En bra regnjacka håller dig torr, inte bara mot vatten utifrån, men också inifrån. Lär dig hur du vet om regnjackan är sydd i tyg av hög kvalitet och vilka detaljer du ska se efter när du köper en regnjacka.
Senast uppdaterad 29 juni 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.
De viktigaste sakerna du ska se efter när du köper en regnjacka:
- Bekvämlighet
- Vikt
- Vattenpelare
- Andningsförmåga
- Fickor
- Huva
- Slitstyrka
- Pris
Med fel regnjacka kommer du bli blöt nästa gång du vandrar i regnet. Jag har sedan länge tappat räkning på hur många regnjackor jag slitit ut under mina vandringar. Förhoppningsvis blir det lättare för dig att köpa rätt nästa gång efter att ha läst denna artikel.
Läcker din gamla regnjacka?
Köp inte ny direkt. Se först om det kanske räcker med att impregnera den, läs mer om det i min artikel Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder. Behöver du också nya regnbyxor? Det skriver jag tips om i artikeln Friluftsbyxor och regnbyxor.
Lätta regnjackor
På många turer under sommaren använder man sällan regnjackan. Man kan ofta gå med underställ eller fleecetröja, även om det blåser. Dessutom är oftare vädret stabilare med mindre nederbörd än på andra delar av året. Regnjackan tas enbart fram då och då när en regnskur drar förbi eller det blåser en kall vind. Det gör att på en del turer är regnjackans främsta användningsområde att finnas till hands i ryggsäcken om det blir dåligt väder.
Eftersom man mest bär den i ryggsäcken är två egenskaper viktiga: vikt och volym. Den bästa regnjackan är den lättaste regnjackan. På andra turer har man på sig regnjackan varje dag från att man går ut ur tältet till att man går in igen.
Under dessa turer ställs betydligt större krav på regnjackan, en lätt regnjacka är då inte längre den bästa. Detta gäller framför allt när man ägnar sig åt friluftsliv på hösten, men även under vandringar på sommaren kan det kännas som att timmarna utan nederbörd under en lång vandring kan räknas på handens fingrar.
Exempel på regnjackor som väger under 300 gram:
Tyg till regnjackor
En regnjacka bör vara gjord i ett material som andas. Det gör att svetten från kroppen släpps ut samtidigt som regnet hålls ute. När regnjackan andas ökar risken för att regnet tränger genom tyget, men i de flesta förhållanden håller du dig torrare om den andas.
Hur mycket fukt som släpps ut varierar mellan olika tyger. Se på produktspecifikationerna vilken vattenpelare och andningsförmåga regnkläderna har. Detta hittar du inte för billiga regnjackor, men de har sällan en vattenpelare på mer än 10 000 mm (läs mer om vattenpelare i min tältartikel) eller andningsförmåga på mer än några få tusen gram/m2/24h. Går man upp i pris, till närmare 3 000 kronor, kan man till exempel få L.I.M. Rugged Gore Tex Jacket med vattenpelare på 28 000 mm.
Hög vattenpelare är viktigare när du köper en regnjacka till fjällvandring än till skogsturer. Hård vind gör att regndropparna träffar dig med större kraft och vattnet tränger lättare genom.
Regnjackor av material som andas slits ut snabbare än helt täta jackor; livslängden bestäms i stor grad av jackans vikt och pris. Första tecknet på att en regnjacka behöver bytas ut är att du blir blöt. Kassera den inte så fort du upplevt att du blivit blötare än du blev när jackan var ny. Orsaken kan vara smuts i porerna eller dålig impregnering.
Man måste också se på tyget fickorna i är gjorda av. Är det samma som yttertyget i regnjackan blir det två med tätt tyg. Även om det har hög kvalitet andas det bäst om det är vanligt tyg. Fleece är skönt när du värmer frusna fingrar. Nättyg är också varmt om du inte har så mycket kläder under. Det är dessutom lätt, men saker du lägger i fickorna riskerar att fastna.
Exempel på regnjackor med vattenpelare på över 15 000 mm
Regnjackans luva
Luvan är en stor skillnad mellan dyra och en billiga regnjackor. En bra luva kan dras åt så att bara en liten del av ansiktet sticker ut. Luvan bör dessutom ha en liten skärm som skyddar ansiktet mot regn, det är speciellt viktigt när du vandrar i motvind.
Ägnar du dig klättring eller glaciärvandring bör regnjackans luva dessutom vara så stor att hjälmen får plats under, men det ska gå att dra åt den så att luvan följer de rörelser du gör med huvudet. Det betyder att den måste ha minst två olika snören som man kan spänna. Ett som går runt ansiktet och gör öppningen mindre. Ett som drar tillbaka luvan så den inte åker ned framför ögonen när man drar åt runt ansiktet och gör att det sitter tätare runt huvudet. De två sistnämnda funktionerna ska helst vara uppdelade i två snören.
Den bör också ha en liten skärm som skyddar ansiktet mot regnet. Det kan också vara bra med ett snöre runt halsen för blåsiga, kalla dagar utan regn, då kan man lätt reglera öppningen lättare när man inte har luva. Genom att snöra åt runt halsen minskar behovet för halsduk.
