Lundhags Ranger är ordentliga vandringskängor som består av ett läderlager och cellgummi. De passar framför allt för dig som prioriterar torra fötter framför bekväma skor.
Senast uppdaterad 10 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.
Betyg: 5/5
Denna test har pågått sommaren 2014 till hösten 2016.
Lundhags Ranger och fukt
Lundhags Rangers största styrka jämfört med de flesta vandringskängor är att de består av få delar som drar till sig fukt. Detta gör att de torkar snabbt under turen. Bara att byta till torra sockor och torka de fuktiga på på ryggsäcken så är fötterna torra. Jag har skrivit mer om det i min artikel om Vandringskängor. Ett problem med Lundhags Ranger är att den sidan av lädret som sitter på insidan inte är helt slät, det är en del ”ludd” som drar åt sig mer vatten än nödvändigt. Det är inte mycket, men onödigt.
Snörningen sitter permanent i några hål i lädret längst ned och har därefter låshakar som sitter en bit ut på foten. Dessa har två funktioner. För det första gör placeringen att den ger ett extra stöd där det behövs som mest. För det andra kan man ha snörena hårdare spända över foten än på vaden.
Exempel på skalkängor
Lundhags Ranger och komfort
Bekvämligheten är inte lika bra som med fodrade skor, både skor med tjockt lager foder och skor med ett tunt mikrofiberlager mellan två lager med läder. Det är något man måste offra om man ska ha ofodrade skor.
Lundhags Ranger saknar en avsmalning över hälen som håller hälen på plats och förebygger skavsår. Personligen har jag inte stora problem med skavsår på hälen, men jag märker av stort slitage på stortårnas utsida, men hittills har jag klarat av att undvika skavsår. Jag uppskattar att sätta på mig skor som känns som gjutna på foten, men den goda känslan vänjer jag mig efter några få dagar på tur, jag prioriterar därför inte skor som har det lilla extra av bekvämlighet så länge jag inte får skavsår. Har man lätt för att få skavsår eller prioriterar bekväma skor högt är inte detta skor för dig. Har du smala fötter bör du undvika Ranger, de är gjorda för breda nordiska fötter.
Ytterligare en sak som har prioriterats bort i Lundhags Ranger för att de ska vara torra är stabiliteten. Ett ensamt läderlager kan inte ge lika god stabilitet som tjockare skor. Om du vill ha god stabilitet, till exempel om du går mycket på toppturer, bör du därför köpa andra skor. Vid toppturer blir man inte lika blöt som när man går över bäckar och genom myrar i dalar, nyttan av ofodrade skor blir därför mindre på toppturer.
Lundhags Ranger kommer i två varianter: Lundhags Ranger High (30 cm hög) och Lundhags Ranger Mid (22 cm hög). Det är inte stor viktskillnad men när man ska över en bäck gör den extra höjden en hel del. Det blir varmare lite högre upp på vaden med de höga skorna, men jag anser att det är värt att ha den extra höjden. Går du mest på leder med broar under varma sommardagar kan det vara värt att köpa den lägre modellen.
Priset för Lundhags Ranger high är på runt 3 500 kronor, Mid är några hundra kronor billigare
.
Vandringskängor som liknar Lundhags Ranger
Lundhags tillverkar även Vandra som är en liknande modell. Den finns i en hög och en låg herrmodell, samt en hög och en låg dammodell.
Sammanfattning av testet av Lundhags Ranger
Lundhags Ranger är rejäla skor som passar för turer där det är begränsade torkmöjligheter och de riskerar att bli blöta, men de är inte de bekvämaste skorna. Som med all friluftsutrustning kan det vara stora skillnader mellan vad som är bra för mig och vad som är bra för dig. För min användning och prioritering ger jag dem en femma i betyg.
Andra artiklar för dig som ska köpa vandringskängor
Vandringskängor – Köp rätt, få torrare fötter och mindre skavsår
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.