Det kan vara en utmaning att slå upp ett tält när det blåser hårt. När man fått upp tältet måste man dessutom se till så det står hela natten.
Senast uppdaterad 17 september 2020
Viktigaste tipsen om att förankra tält
- Ett viktigt krav när du köper tält bör vara att tältet lätt kan sättas upp i hård vind.
- Fäst tältet med stormlinor så tidigt som möjligt, men lita inte på att förankringarna håller.
- Res tältet så sent som möjligt under uppsättningen.
- Lägg stenar på stormlinorna för att öka hållfastheten.
- På vintern behövs snötältpinnar i tillägg till skidor och stavar.
- Se upp så inte du eller tältet skadas av skidor och stavar.
- Bygg en lämur av snö.
Köp rätt tält
Ska du använda tältet på kalfjället eller i skärgården är det viktigt att man lätt kan sätta upp det i hård vind. Läs om hur olika tälttyper är att sätt upp i min artikel Köpa tält. Det bör vara få moment du ska genom, speciellt när tältduken har rests. De moment du måste göra ska vara så lätta som möjligt.
Läs tester för att se andras erfarenhet. Dessvärre vet man sällan om den som skrivit testet har använt tältet i hård vind. Läs tester av personer som använt tältet i flera år, till exempel Utsidan.se eller Fjellforum.no. Tester skrivna av en professionell friluftsjournalist kan man lite mer på än tester skrivna av andra personer eftersom de vet vad man ska se efter. Jag har skrivit tester av både Akto och Staika från Hilleberg. Bägge tälten har jag satt upp när det varit så dåligt väder att jag slitit en del med att få upp dem.
Förankra tältet direkt
Du måste se upp så tältet inte blåser bort. Börja därför med att förankra tältet med två stormlinor i vindriktningen. Lita inte på att de håller kvar tältet, det är lätt att en stormlina hoppar av tältpinnen. På vintern kan du använda skidor för att minska risken stormlinorna lossnar, de är dessutom de starkaste tältpinnarna i många snöförhållanden. Är det barmark kan du lägga en sten över stormlinan för att minska risken att den lossnar.
Spänn tältstängerna sent
Det är störst risk att tältet blåser bort eller går sönder efter att du börjat spänna bågarna, men innan du förankrat det ordentligt. Du ska ha kvar så lite som möjligt kvar att göra när första stången ska spännas, speciellt på kupoltält. Tunneltält kan man låta ligga kvar platt på marken även när de första tältstängerna har spänts. Är man två är det oftast lättast om en person håller i tältet och en trär i stängerna. Tilldela en person ansvar för att se till så tältet inte blåser bort. Det gör att man undviker att bägge säger: ”Jag trodde du höll i tältet” när det blåser bort.
Förankra alla fästpunkter, först ett varv runt. När alla stormlinor och fästmöjligheter vid tältduken är på plats provisoriskt kan man gå runt en till omgång för att förbättra förankringarna.
En del tält sätts upp genom att man förankrar det på marken först. Därefter fäster man stängernas ändar och sedan krokar man på tältet på stängerna. Det gör att tältet är förankrat när det är som mest kritiskt, det kan därför vara en bra lösning när det är dåligt väder.
Då har du fått upp tältet. Nästa steg blir att se till så det står kvar utan att blåsa sönder.
Barmarksäsong
De tältpinnar som man får med tältet när man köper det duger för det mesta utmärkt under barmarksäsongen. Om det blåser kan man förankra stormlinor bättre genom att lägga en sten på stormlinan precis framför pinnen, detta gör att den inte slits upp ur marken utan att stenen först flyttas.
När marken är frusen och det inte är tillräckligt med snö kan man få problem med de vanliga tältpinnarna. Istället kan man köpa runda tältpinnar eller långa spikar som kan slås ned i frusen mark, läs mer om detta i en egen artikel om tältpinnar och andra tillbehör till tält.
För att få ned spikarna måste du ha med dig något att använda som hammare. Jag brukar använda vandringsstaven. Har du inte med dig något som kan användas som hammare kan man såga av en pinne så den blir en handsbredd lång som man kan använda som hammare.
För många är frusen mark ett litet problem eftersom få ägnar sig åt friluftsliv på senhösten. Dessutom lägger sig ofta snön innan marken fryser och isolerar marken mot kylan.
Vinter
Förankring
Stormmattor är flikar som hänger ut från tältväggen och en bit ut på marken. Synen på stormmattor är något som är mycket olika i Sverige och Norge. I Norge ser många på det som ett måste för ett vintertält, men i Sverige är det något som man knappt pratar om. Meningen med stormmattor är att man ska kunna lägga snö eller stenar på dem för att hålla ned tältet och hindra att snö driver in.
Efter att ha gjort en mängd vinterturer med tält utan stormmattor kan jag konstatera att jag aldrig ens tänkt tanken ”Nu skulle det vara bra med stormmattor”. Tältpinnarna som jag förankrat tältet med har hållit det på plats, och genom att skotta upp snö på väggarna har jag hindrat snö från att driva in. Detta kräver att tältduken går tillräckligt lång ned mot marken, vilket är ett måste på ett vintertält.
På vintern duger inte vanliga tältpinnar. Läs om vad man borde använda i en egen artikel om tälttillbehör.
På skidturer behöver man inte ha med sig lika många pinnar som på vandring, varje person har vilket fall som helst har med sig fyra förankringar: två skidor och två stavar. Skidorna sätter man, under goda snöförhållande, ned som en tältpinne rakt ned i snön en halv meter, men i en del förhållanden går det inte att få fäste på detta sättet. Då måste man gräva ned skidan så den ligger på tvären av stormlinan och platta till snön.
Undvik skador
På grund av vassa stålkanter bör man endast fästa stormlinor med skidor, fästena nära tältet kan lätt skavas sönder. Ovansidan av skidan ska vara bort från tältet för att stålkanterna inte ska slita av linorna.
Sätter man ned stavar med spetsen nedåt får man sällan ned dem tillräckligt långt. Med spetsen uppåt blir det en bra fälla för tjuvar i mörkret när man spänner upp snubbeltråd mellan tält och stav. Dessvärre är det inte bara tjuvar som kan snubbla och skada sig på staven. Därför bör man alltid ta sig tiden det tar att gräva ned stavarna när de används som tältpinnar. Platta till och försegla med ett snöblock.
Lämur
Blåser det mycket bör man tänka på om det är värt att bygga en lämur. Gör man detta måste man se upp så att det inte driver så mycket snö att tältet riskerar att begravas under natten. Lämuren måste därför placeras längre bort om det driver mycket snö. Lämuren måste stå minst lika långt bort som den är hög så att om den välter kommer den inte ramla på tältet. Börja med så stora block som möjligt, då går det snabbare att bygga den.
Man behöver inte använda snösåg, de hål som finns i muren när man använder spade har liten betydelse. Jag har läst tips om att man alltid ska bygga en lämur eftersom det utan förvarning kan bli dåligt väder på fjället. Jag anser att man bara behöver bygga lämur om det blåser en del. I värsta fall måste man gå upp under natten och bygga lämuren.
Andra artiklar om dåligt väder och tält
En dag med hård vind på vinterfjället
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.