Reparera vandringskängor

Du har köpt nya vandringskängor. Det sved i plånboken, men det är något du  har glädje av i många år framöver. Så sker det som inte får ske, de går sönder. Misströsta inte, de kanske kan repareras. 

Senast uppdaterad 7 september 2020

Skor går förr eller sedan sönder. Ibland går det att reparera själv. Andra gånger kan man lämna in dem. I värsta fall är du tvungen att kasta dem och köpa nya. Det varierar mellan olika tillverkare och modeller vad som kan lagas. En del kan inte ens byta en utsliten sula, men andra kan reparera allt.

Lundhags kängor består av tre delar: gummi, cellgummi och läder. Alla delar kan bytas ut om de går sönder. Det gör att så länge de andra delarna är hela är det värt att laga, men om du använder skorna mycket kommer du till slut behöva byta flera delar och det blir billigare att köpa nya. Lundhags satsar på att reparera skorna och har skomakare i Sverige som kan hjälpa dig.

Utsliten sula

Sulorna är den delen av skon som av naturliga orsaker slits mest. Att sulan är utsliten är därför ett av de vanligare problemen. En del tillverkare kan byta sulorna, andra kan inte. Det brukar kosta några hundra kronor. Kontrollera med försäljaren eller sök på internet innan du köper skor om sulorna kan bytas ut. Jag ser det som ett stort minus om de inte kan bytas på grund av att livslängden på vandringskängorna riskerar att bli betydligt kortare.

Sulor som lossnar

Söm på vandringskängor

En söm som gått upp kan lagas med lim.

En sula riskerar att lossna från övriga delar av skon. Oftast ser du tecken på att de börjar lossna i god tid innan det gått så långt att du inte kan vandra i dem. Ibland kan man limma dem själv, men det är svårt att få till en lösning som håller i lång tid. Det är sällan nödvändigt att skicka in skorna till tillverkaren, ofta kan en lokal skomakare hjälpa till med detta. Har det skett en gång kanske det sker igen. Diskutera med skomakaren om det går att förstärka limfogen.

Sömmar som går upp

Sömmar kan gå upp på grund av dåligt hantverk eller slitage. Slitaget kan uppstå genom att tråden skärs av mot en sten. Det kan också vara att man har satt foten intill stenen så en del av skon fastnat och slitit upp tråden när man lagt vikt på foten. I många tillfällen kan du reparera detta på tur. En limtub är alltid bra att ta med sig på turen och kan lösa problemet. Ta bort smuts som är i skarven, torka och ha på lim. Om du har möjlighet bör du lägga press på med en rem eller snöre.

Uttorkat läder

Läder behöver näring från impregnering av vax eller fett för att inte torka ut. Vad du ska använda är ett omfattande tema som jag går in i mer i detalj i en egen artikel. Har lädret torkat ut och fått sprickor är det ingen väg tillbaka, men i bästa fall kan du undvika att de förstörs mer genom att impregnera vandringskängorna. Har lädret spruckit så mycket att de inte håller tätt måste lädret bytas ut.

Garanti

En del tillverkare har garanti för en del typer av fel. Oavsett så har du inom tre år möjlighet att reklamera skor som gått sönder. Kom i håg att det bara är produktionsfel du kan reklamera. Du kan inte reklamera sulor som slitits ut efter intensiv användning. Släpper sulan efter en veckas vandring däremot är det en tydlig reklamation. Du reklamerar i första hand till affären där du köpte den, men i bland kan du ta kontakt direkt med tillverkaren.

Artiklar för dig som slitit ut vandringskängorna

Vandringskängor

Test av Lundhags Syncro

Impregnera vandringskängor

Ta hand om vandringskängor