I ett öppet landskap kan det upplevas svårt att få variation i bilderna, men med ett enkelt knep får dina landskapsbilder ett stort lyft.
Går man på tur i ett storslaget fjällandskap är det ofta de vackra fjällen som man har störst fokus på i landskapsbilderna, men för att få ut det lilla extra av det fina landskapet måste man tänka på ljus och komposition. Ljuset kan inte landskapsfotografen göra så mycket med, annat än att vänta och välja när man ska besöka en plats, men kompositionen kan man förbättra. I ett öppet fjällandskap är det ofta begränsat hur man kan komponera bilderna eftersom det är få, men stora elementer i landskapet.
Enklaste sättet att förbättra en bild av ett landskap är ofta att ha med mer av förgrunden. Hittar du något intressant som du kan ha i förgrunden är det oftast där du borde fälla upp stativet. Det kan vara en person, en buske som fått höstfärger eller liknande. Saknar man något intressant kan bara det att en del av bilden är marken framför dig förbättra bilden. Ska man ha med mycket av förgrunden fäller man ned stativet helt ned till marken, använder vidvinkel och riktar kameran lite nedåt, det ger oftast bättre bilder än om du har stativet i ögonhöjd.
Det är lätt att tänka att de bästa bilderna får man om man har stort skärpedjup så att både förgrund och bakgrund blir skarpt. Det är så vi är vana vid att landskapsbilder ska vara, men prova också att bara bakgrunden eller förgrunden är skarp. Ska bilden både ha några skarpa blommor några decimeter från kameran och skarpa fjäll flera mil bort räcker det ofta inte med att ha liten bländaröppning. Tidigare var du tvungen att använda tilt-shift objektiv för att åtgärda detta problemet, men med den digitala tekniken kan man använda focusing stacking för att få bra resultat. Detta är en stor fördel, framför allt för naturfotografen som ska bära sin packning på långa turer, eftersom tilt-shift objektiv är ganska tunga och bara finns med fasta brännvidder.