Test av Hilleberg Soulo

Hilleberg Soulo är ett tält med hög kvalitet och är väl genomtänkt, men det passar inte alla. Läs mitt test för att avgöra om det passar dig.

Publicerad 20 november 2020
Innehåller annonslänkar från Outnorth
Betyg 5/5
Testad sedan hösten 2020

Sammanfattning av testet av Hilleberg Soulo

  • Soulo är gjord för skid- och paddelturer.
  • Soulo har mer plats än många andra enmanstält.
  • Soulo är stormsäkert jämfört med många andra enmanstält.
  • Hilleberg har offrat vikt för att få ett stormsäkert och rymligt tält.
  • Stångkroksystem gör uppsättningen av Soulo enkel i hårt väder.

Aktiviteter

Med sina 2,4 kg är Hilleberg Soulo långt i från ett lättviktstält för en person. Däremot är det stormsäkert jämfört med många andra enmanstält, därför ett bra tält för skidturer på fjället. Kajakpaddlare uppskattar ofta självstagande tält, även om man alltid bör förankra några stormlinor med stenar för att undvika att det blåser bort. Soulos användningsområden är därför framför allt paddling och skidturer med pulka.

Utrymme

Soulo är rymligt jämfört med de flesta andra enmanstält. En stor andel av enmanstälten på marknaden är enstångstält, tunneltält med bara en stång. Den modellen har låg vikt, men det blir trångt vid huvud- och fotände. Med hjälp av tre stänger får man gott om plats i Soulo, men med betydligt högre vikt.Öppning på Soulo

Jag har i många år använt Hilleberg Akto, ett av Hillebergs två enstångstält. Jag har inte upplevt problem att Akto är för litet, varken på sommaren eller vintern, men uppskattar det extra utrymmet jag får i Soulo. Jag bör nämna att jag är en normallång svensk man.

Väggarna är branta där de närmar sig marken. Det areal du kan se i planlösningen är därför yta du kan utnyttja.

Soulos yttertältet är tillräckligt stort för att även naturfotografer bör ha plats med en stor ryggsäck eller en pulkas innehåll. I tillägg har du en liten trekant i innertältet du inte kan utnyttja till liggunderlag där det får plats en del utrustning.


Exempel på enmanstält


Uppsättning

Soulo använder Hillebergs stångkroksystem. Om det blåser kan du börja med att förankra tältet. Sätt fast några stormlinor som ska vara vända mot vinden. Trä stängerna i de korta stångkanalerna i tältet. De är färgkodade så du inte gör fel. Avsluta med den kortare stången som är markerad med röd tejp. Den ska in i de röda kanalerna.

Nu sitter Soulo fast i marken, stängerna står upp, men tältduken ligger lågt så du har fortfarande litet vindfång. På tältet sitter ett stort antal krokar. Du hakar fast dem i stängerna. På det sättet kommer du succesivt att få större vindfång.

Förankra de sista stormlinorna och öglorna längst ned i varje stångkanal.

Uppsättning med stångkroksystem

Tältet är förankrat och bågarna står upp, men vindfånget är litet.

Det finns ett tygstycke som skyddar ventilationsöppnignen mot regn. Den kan sitta fast i två fästpunkter vid uppsättningen, fäst den i de sista två fästpunkterna.

Färdigt!

Nackdelar med stångkroksystemet

Med krokarna är duken under hård press, hårdare än på vanliga tält. Jag ser en risk att det sliter på sömmarna. Jag har ännu inte testat Soulo eller andra tält från Hilleberg med stångkroksystemet tillräckligt länge för att kunna avgöra om mina farhågor stämmer. Av de tester andra har så verkar det inte vara ett problem. Det kan bero på att de flesta skriver en recension inom några år efter köpet, tält i Hillebergs prisklass bör hålla betydligt längre för de flesta.

En annan nackdel med krokarna är att de kan fastna i tältduken och stormlinor när du ska sätta upp tältet. Problemet är litet, men speciellt när det blåser kan det vara irriterande.

