Test av MR-koppel

MR-koppel är det bästa kopplet på marknaden. Vad jag känner till finns det inte något över, inget vid sidan. Det är få saker i min friluftsutrustning som jag varit så nöjd med som koppel från MR. Ser jag hundägare på tur med andra koppel kan jag ofta tänka: ”Varför använder de inte MR-koppel?”. Nej, jag har inte varit sponsrad.

Senast uppdaterad 10 september 2015

Betyg: 5/5

Därför ska du använda MR-koppel

Vad gör MR-koppel så mycket bättre än andra koppel? Det enkla svaret är flexibiliteten. Kopplet har en krok i varje ände och består av flera plattband som sitter ihop i ringar. Den ena kroken sätter man fast i hundens sele eller halsband, den andra sätter man på en av ringarna. Vill man ha ett långt koppel med ett handtag fäster man kroken i den närmsta ringen, så får man en liten ögla med läderfoder som man kan hålla i. Vill man ha kortare koppel sätter man kroken i en annan ring. Vill man binda hunden vid ett träd tar man bara kopplet runt trädet och hakar kroken i en av ringarna som passar beroende på trädets omkrets. Till skillnad från de flesta andra koppel måste man inte binda fast kopplet i trädet eller ta loss hunden för att trä kopplet genom handtaget. Samma sak gäller när du ska fästa hundarna i ryggsäcken när du går på tur. Det finns några olika längder på koppel från MR, det jag har använt är 240 cm långt. Det är lagom på sommaren, men på vintern blir det nästan för kort.

Med flera hundar i MR-koppel

MR-koppel kommer främst till sin rätt när man går på tur med två eller flera draghundar. Vill man låta hundarna gå vid sidan av varandra fäster man bägge i bältet eller ryggsäcken. Ett annat alternativ är att man fäster ett koppel i bältet och det andra kopplet i en det första kopplets ringar. Det gör att man kan välja om hundarna ska gå bredvid varandra eller på rad. Sistnämnda är praktiskt om man följer ett smalt skidspår eller smal stig. Vill man att hundarna ska fokusera på att dra, inte gå runt 0om de vill och lukta, kan man köpa en tvilling: Ett kort band med krokar i varje ände som man hakar fast i ringen längst fram på kopplet så man får ett Y-format koppel. Detta gör jag bara om jag går på en väg eller på hård snö eftersom de behöver svängrum när det är svår terräng.

MR-koppelElastisk del

MR-koppel har en elastisk sektion som består av gummicord med ett band surrat runt sig. Elastiska rep har en tendens att gå sönder förr eller senare, något som i värsta fall orsakar skador och en lös hund. När den elastiska delen på ett MR-koppel går sönder sker det inte plötsligt. I stället gör friktionen mellan det elastiske repet och bandet att det sträcks långsamt, man slipper därför ramla baklänges och få kopplet i ansiktet när man har en dragkamp med hunden och kopplet går sönder. Den elastiska delen kan lätt bytas ut, så man behöver inte köpa helt nytt koppel bara för att en del har gått sönder. Det kostar 160 kronor och man kan därför spara en del på att bara köpa den istället för nytt koppel. Jag har inte på räknat hur ofta jag har bytt den elastiska sektionen, men det blir kanske med ett eller två års mellanrum. Denna elastiska del anser jag inte har tillräckligt bra elastisitet, det blir för hårt ryck om hunden tar sats och börjar dra. På skidor är det inte något problem, men till fots anser jag att det är bäst om också bältet är elastiskt.

Krokar på MR-koppel

Det finns två typer av krokar till koppel: Pistolhakar och BGB. Pistolhakar har rykte om sig att de kan öppnas och lättare går sönder, men det handlar mycket om vilken kvalitet det är på krokarna. De är också mer utsatta för att frysa fast. Nackdelen med BGB är att de kan skada hunden. Numera får man pistolhake som standard till MR-koppel, men det är möjligt att beställa BGB. Under den tid jag har haft pistolhakar har ingen gått sönder och de har inte heller öppnats när de inte ska. Enligt MR-koppel är det inte särskilt vanligt att den modellen som de använder går sönder.