Canon 7D har varit ett troget arbetsredskap sedan sommaren 2010. Köpet var resultatet av omfattande undersökningar och läsande av tester innan jag bestämde mig för att köpa just Canon 7D. Viktiga argument för Canon 7D var att det är en liten kamera i förhållande till 1D. Samtidigt fungerar Canon 7D bra till att fotografera saker som rör sig snabbt, till skillnad mot 5D mark II som har få fokuspunkter och långsam seriebildstagning.
Brus
Bruset är lågt om man jämför med många andra kamerahus som har liten sensor och är från samma år, men naturligtvis hade det varit bättre med ännu mindre brus. I stort sett är inte kromatiskt (färg) brus något problem, utan det är luminance (ljus) brus som sätter begränsningen på Canon 7D. Jag håller mig helst borta från ISO 3200 och uppåt, även om jag i nödfall kan sätta upp till 6400 om jag måste. Jag anser att det inte ger så mycket att se på testbilder med olika ISO, även om det kan ge en viss insikt i kvaliteten. Se därför mer på det jag skrivit om vad fotografer skriver om hur stor känslighet mank an använda istället för att se på testbilder.</p>
Pixlar
19 miljoner pixlar betyder att för de flesta amatörfotografer är det inte antalet pixlar som sätter begränsningen för hur mycket man kan förstora en bild. Även med bra objektiv så sätter oskärpa på grund av objektivet, rörelseoskärpa eller skakningsoskärpa begränsningar för hur mycket en bild kan förstoras, om inte brus sätter begränsningen. Man kan välja att bara använda hälften av pixlarna eller en fjärdedel. Jag, och många med mig, har tänkt att om man använder färre pixlar blir det mindre brus. Dessvärre har de tester jag gjort med olika många pixlar visat att så inte är fallet. Tycker man att 19 miljoner pixlar är mer än tillräckligt kan man använda hälften av dem när man tar seriebildstagning. Seriebildstagning används bara när man fotar något som rör sig snabbt, vilket ofta är synonymt med högt iso. Det gör att det i ännu större grad är brus och rörelseoskärpa som sätter begränsning, inte antalet pixlar. Dessutom fylls inte buffer eller minneskort lika snabbt när man matar på med åtta bilder per sekund med hälften så många pixlar. I tillägg sparar man tid när man går igenom bilderna om man inte har en dator som kan hantera bildfiler på 25 Mb snabbt. En negativ sak med seriebildstagningen om man fyller buffern är att när den har frigjort minne i buffern tar den några bilder i snabb följd, tar uppehåll, tar fler bilder i snabbföljd och så vidare. Det hade varit mer praktiskt om den spritt ut bilderna mer jämnt.
Vattenpass
Canon 7D har ett inbyggt vattenpass som man kan se genom sökaren om man trycker på en knapp. Fördelarna med detta framför att sätta fast ett vattenpass på blixtskon är att man kan se genom sökaren hur bilden blir samtidigt som man ser på vattenpasset. I tillägg har man alltid tillgång till vattenpasset, även om man nyligen har använt blixt.
Batterier
Som vanligt är batterier dyra om man köper original. Dessvärre har Canon tagit patent på ett chip som sitter i batterierna, så om man köper piratbatterier till 7D kan kameran inte se hur mycket som är kvar av batteriet. Därför får man alltid upp varning att batteriet håller på att ta slut. En funktion som jag inte känner till att någon tidigare kamera hade är en översikt över aktuell batterinivå på alla batterier, men inte heller det fungerar med piratbatterier. Innan jag köpte 7D tänkte jag att det inte skulle ha så stor betydelse eftersom jag vilket fall som helst sätter batterierna åt olika håll i batteriskyddet om de är nyladdade jämfört med om de är urladdade. Efter att ha vant mig vid batteriöversikten ser jag det som en stor fördel, även om det inte kommer vara utslagsgivande för vilken kamera jag köper nästa gång. Batteriöversikt är särskilt praktiskt på vintern då man ofta har batterierna i kameran en stund och sedan byter för att hela tiden ha varma batterier. Se till att sätta in batterierna en sekund i kameran direkt när du laddat dem för att registrera att de är fulladdade.
Batterikapaciteten skulle jag vilja klassa som bra. Jag minns min första digitala kompaktkamera som kunde ta 120 bilder på en laddning. Runt 1000 bilder brukar jag beräkna att jag kan ta under vanliga fototurer då jag inte tar nattbilder och inte filmar. Detta varierar naturligtvis på temperatur, hur mycket man använder live view, längd på exponeringar och så vidare. Tar man långa exponeringar räcker batterierna nästan för två timmars exponering och därefter lika lång brusreduktion på en laddning om det är runt noll grader.
Skärm
Canon har gett 7D en skärm som helt klart är bättre än vad man får om man går ned en prisklass. Bilderna upplevs som skarpare, klarare och med bättre färger än om man har en billigare kamera. Det är inte minst bra om man går igenom bilderna i kameran innan man för över till datorn. Om man förstorar ser man tydligt om bilden har blivit skarp, men att gå igenom på skärmen i kameran kan inte jämföras med att använda en datorskärm.
Inställningar
Canon 7D har de möjligheter att ställa in kameran efter egna önskemål som man kan förvänta för en kamera i denna prisklassen. Bland annat finns det tre lägen på funktionshjulet, där man väljer Av, Tv och liknande, där man kan ställa in allt själv. Man vrider på funktionshjulet så är allt efter standardinställningarna för landskapsfotografering. Därefter kommer en fågel och man vrider till funktionshjulet igen. Då blir allt inställt rätt för fågelfotografering. Detta är en av de största fördelarna med att köpa en kamera som inte är det det nedre amatörskiktet.
Upplösning | Bildvinkelförändring | Fokuspunkter | ISO | Seriebildstagning | Vikt inkl. batterier | Pris |
---|---|---|---|---|---|---|
19 MP | 1,6 | 19 | 100-12800 | 8 b/s | 967 g | 13 000 kr |