Test av Norrøna Svalbard jacka

Norrøna Svalbard jacka är en ordentlig bomullsjacka för friluftsliv på vinterfjället. Dessvärre saknar den en del funktioner som gör att den inte når upp till toppbetyg.

Senast uppdaterad 5 mars 2017
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Denna test är av en gammal modell. Norrøna säljer fortfarande en jacka de kallar för Svalbard, men har stora förändringar. Om du är intresserad av rester av den nya jackan bör du söka vidare mellersta läsa beskrivning på till exempel Outnorths hemsida. En nyhet är att den även finns som dammodell.

Denna test av Norrøna Svalbard jacka har pågått sedan jag köpte jackan i 2013. Den har varit med på alla tältturer på skidor sedan dess.

Betyg: 4/5

Det mesta på jackan är anpassat för de påfrestningar en tur på vinterfjället kan bjuda på, men luvan når dessvärre inte helt upp till den nivån jackan har i övrigt. Att en vinterjacka som ska användas på fjället har bra luva är inte bara viktigt, det är DET viktigaste. Luvan ska skydda huvudet och hals mot vindens kyla och hindra att kall luft blåser ned i jackan. Inte minst ska luvan skydda ansiktet mot den kalla vinden. Ansiktet kan skyddas med en ansiktsmask, men när den blir fuktig av utandningsluften ska krage och luvan ge ett fullgott skydd.
Svalbard Norrøna jacka
Kragen på Norrøna Svalbard skyddar mot vinden, men man måste titta lite ned eller krumma nacken lite för att näsan ska komma under. Samtidigt är det en stor fördel att man inte har en kort krage och ansiktet skyddas genom att man knäpper några klaffar med kardborrelås. Läs om nackdelen med detta i Skaljacka till vintern.

Nackdelen med att kragen gå så høgt upp som den gör på denna jacka är att man måste dra ned blixtlåset lite för att kunna ta på och av luvan, men det är en nackdel som jag gärna tar. Luvan får därmed godkänt med god marginal, men har en del att förbättra för att nå helt till toppen och ge ett intryck av att det är en jacka som kompromisslöst har gjorts för friluftsliv under dagar med hård vind på fjället. Det är också en fördel om luvan går långt fram så den skyddar ordentligt mot vind från sidorna, det gör inte luvan på denna jacka, men det är mycket få jackor som verkligen skyddar bra från sidan, jag kommer bara på några få från Klättermusen.

Luva på vinter jacka

Norrøna Svalbard har fyra fickor. Två rymliga fickor längst ned som man når uppifrån och stängs med blixtlås. I tillägg är det två napoleonfickor. Bägge stängs med kardborrelås, den ena har i tillägg blixtlås så man kan vara säker på att nycklar och annat smått som man inte får tappa ligger kvar när turen är över. Också dessa fickor är rymliga. Alla fickor är placerade så man kan ha saker i dem samtidigt som man har på sig ryggsäck, men fickorna längst ned kan vara svåra att nå med höftbälte. Personligen använder jag mest napoleonfickorna och hade gärna kunnat tänka migg en liten extra ficka någonstans med blixtlås så man har existerande fickor lediga för vantar, ansiktsmask och annat. Har jag först lagt nycklar i en ficka vill jag helst stänga den fickan ordentligt fram till dess att turen är slut så de inte ramlar ut.

Norrøna Svalbard är lång så man kan böja sig fram utan att det är risk för att det blir en glipa mellan jacka och byxor. Den borde vara tilläckligt lång för att man ska slippa få snö över byxkanten om man ramlar, även om den åker upp lite.

Norrøna Svalbard har ett blixtlås av metall. Min erfarenhet är att blixtlås av metall går lättare sönder och är svårare att stänga än blixtlås av plast. Det är dubbel skyddsklaff över blixtlåset som stängs av kardborrelås som hindrar vinden från att tränga in genom blixtlåset. Om blixtlåset skulle gå sönder kommer skyddsklaffen kunna stänga jackan, men det kommer in mycket kall luft eftersom blixtlåset bara sitter punktivs längs jackans skyddsklaff. Dragkedjan är lätt att använda med stora handskar, men hade gärna kunnat vara ännu lättare.

PrisViktFärgerAntal fickorAnvändningsområdenMaterial
Cirka 2000 kronor1050 gRöd och blå4Turer när det är kallt.Bomull