Tälttillbehör

När du köper ett tält är det i stort sett komplett, men det kan behövas några tillbehör.

Senast uppdaterad 3 mars 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Scandinavian Outdoor

Tältpinnar

Tältpinnar som fungerar efter förhållandena är ett måste. De som ingår i tältet är bra i de flesta förhållanden på sommaren. På senhösten då marken kan vara frusen är de svårare att använda. En del tälttillverkare gör runda tältpinnar som ser ut som spikar du kan använda när det är tjäle i marken. Vanliga spikar fungerar också och är billigare. Spikarna ersätter inte vanliga tältpinnar helt, de fungerar dåligt när marken inte är frusen. Man måste därför även ta med vanliga tältpinnar.

När marken är täckt av ett tjockt snölager kommer du inte långt med standard tältpinnar eller spikar. Skidor, stavar och spadar kan användas, men man det är sällan tillräckligt, dessutom kanske man vill ta en dagstur. Om du bara tar korta kvällsturer från lägret behöver det inte vara förankrat för storm, men några förankringar behöver du i alla fall.

Snötältpinne

Tältpinnen är runt 40 cm lång och ger därför bra fäste i snö.

Det är möjligt att använda bambupinnar som kapas i lagom långa delar. Se till så du gör ett hack i dem eller sätter på något som hindrar stormlinorna från att glida av. Ett bättre alternativ är att köpa ordentliga snötältpinnar. De ser ut som vanliga tältpinnar, men är betydligt större och är gjorda i tunn metall. Ett dyrare alternativ är snöankare som fungerar bättre när snön är lös, men jag har så sällan haft behov för det och använder därför vanliga snötältpinnar.

Tältgolv

Vill du ha torrare packning? Eller kanske minska kondens som uppstår när den våta marken i yttertältet avdunstar? Vill du skydda innertältets golv? Då kan du köpa lösa golv till en del tält. Det ger ökad vikt och jag har inte sett behov för det, min packning ligger därför på den våta marken.

Uppsättning av innertält

En del tält har innertält som kan sättas upp utan yttertältet. Om du ofta håller på med friluftsliv där det är varmt och insekter är det praktiskt. Du slipper bli för varm när solen ligger på, men samtidigt vara skyddad mot insekterna. Om ditt innertältet inte kan sättas upp utan yttertält kan du eventuellt köpa tillbehör som gör det möjligt. Se efter det i välsorterade friluftsaffärer.

Linsträckare

Linsträckare från Hilleberg.

Jag har aldrig köpt detta och har sällan behov för det, men det sker ibland. Ett alternativ då är att använda träd, vandringsstav och snören för att sätta upp tältet. Det blir inte lika bra, men väger inget.

Linsträckare

En del tält har inte tillräckligt många stormlinor. De kan också gå sönder och en del linsträckare låser inte stormlinan ordentligt. En del tälttillverkare säljer linsträckare separart. Hilleberg har några mycket bra som inte glider, men samtidigt är lätt att lossa.

Tarp

Är inte tältet tillräckligt stort? Vill du ha ett uterum där du kan sitta även om det regnar? Går du på tur i skoge kan en tarp ge dig mer plats regniga dagar.

Jag använder

Till mina tält använder jag spikar på hösten och snötältpinnar på vintern. I tillägg använder jag extra stormlinor på Akto för att stötta upp stången.

 

Andra artiklar om tält

Köpa tält

Tälta i hård vind

Välja tältplats

Test av Hilleberg Staika

Test av Hilleberg Akto

Test av Hilleberg Soulo

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.