Skydda kamerautrustningen

Kamerautrustning är dyrt, man bör därför ta väl hand om den.

Publicerad 2 maj 2018

Fukt

Kamerahus och objektiv kan vara väderskyddade. Det betyder bland annat att knappar har gummitätning som hindrar vatten och smuts att komma in. Även väderskyddad utrustning bör du vara försiktig med. Väderskydd betyder bara att man gjort lite mer än vanligt för att skydda elektroniken mot fukt. Klarade kameran senaste turen i lätt regn? Roligt för dig, men orsaken kan vara att felet ännu inte har uppstått. Du vet inte var gränsen går förrän kameran har gått sönder.

Ska du använda kameran i regn kan ett regnskydd vara praktiskt. Dessa kan du få för under 100 kronor. Ett alternativ för under en krona är en genomskinlig plastpåse runt kameran bli ett bra skydd. Sätt en gummisnodd runt objektivet för att hålla påsen på plats. Ett extra hål gör det möjligt att sätta kameran på stativ.

En plastpåse och en gummisnodd gör stor skillnad på hur mycket regn kameran utsätts för.

Regndroppar eller snö på sensorn blir inte bra på bild. Undvik att byta objektiv när det är nederbörd eller driver snö.

Förvara utrustningen i väskor som står mot en del regn. Är det inte regntätt bör du ta med regnskydd på alla turer. Gör du inte det riskerar du att ha lämnat det hemma när det behövs. Lowepro har en del väskor som har ”AW” i namnet, det betyder att det ingår regnskydd till väskan.

Fukt kommer in i kameraväskan, även om det är regntätt. Det kan till exempel ske när du öppnar den i hög luftfuktighet. Du bör därför lägga några påsar med silicagel eller ris i kameraväskan. Silicagel kan köpas på välsorterade kameraaffärer, men du kan också spara på det du får när du köper kamerautrustning.

Silicagel kan återaktiveras genom att man lägger dem i ugnen, eller ännu lättare, mikrovågsugnen.

Vad ska du göra om kameran blivit fuktskadad? Ta ut batteriet för att minska risken för kortslutning. Låt både batterifack och minneskortlucka vara öppet. Låt torka någon dag innan du sätter i batteriet.

Smuts

Damm och elektronik är en lika dålig kombination som fukt och elektronik. Töm kameraväskan någon gång i bland och skaka ut smuts och damm som samlats upp efter ett antal turer. Utrustningens väderskydd står mot det mesta dammet, men det är i stort sett bara kamerahus och objektiv som är väderskyddade. Blixtar, fjärrkontroller och liknande är fortfarande utsatta för fel.

Skador

Elektroniken i en kamera är förhållandevis robust i förhållande till bland annat datorer. Om du har kameran i ryggsäcken och lägger den oförsiktigt på marken är det antagligen utsidan som går sönder först. Objektiv, plastskal och skärm riskerar att gå sönder, men det ska till en del för att elektroniken ska ta skada.

Det bästa är att förvara kameran i en fodrad kameraväska. Det gör att slag mot kameran dämpas. Det finns kameraväskor i en mängd olikastorlekar. En del har bara plats för kamera och ett litet objektiv, andra tar upp en hel ryggsäck.

Om du är ute på vandring i flera dagar har du antagligen en stor ryggsäck med tält och annan utrustning. Det mest praktiska då är ofta att ha kamerautrustningen i toppen av säcken. Har du med dig mycket fotoutrustning kan det vara bättre att dela upp utrustningen i flera förvaringslösningar för att det ska vara lättare att få i och ut utrustningen.

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.