En spade är ett måste på vinterturer på fjället, den är både praktisk och kan rädda liv.
Senast uppdaterad 3 november 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Viktigaste tipsen inför att du ska handla en spade för friluftsliv
- Spaden måste klara stora påfrestningar.
- Köp en spade som är tillräckligt stor.
Spade och säkerhet
En spade är en viktig del av säkerhetsutrustningen på vinterturer på fjället. Den gör att man kan gräva ned sig om det blir hårt väder och komma undan den kalla vinden. Naturligtvis är det viktigt att man inte bara har med sig spaden, men också har testat att gräva en bivack (se artiklarna om Bygga snöbivack och Bygga snögrotta och snögrop) och göra snöblock i lugna förhållanden så du har tekniken inne när ovädret bryter lös.
Dessutom är spaden också livsviktig om någon i gruppen blir tagen av en lavin, läs mer om laviner i artikeln Hitta personer som blivit begravda av en lavin. Alla i gruppen bör ha varsin spade för att man snabbt ska kunna gräva ned sig eller gräva fram personer ur en lavin. Det hjälper inte om alla har med sig varsin spade om alla ligger i den enda pulkan som är med och den försvinner i en lavin.
I artikeln om Vindsäck har jag skrivit att även om man bortser från säkerhetsaspekten med vindsäck skulle jag ha med mig vindsäck när jag ägnar mig åt friluftsliv på vintern. Samma sak gäller spaden. En spade har man stort behov för på vinterfjället, även när det inte är en nödsituation. Bland annat till att:
Gräva bivack. Kan vara roligt och bekvämt även om det inte är storm
- Ordna snöblock. Snöblock är bra att förankra tältet med
- Få loss ett fastfruset tält på morgonen
- Gräva en grop i yttertältet för att få mer plats
- Gräva en bänk att sitta på till lunchrasten
- Hacka fram snö som ska smältas
- Gräva fram en översnöad bäck så man inte behöver smälta snö
Spadens hållbarhet
En viktig egenskap man ska se efter när man köper en spade är att den är hållbar. Detta utesluter att man använder spadarna som säljs på bensinmackar för 100 kronor. Jag är skeptisk till spadar som har ”lite” eller ”light” i sitt namn, eller om de gör reklam för att den är lätt. Ett exempel på det är Ortovox Pro Light. Samtidigt så är en spade som är så tung att den lämnas hemma betydligt mer värdelös.
Utemagasinet gjorde en gång ett test av spadar där de började med att testa hållbarheten. Ett stort antal höll inte för vad redaktionen ansåg var minimumskrav. De som gick sönder var inte med vidare i testet, annat än på en bild med alla trasiga modeller.
Att spaden håller kan vara skillnad mellan liv och död och är därmed en mycket viktig egenskap. Det finns plastspadar på marknaden som är gjorda av en mycket hållbar plast. Jag har inte testat dessa själva, men en del påstår att man inte bör hacka alltför hårt i isl med den. Eftersom man i bland stöter på ett islager i snön anser jag att det är värt den extra vikten som en aluminiumspade har.
Exempel på spadar med metallblad
Trots det jag skrivit över bör man inte vara alltför rädd för att spadar går sönder så länga man prioriterar hållbarhet framför pris och vikt. Jag har själv aldrig sett någon spade anpassad för friluftsliv som varit trasig bortsett från en modell: Rottefellas spade med träskaft och rött metallblad. Denna är lite billigare än de flesta andra och används ofta när man ska låna ut spadar till grupper (uthyrning på fjällstationer, friluftsgrupper med mera).
Rottefellas spade avråder jag bestämt i från. Det kan bero på att jag sett många exemplar av just denna spade och att de har använts av personer som varit mindre rädda om dem, men jag har sett ett antal avbrutna träskaft. Dessutom kan bladet vara svårt att fästa ordentligt när träskaftet blivit slitet. Bladet är dessutom för litet och skaftet för kort för min smak. Pris för denna spade är omkring 350 kronor, man får räkna med ett pris på 550 kronor för en ordentlig spade som håller länge. Jag anser att detta är väl användning av 200 kronor.
Storlek på spaden
Jag anser att lagom storlek på bladet på en spade är omkring 25 x 30 cm. Är den alltför stor blir det både tungt att gräva och bära. Med en mindre spade blir varje spadtag mindre tungt, men är den för liten får man med för lite snö och måste ta många spadtag. (Rottefellas spade är endast 20 x 25 cm.) Det kan låta som att det inte är så stor skillnad, men varje centimeter har stor betydelse.
Bladet bör dessutom vara rakt. Om det är böjt blir det böjda sidor på alla blocken man tillverkar. Det är inga problem om man bara ska förankra tältet, men ska man bygga en bivack kan det vara nödvändigt med rakare block. Längden på skaftet bör vara närmare 50 cm. Är det för långt eller kort blir det obekvämt att gräva. Långa skaft går dessutom lättare av och det är svårt att komma åt när man gräver inuti en bivack. En del spadar har skaft som kan förlängas, men ibland är det svårt att ändra längden med tjocka vantar på händerna.
Snösåg på spaden
En del spadar , till exempel Pieps Shovel Pro+, har inbyggd snösåg i skaftet. Detta gör den tyngre, men det öppnar möjligheterna för att bygga igloo og annat som kräver raka block. Ska man bara ha block till att förankra tältet med eller liknande klarar man sig utmärkt på bara spaden. Sågen bör inte vara för liten, minst 35 cm, annars kan man inte göra tillräckligt stora block.
Handtag
Handtaget vid änden av skaftet kan antingen se ut som ett T eller ett D. De som ser ut som ett D är oftast mindre praktiska. Meningen är då att man ska ta in handen i D:et. Öppningen kan då vara för liten när man har stora handskar på händerna. Får du plats med tjocka handskar i öppningen utan problem är det ingen större skillnad mellan dem.
Spaden jag använder
Jag använder spadar från Voilé som enligt reklaman kan köras över med bil utan att gå sönder. Min kan man förlänga skaftet på (jag använder nästan aldrig förlängngningen), men de finns en modell som istället har en snösåg. Dessa kostar drygt 500 kronor.
Om du ska köpa en spade kanske du också är intresserad tipsen i:
Hitta personer som blivit begravda av en lavin
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.