Stormtålighet

I skrivande stund har jag inte testat Hilleberg Soulo i hårt väder. Det är lätt att tänka sig att det är lika stormtåligt som Allak, men man bör inte luras av likheterna. Soulo är inte ett kupoltält där vindriktningen saknar betydelse. Fot- och huvudändarna är smalare. De andra sidorna är inte utformade för att tåla vinden lika bra i och med att de är brantare och större, vinden möter på en vägg och stoppar upp.

Varje stång har fyra stormlinor, två på varje sida. Det gör att du kan förankra de lägre stormlinorna utan att förankra vid krokarna. Du får bara med tolv tältpinnar när du köper Hilleberg Soulo, meningen är därför att du ska ha två stormlinor på varje pinne. Vill du gfå ett stormsäkrare tält kan du ta med dig fler tältpinnar så varje stormlina får sin egen pinne, gärna med en sten över i tillägg. Läs mer om detta i Tälta i hård vind.

Ventilation

Soulo har enbart en ventilationsöppning, men den sitter där den är mest effektiv: I taket över yttertältet. Tältduken går ned till marken, ventilationen där är därför begränsad även på sommaren. På vintern har man aldrig ventilation vid marken eftersom man måste skotta upp snö på väggarna för att undvika att snö driver in.Ytterskärgård

Vid uppehållsväder och när nederbörden kommer rakt uppifrån är öppningen i taket inget problem. Det är värre om regner kommer från sidan, då riskerar regnet att leta sig in under tyget som skyddar ventilationen. Du bör därför placera öppningen bort från vinden.

Det är värre på vintern, snö letar sig lättare in än regn, oavsett design på ventilation. Det kan därför vara en fördel med flera öppningar mot olika riktningar som sitter på väggen på vintertält. Genom att placera öppningen bort från vinden minskar du risken att det blåser in. Du bör vilket fall som helst placera öppningen bort från vinden, annars riskerar snön att leta sig in under tältduken vid öppningen.

Vattenpelare

Ytterduken har en vattenpelare på 5 000 mm. Tältgolvet har en vattenpelare på 15 000 mm. Ett fåtal tält har högre vattenpelare, men du lär inte märka någon större skillnad mot den absoluta toppen.

Läs mer om vattenpelare i min artikel Köpa tält – Stor guide inför köpet.

Alternativ till Hilleberg Soulo

Första tanken när man ser Hilleberg Soulo är kanske att det är en enmansversion av Staika eller Allak . Det kan stämma, men det är minst lika mycket en större version av Hilleberg Unna där man lagt till ett förtält. Trots en extra stång och förtält är det ingen större viktskillnad mellan Unna och Soulo.

Vill du ha ett enmanstält med mer plats än vad du får i ett enstångstält så har du ett fåtal kvar att välja på. Du hittar bland annat Exped Mira 1 HI.

Under är en tabell med liknande tält. Jag har inte tagit med enstångstält för en person. Du hittar en jämförelse med det i mitt test av Hilleberg Akto.

ModellAntal personerVikt (kg)Vattenpelare ytterduk (mm)
Hilleberg Soulo12,45000
Hilleberg Unna12,35000
Hilleberg Staika245500
Hilleberg Allak23,35000
Exped Mira 1 HI11,21500

Avslutande kommentar

Vad har jag kommit fram till i mitt test av Hilleberg Soulo? Jag ger den fem av fem stjärnor. Det förutsätter att du använder Soulo till de aktiviteter den är gjord för. Vid skidturer med pulka och paddelturer har vikten mindre betydelse än vid vandring då man har all utrustning på ryggen. Det är också ett av de mer stormtåliga enmanstältet, det lämpar sig därför även till vandring på senhösten.

Ska du i tillägg använda tältet till vandring på sommaren hade jag dragit av en stjärna på grund av vikten.

Andra artiklar för dig som ska köpa tält

Köpa tält – Stor guide inför köpet

Test av Hilleberg Staika

Test av Hilleberg Akto

Tälttillbehör