Blixtlås
Många regnjackor har vattentäta blixtlås. Det ser snyggt ut i butiken, och så länge de är hela håller det dig torrare än om det är en skyddsklaff. Ett problem med vattentäta blixtlås är att tätningen kan gå sönder, vilket den gör snabbt om man köper en billig jacka.
Blixtlåset kan också sluta fungera. Har man en skyddsklaff kan man knäppa kardborrelåset och få jackan lite tätare. Det går inte med en jacka med vattentätt blixtlås.
Vandrar du i motvind i hårt regn kommer du få in lite vatten genom blixtlåset, även med skyddsklaff. Det är ändå sällan det regnar och blåser så kraftigt att den inte håller tätt (det är framför allt vid handleder och hals vattnet letar sig in), och ännu mer sällan ett blixtlås går sönder. Vattentäta blixtlås eller skyddsklaff ser jag inte som något viktigt argument för eller mot regnjackor.
Under armarna är det ofta blixtlås som man kan öppna för att få bättre luftgenomströmning. Detta är ofta ett mycket praktiskt sätt att vädra ut värmen istället för att bara göra det genom den stora öppningen fram. Regnar och blåser det från sidan kan man i teorin ha det ena blixtlåset öppet när man vandrar.
Kom i håg att stänga om det regnar kraftigt och du vänder dig om. Med ryggsäcken på dig kan det bli svårt att öppna och stänga eftersom blixtlåsen kan komma under axelremmarna.
Fickor är något som varierar mycket mellan olika jackor. Vad som är bäst handlar mest om vad man blir van vid. Jag använder sällan fickor när jag vandrar, men jag går sällan i stora grupper. Är man många på tur kan inte alla stanna och ta saker ur ryggsäcken när det passar dem.
Tänk på var fickorna sitter på regnjackan. Om de hamnar under ryggsäckens höftbälte eller axelremmar måste man räkna med att de inte kan användas med ryggsäck.
Pris på regnjackor
Pris på en bra regnjacka för sommaren ligger ofta på runt 1500 kronor. Det finns regnjackor för några hundra kronor, inklusive byxor, av andande material. Räkna med att de slits snabbt och har inte lika bra luva, fickor och annat. Inte minst är passformen sämre på de billiga regnjackorna.
Dyra regnjackor är gjorda för att hålla dig torr på ett bekvämt sätt när du vandrar, klättrar och rör dig på andra sätt. Billiga regnjackor är gjorda för att hålla dig torr när du står stilla. Se om den har förböjda armar, det är ett snabbt sätt att få en bild av passformen. De dyraste regnjackorna kostar över 5000 kronor.
Exempel på billiga regnjackor
Kan man tvätta regnjackor?
Regnjackor är sydda i tyg med helt andra egenskaper än andra kläder. Det är därför naturligt att ställa sig frågan om de verkligen tål att tvättas.
Ska svetten kunna tränga genom kan inte regnkläderna vara sydda i material som står mot kraftigt regn. För att de trots det ska hålla dig torr är de impregnerade. Impregneringen försvinner med tiden när jackan slits. Inte minst när du tvättar jackan försvinner impregnering och gör den mindre vattentät. Onödig tvätt gör därför att du måste impregnera regnkläderna tidigare. Dessutom, kläder slits i allmänhet av en runda i tvättmaskinen.
Att inte tvätta regnkläderna kan också göra dig blöt. Svett löser upp tejpen i sömmarna så de börjar läcka. Smutsiga regnkläder riskerar dessutom att förlora andningsförmågan. Smuts och saltkristaller från svett kan täppa till porerna. Vattenånga klarar därför inte av att tränga genom tyget. För att bli av med smutsen bör den därför tvättas någon gång i bland.
Regnkläder inte bara kan tvättas, men bör tvättas. Man ska dock inte gå till en överdrift.
Checklista när du ska köpa regnjacka
Det är mycket man ska se efter när man köper en regnjacka. Här kommer därför en kortfattad checklista som man kan gå igenom när man står i affären och tänker på vad du ska köpa:
- Sitter luvan bra på huvudet och följer med huvudets rörelser?
- Skyddar luvan mot regn, även om det blåser?
- Sitter fickor så du kan använda dem även om du har ryggsäck på dig?
- Kan du dra åt i midjan för att justera passformen?
- Kan du använda kardborrelås och blixtlås, även om du har vantar på dig?
- Vilken vattenpelare har tyget?
- Hur bra andas tyget?
- Är jackan tillräckligt lätt?
- Är jackan tillräckligt slitstark?
- Har man använt yttertyget som foder i fickorna så jackan andas sämre där?
- Är det förstärkningar på axlarna och andra delar där det slits mest?
- Är det vattentäta blixtlås? Om det är det, är det bra kvalitet?
- Skyddar en eventuell skyddsklaff tillräckligt för att det inte ska tränga in vatten genom blixtlåsen?
- Är jackan tillverkad av ett företag som är kända för att ha god kvalitet?
Denna artikel handlar bara om regnjackor. Ska du köpa en jacka till vintern bör du läsa Skaljacka till vintern. Behöver du även regnbyxor? Det kan du läsa mer om i en egen artikel.
Regnjacka jag använder
Regnjackan jag har är en Mammut Kento som jag anser har en bra kompromiss mellan vikt, andningsförmåga, vattentäthet och pris.
Andra artiklar om regnjackor och om att hålla sig torr
Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.