På telefonen kan man få tillgång till vandringskartor över hela världen. Det gör dessutom orienteringen lättare och är gratis, men vilken app bör man välja?
Senast uppdaterad 7 april 2022
Det finns många appar med gratis kartor för vandrare. Det är stora skillnader i hur kartorna ser ut och funktioner.
Till att börja med, kan apparna ersätta papperskartor?
Vad sker om du får slut på batteri på telefonen? Eller om den går sönder? Kan du hantera telefonen med våta fingrar?
Du måste tänka efter hur stor risken är för att dessa saker sker och hur stora konsekvenser det blir om det sker. Om du är på tur mitt i Sarek är antagligen problemet större än på Sörmlandsleden. Tar du med en extra telefon minskar du risken för problem.
Samtidigt är inte kartor av papper problemfria. De kan blåsa bort eller förstöras av regn så de inte kan läsas. Det var få som hade beredskap för detta innan man kunde ha kartor på telefonen.
Dessvärre saknar de flesta av apparna funktioner man borde se som standard. Det är bara ett fåtal som kan mäta avstånd fågelvägen, en enkel funktion som gör planeringen lättare. Speciellt på digitala kartor där man kan zooma och det därför är svårt att få en känsla för hur långt bort det är mellan två platser.
På de flesta av apparna under är det möjligt att mäta avstånd för en rutt, men då väljer appen ut hur du ska gå och mäter efter det. Möjligheten att även kunna mäta fågelvägen hade varit bättre.
Hitta.se
Hur ser kartan ut?
Hitta.se har flera olika kartor du kan välja på. Den bästa är friluftskartan. Den ser ut som gröna kartan som är förstahandsval för vandrare i de flesta områden. På den kartan hittar du vandringsleder, vilket inte är en självklarhet i de andra apparna.
Satelitbilder kan ge mer information än du hittar på en karta. I Hitta.se är det bara en knapptryckning bort, de flesta andra apparna har inte detta.
En stor nackdel är att stigar är sparsamt markerade. Det är inget problem på fjället eller om du följer en led.
Vilka funktioner får man?
Hitta.se har fokus på kartorna, inte många funktioner för att ta del av andras turrapporter eller liknande. Detta är en av få appar där du kan mäta avstånd fågelvägen, det borde vara standard.
Du hittar bara kartor över Sverige. Ska du utomlands måste du använda de andra apparna i det här testet, de täcker större delen av världen.
Vad får man om man betalar?
Det finns ingen betalversion av Hitta.se
Kommentar
En bra app när du är i Sverige, inte minst på grund av att du antagligen är van vid utseendet. Ska du följa stigar utan leder kommer du uppleva att den saknar för många stigar för att kunna användas.
Gaia GPS
Hur ser kartan ut?
Gaia GPS har en mycket bra karta, mycket lik de topografiska kartor vi är vana vid. Den visar det du förväntar att en karta ska visa, bortsett från leder.
Utrymme högst upp på skärmen som borde använts till karta tas upp av information som inte borde visas hela tiden.
Vilka funktioner får man?
Du kan lägga upp turbeskrivningar och få inspiration från andra. Den ger dig möjlighet att mäta avstånd i en rät linje, inte bara längs stigar.
Du kan även lägga till wayoints så du minns var svampstället är till nästa år.
Vad får man om man betalar?
I betalversionen får du bland annat möjlighet att spara kartor offline och satellitbilder.
Kommentar
Gaia GPS är en bra app som är mitt förstahandsval vid utlandsturer på grund av att den visar relevant information och är tydlig.
AllTrails
Hur ser kartan ut?
AllTrails har många olika typer av kartor du kan välja på. Chansen borde därför vara stor för att du hittar en som ser ut på ett sätt du gillar. Därför var det en besvikelse när jag insåg att alla hade någon stor nackdel.
I en del kartor saknas viktig information. I andra är kontrasterna så dåliga mellan symboler och bakgrund så det är svårt att se dem, speciellt en solig dag.
Vilka funktioner får man?
AllTrails ger dig möjligheter att dela turrapporter med andra och få inspiration från andra. Det är huvudfokuset med appen och det som möter dig först när den startas.
När du går till appens kartvisning kan du längst ned på skärmen se tripinformation för turen: Hur långt har du gått, hur länge och så vidare. Det upplevs som irriterande att det tar upp en så stor del av den lilla skärmen på en telefon. Det går att göra den rutan mindre, men det blir ett extra steg varje gång du ska se på kartan.
Avstånd mellan stigkorsningar står angivet om du zoomar in tillräckligt.
Vad får man om man betalar?
I betalversionen får du:
- Fler kartlager, bland annat pollenhalter.
- Möjlighet till att ladda hem kartorna för att se dem offline.
- Varning om du går fel.
- 3D modeller av terrängen.
- Skriva ut kartor.
Kommentar
AllTrails har dåliga kartor i förhållande till flera av konkurrenterna och saknar funktioner som kompenserar för detta. En stor nackdel är att tripinformationen tar upp en stor del av skärmen.
