Test av Norrøna Para Ranger

Norrøna Para Ranger är en stabil ryggsäck med mycket god bärkomfort, dessvärre är det en del detaljer som kunnat göras bättre.

Senast uppdaterad 2 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.
Betyg 4/5

Sammanfattning av testet av Norrøna Para Ranger

  • Norrøna Para Ranger har bra bärkomfort, även med tung last.
  • Flera detaljer hade kunnat vara mer genomtänkta.

Testad sedan våren 2016.

Beskrivning av Para Ranger

Vandring med Para Ranger

Vandring med Para Ranger.

Para Ranger är på 120 liter, därmed en av de större säckarna på marknaden och är gjord för dig som ger dig ut på långa turer, är fotointresserad eller av andra orsaker behöver mycket packning. Det är få ryggsäckar som är så stora, men bland annat Bergans Alpinist är en stor konkurrent.

Säcken består av ett huvudutrymme som kan delas i två delar, nedre delen nås genom en egen öppning i botten. Övre del nås uppifrån eller med en dragkedja som går längs vänstra sidan.

Para Ranger har två stora sidofickor som kan tas av och göras om till en dagstursäck. I topplocket finns ett utrymme man kommer åt när ryggsäcken är stängd, det har dessutom ett litet utrymme inuti som stängs med blixtlås. På insidan av topplocket finns också ett förvaringsutrymme.

Para Ranger har många möjligheter att spänna fast saker utanpå om inte 120 liter är tillräckligt för all packning.


Exempel på ryggsäckar med volym på minst 100 L


Para Rangers bärkomfort

Det är inte bara volymen som tyder på att den är gjord för turer med mycket packning, också bärsystemet är väl anpassat tyngre laster. Bärkomforten är Para Rangers styrka. Säcken känns stabil på ryggen, även när den är tung.

En viktig detalj som skiljer Para Ranger från de flesta ryggsäckar är att avbärarbältet kan rotera, därmed följer ryggsäcken med kroppen på ett mycket bekvämt sätt. Det är värt att påpeka att det bara är bekvämt om man har packning med normal spridning. Detta kan vara bekvämt i oländig terräng, men för att det ska rotera måste du lossa på remmarna som håller säcken nära avbärarbältet. Det är därför något jag använder sällan.

Ska du testa ryggsäcken och lägger tunga saker i den för att simulera tung packning kommer detta kännas mycket obekvämt. När vikten i ryggsäcken bara är i några få punkter gör det roterande höftbältet att du lättare förlorar balansen.

Norrøna Para Ranger och Lundhags Ranger

Norrøna Para Ranger är packad och klar för tur.

Avbärarbälte och axelremmar är hårda. Det ger en stabilare känsla, men med ökad risk för att få skavsår. Jag upplever att den hårdare stoppningen är lagom hård.

En del stora ryggsäckar är gjorda för stora personer, både i längd och bredd. Är du smal och går ned några kilo efter några veckor på tur är det inget problem med Para Ranger, du kan fortfarande spänna avbärarbältet ordentligt.

Detaljer på Para Ranger

När man ser Para Ranger får man ett intryck av att den är av hög kvalitet. Det stämmer, men de har missat en del viktiga detaljer.

Sidofickorna är smala och djupa, det gör att man måste ta ut en del saker för att nå det som ligger längst ned. Ska du på dagstur och vill ha med systemkamera i en liten väska som inte är mycket större än kameran får du problem, det blir också problem om du vill ta med en normalstor kastrull. När dagstursäcken blir uppdelad i sidled riskerar vikten att bli snett fördelad, det kan bli obekvämt om man har något tungt med sig och ska gå långa sträckor.

Om Para Ranger är för stor vill du kanske komprimera den, men kompresionsremmarna sitter utanpå sidofickorna och blir därför i vägen för det som ligger där. Tanken är kanske att man ska ta av sidofickorna för att göra ryggsäcken mindre, men det är praktiskt att ha saker lättåtkomligt i fickorna.

Har man med ett cellplastliggunderlag vill man antagligen ha det utanpå säcken. Det finns remmar som är perfekt placerade för ett liggunderlag, dessvärre är de för korta om liggunderlaget är normalstort.

De nackdelar med Norrøna Para Ranger jag har nämnt ser jag som små förhållande till de fördelar man får med ett bekvämt bärsystem.

Efter några månader blev spännet på avbärarbältet utslitet, det öppnades om jag andades för kraftigt. Norrøna skickade nytt spänne och sa att de inte kände till att det har skett tidigare. Däremot kan muttrarna som håller fast avbärarbältet ramla av. Om det sker kommer skruvarna ramla in i ryggsäcken, men muttrarna kan försvinna. Man bör därför skruva åt dem någon gång ibland för säkerhetsskull.

Norrøna Para Ranger vs Bergans Alpinist

Det är naturligt att jämföra Norrøna Para Ranger med Bergans Alpinist på grund av liknande storlek, vikt och pris. Alpinist finns både i 110 och 130 liter. Jag har använt Bergans Alpinist på 130 liter i tio år.  Du kan läsa mitt test här, men kom i håg att det skett en del förändringar sedan mitt exemplar tillverkades.

Norrøna Para RangerPara Ranger är både lättare och billigare än Alpinist, trots det är kvalitetskänslan bättre i Para Ranger. Alpinist har lyckats bättre med de detaljer jag nämnt över, men blir slagen med hästlängder i bärkomfort.

Ska du ha en praktisk ryggsäck bör du köpa Alpinist, vill du ha en bekväm ryggsäck är Para Ranger det självklara valet. Detaljerna är en liten sak i förhållande till bärkomfort, du vänjer dig dessutom efter ett tag. Sämre bärkomfort är svårare att vänja sig vid.

Norrøna Para Ranger vs Norrøna Recon Pack

En annan ryggsäck du bör se närmare på om du tänker på att köpa Para Ranger är Recon Pack, också den från Norrøna.

Recon Pack är gjord för militären, den är därför bättre anpassad för riktigt tung last, tyngre än vad de flesta har med sig på en lång tälttur. Den är också mer slitstark.

För att få till detta är det en utvändig ram, så kallad ramryggsäck. Själva säcken kan du ta av om du ska bära stora saker som du då kan fästa i ramen.

Nackdelen med Recon Pack jämfört med Para Ranger är både pris och vikt.

 

ModellVolymViktFlera öppningarDagsturryggsäck
Norrøna Para Ranger1203860JaJa
Bergans Alpinist Large 130 L1304300JaNej
Alpinist Medium 110 L1104200JaJa
Fjällräven Kajka 1001003550JaJa
Sydvang Adventure 100+201202700JaNej

Andra artiklar för dig som ska köpa en stor ryggsäck

Ryggsäck till tälttur

Justera ryggsäcken