att du ska hitta landmärken eller bästa vägen en bit bort bör du ha en pannlampa med den dubbla styrkan. Det är också tillräckligt för joggingturer.

Ska du cykla eller åka skidor snabbt behövs ännu kraftigare pannlampor.

Priset för de starkare pannlamporna som är anpassade för friluftsliv är ofta runt 1 000 kronor och de har en vikt på runt 200-300 g.

Boostläge

En del pannlampor har ett boostläge. Det betyder att de kan ge kraftigt ljus under några sekunder, ofta fokuserat på ett litet område. Skulle man använda den styrkan under lång tid skulle pannlampan antingen förstöras av värmen eller få slut på batterierna snabbt. Det gör att det kan vara förvirrande när man köper pannlampa eftersom en del pannlampor uppger ljusstyrkan du kan använda kontinuerligt, andra i boost läget.

Detta är en praktisk funktion vid vandring och turskidåkning. En gång i bland kan man behöva mycket ljus under kort tid för att hitta en ledmarkering långt bort eller annat du behöver för orienteringen. Om pannlampan ska användas vid snabbare aktiviteter är det de kontinuerliga styrkan du ska se på.

Regulerad eller oregulerad ljusstyrka

En pannlampa kan ha regulerad eller oregulerad ljusstyrka. Oregulerad betyder att ljusstyrkan sjunker långsamt från att du sätter i nya batterier till att de är slut och ljuset försvinner. Regulerad betyder att ljusstyrkan plötsligt går ned när du kommer till en bestämd batterinivå. Förhoppningsvis får du tillräckligt mycket ljus under tillräckligt lång tid för att du får möjlighet att byta batterier. Nackdelen med denna lösning är att eftersom ljusnivån håller sig stark större delen av tiden blir batteritiden kortare.


Exempel på pannlampor som väger under 50 gram


Pannlampans små detaljer

Eftersom pannlampan sitter högre än ögonen måste man vinkla den ned för att den ska lysa där man fokuserar blicken. Kontrollera innan du köper en pannlampa att den verkligen går att vinkla ned tillräckligt mycket när du läser eller gör annat som kräver att du fokuserar nära.

Pannlampan Silva L1

Silva L1

En del pannlampor har inte bara en rem runt huvudet, men også en som går över huvudet. Särskilt om du har en pannlampa där batterierna sitter på huvudet kan detta vara bra eftersom de den inte sjunker ned i ansiktet. Nackdelen är att det blir mer jobb att reglera storleken om man ska variera mellan att ha på sig mössa och att inte ha på sig mössa.

Som med alla andra saker som ska användas på vintern måste pannlampan kunna användas med tjocka vantar. Tänk därför på hur stor på och av knappen är när du står i butiken och jämför olika modeller.

Batteriindikator kan vara praktiskt, det är svårt att se på pannlampans ljusstyrka hur mycket batteri som är kvar. Även om pannlampor med LED har lång batteritid lönar det sig att köpa uppladdningsbara batterier till pannlampan. Det krävs inte så många uppladdningar för att du ska spara en del på att inte köpa engångsbatterier. Särskilt om du använder pannlampan när du tränar i mörker kommer du snabbt spara både pengar och miljö.

En detalj som dessvärre finns på alltför för pannlampor är reflex på baksidan. Detta har inte användaren någon nytta av, men turkamraterna uppskattar ofta att se personen som går först. Reflex gör också att skotrar och, om du följer en väg, bilar ser dig lättare. Detta kan man eventuelt limma på efter att man köpt pannlampan.

På en del turer räcker inte batterierna i pannlampan. Med vanliga standardbatterier kan man ta med en extra uppsättning. Är det en batteripack som är specialanpassad för din pannlampa bör den kunna laddas. En del kan bara laddas med en vanlig väggkontakt, andra laddas genom USB och kan laddas med samma batteripack man laddar mobiltelefoner med.

Placering av batterier

En del pannlampor har en batteripack som sitter löst i en lång ledning. Andra sitter på huvudet. Sitter batterierna på huvudet måste du undersöka om det blir för tungt med batterier. Detta kan särskilt vara ett problem när man springer då huvudet rör sig mycket upp och ned. Att ha batterierna i en ledning gör att du kan ha dem i fickan eller i ett bälte där de håller sig varmare och räcker längre. Med nickel-metalhydrid- (NiMH) eller litiumjonbatterier och LED lampor är problemet att kylan gör att batterierna räcker kort tid oftast liten. Behovet var större tidigare med glödlampor och alkaliska batterier.

Det kan upplevas som om ledningen är i vägen om man inte har batterierna på huvudet. Det handlar mest om en vanesak. Med en del pannlampor kan man välja mellan om man ska ha batterierna på huvudet eller i fickan. Då kan man ha dem på huvudet när man mest är i tältet och sätta dem i fickan eller liknande när man tar joggingturer.


Exempel på pannlampor med lös batteripack


Checklista när du ska köpa pannlampa

  • Hur stark är pannlampan?
  • Hur är spridningen av ljuset?
  • Är det lagom svagt ljus på svagaste ljusstyrkan för att ordna saker i tältet?
  • Sitter pannlampan bekvämt på huvudet?
  • Hur bra är batteritiden?
  • Är tillverkaren känd för att ha bra kvalitet?
  • Hur mycket väger pannlampan?
  • Är det risk att pannlampan sätts på av misstag i ryggsäcken?
  • Är det svårt att slå på och av pannlampan med tjocka vantar?
  • Var sitter batterierna? På huvudet eller i ett bälte runt midjan? Kan du välja?
  • Är det ett speciellt batteri, eller standardbatterier som du kan köpa i alla affärer. Är det kanske en batteripack speciellt för denna pannlampa?
  • Kan batterierna laddas med solceller?

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.