Maps.Me
Hur ser kartan ut?
Kartan har de flesta objekt man förväntar från en topografisk karta, men saknar vandringsleder. Den har enkel design, känns oproffsig.
Olika naturtyper är markerade i olika färger. I en del områden är detta angivet mycket grovt och är inget man kan lita på. Det upplevs mer störande. Naturskyddsområden anges som diagonala ränder, vilket gör att kartinformationen inte kommer fram lika tydligt som utanför dessa områden.
Man ska inte zooma ut så mycket innan stigarna försvinner från kartan. Det gör det svårt att planera turen med Maps.me. Med 50 meter ekvidistans är det lätt att luras av hur mycket stigning en tur innebär.
Funktioner
Maps.me är den enda appen som ger dig gratis kartor när du är offline. Om du inte anser att den uppfyller dina krav kan det därför vara bra att ha på telefonen så du har kartor om du förlorar täckningen.
Du kan mäta avstånd genom att upprätta en rutt eller dra en rak linje.
Maps.me är inte bara för friluftsliv. Det är möjligt för användarna att lägga upp mataffärer och annat i appen. Det är få som gjort detta, Google Maps är därför bättre om du ska se var närmsta affär är.
Vad får man om man betalar?
Du slipper annonser om du betalar för Maps.me.
Kommentar
Bra att ha på telefonen om man riskerar att förlora täckningen. I övrigt är det en dålig app.
Outdoor active
Hur ser kartan ut?
Kartan känns enkel och har det mesta du kan vilja ha, men du måste zooma in tillräckligt för att det ska visas. Det gör det svårt att planera turen med denna app.
Vilka funktioner får man?
I tillägg till kartor finns mycket annan information i appen. Användarna kan skapa turer som andra kan få inspiration från. Du kan även hitta webbkameror, vilket kan vara nyttigt, inte minst vid gränsen mellan skid- och vandringssäsong då man vill veta snöförhållanden.
Det är lätt att mäta avstånd, förutsatt att du och appen är eniga om hur du tar dig mellan platserna du markerar. I tillägg till avstånd och stigning får du även en uppskattning på hur lång tid det tar att gå.
Vad får man om man betalar?
Betalande användare får ett stort antal extra kartlager. Du kan även spara kartorna offline.
Kommentar
Bortsett från webbkameror hittar du de samma funktionerna i andra appar som har bättre kartor.
Komoot
Hur ser kartan ut?
Kartan har det mesta man förväntar på en topografisk karta, men stigar är sparsamt markerade. Kartan har låg kontrast, det kräver därför mer koncentration för att läsa kartan.
Vilka funktioner får man?
Precis som för de flesta av apparna över kan man mäta avstånd längs stigar och man kan ta del av andras turrapporter.
Vad får man om man betalar?
Betalversionen ger dig möjlighet att:
- Se fler kartor.
- Spara kartorna på telefonen.
- Dela din position med vänner.
- Se väderleksrapporter på olika platser längs turen.
- Rabatt på friluftsutrustning.
Kommentar
Har inga funktioner som du inte hittar i andra appar som har bättre kartor.
Googel Maps
Hur ser kartan ut?
Google Maps har en topografisk karta, men är inte gjord för friluftsliv. Den saknar alltför många saker för att fungera till vandring. Bland annat är inte stigar med på kartan.
En praktisk funktion som få av de andra apparna har är satellitbilder.
Vilka funktioner får man?
Ska du följa en väg kan du mäta hur långt du ska gå. Du kan hitta affärer, vandrarhem och annat du kan behöva på turen.
Vad får man om man betalar?
Det finns ingen betalversion.
Kommentar
Google Maps fungerar inte att använda på en tur utan andra kartor. Jag har med den i det här testet eftersom du antagligen har den på telefonen sedan tidigare och kanske är van vid att använda den. Använd Google Maps till att hitta affärer och annat.
Windy
Hur ser kartan ut?
Windy är i första hand inte tänkt till vandring, den är till för att få vindprognoser. Om du zoomar in kommer du se topografiska kartor.
Kartorna innehåller det du förväntar dig att hitta på topografiska kartor, inklusive vandringsleder. Detta är den app som ger bäst översikt över leder, men du måste zooma in en del för att se dem, du kan därför bara se ett litet område åt gången.
Vilka funktioner får man?
Windy ger dig möjlighet att mäta avstånd i en rak linje. Den visar inte din position, vill du inte navigera som förr i tiden då du var tvungen att följa med på kartan behöver du därför en annan app.
Vad får man om man betalar?
Om du betalar kan du använda appen offline.
Kommentar
Om du inte vill glömma bort färdigheterna i navigering utan GPS är Windy en bra app att ha. Den är också bra om du vill följa leder. Behovet av leder blir mindre när du har GPS eftersom risken att gå fel är liten, men lederna har ofta bättre framkomlighet och du behöver inte se på kartan lika ofta för att undvika att gå fel.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.