Underställ till friluftsliv

Underställ är viktiga för att hålla dig varm torr. Materialen de är gjorda av har stora skillnader i egenskaper. Lär dig vilka för att köpa rätt underställ.

Senast uppdaterad 29 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen när du ska köpa underställ

  • Ullunderställ värmer när det är fuktigt.
  • Syntetunderställ torkar snabbt.
  • Använd dubbla underställ på vintern.

Ull, syntet och andra material till underställ

Underställ består av långkalsonger på benen och en tunn tröja på överkroppen samt underkläder. Lagret du har närmast kroppen blir ofta fuktigt och bör därför ha kort torktid, transportera bort fukten effektivt och värma även om det är vått. Det bör vara av ett mörkt material för att torka snabbt i solsken och inte kännas smutsigt efter några få dagar.

Skjorta

En sval skjorta till varma sommardagar och till skydd mot myggen.

Bomull är ett av de sämsta materialen att ha närmast kroppen. Det torkar långsamt, drar till sig fukt och kyler när det blir vått. Om man ska använda ull eller syntet i underställ kan diskuteras. Ull drar till sig vatten, men kyler inte lika mycket som andra material när det blir blött och känns inte lika vått med samma vattenmängd.

En del naturfibrer som till exempel ull har en förmåga att dölja lukten av svett som kan uppstå om man ägnat sig åt friluftsliv i längre tid utan möjligheter för att ta en dusch. Syntetunderställ luktar ofta trots att man tvättar dem.

Ullfibrer är täckta av fjäll som sticker ut, dessa kan orsaka klåda om man har dem mot kroppen. Dessutom hakar dessa tag i varandra när man tvättar för varmt, så att ullkläderna kan krympa. Numera görs de flesta ullunderställ utan fjäll så de varken krymper eller kliar. Jag har i många år använt underställ från Woolpower och har aldrig haft problem med att det kliat eller krympt. Däremot riskerar de att förlora formen efter några års intensiv användning, något som syns tydligast vid halsen.

Syntetunderställ drar inte till sig lika mycket fukt och torkar snabbt, men det är svalare, något som kan vara en fördel.


Exempel på underställ av syntetmaterial


Underställ kan köpas i en mängd olika tjocklekar, men generellt är det bättre att köpa två tunna än ett tjock för att få större valfrihet. Priset varierar en del beroende på kvalitet. Ofta är det ett tydligt samband mellan pris och passform. De billigare underställen kan vara lagom stora runt magen, men hänga löst runt armarna eller vara för korta. Med de dyrare kläderna har de oftare tänkt på att inte ha sömmar där en ryggsäck ligger tungt mot axlarna och kan skava.
Kartläsning med tunt ullunderställt

Hur tätt understället bör sitta är en smaksak. De bör inte vara alltför stora, men samtidigt ska du kunna ta på dig ett till lager, både utanför och innanför.

Friluftsliv på vintern – underställ av ull

De flesta anser att man måste ha ullunderställ på vintern, då är det viktigare än under någon annan del av året att kläderna inte kyler om de blir fuktiga. Samtidigt suger inte syntetunderställ åt sig lika mycket fukt och kan därför vara bättre för en del. Jag har under många år testat båda alternativen och har kommit fram till att det behagligaste för mig är att låta syntetunderstället stanna hemma på vintern.

Många anser att man bör ha en brynja av ull närmast kroppen. Utanpå brynjan bör man ha ett vanligt ullunderställ. Detta gör att man har lite kroppskontakt med svettiga kläder och det blir ett isolerande luftlager. Om du ofta måste ha på dig två underställströjor bör du se brynja som något som är väl värt att testa. Om du ofta klarar dig med ett lager ullunderställ är brynja inte nödvändigtvis så bra. Det är nästan alltid för kallt att bara åka skidor i brynja och skaljacka. Blir det för varmt när du har brynja och ett tunt ullunderställ måste du ta av dig helt för att byta. Det finns ullunderställ med inbyggd brynja, men då har du inte möjligheten att bara använda ett lager. Det finns brynja både som långkalsonger och tröja.

På vinterturer tar jag med mig två uppsättningar ullunderställ, både tröjor och långkalsonger, som jag kan ha utanpå varandra. Jag ser det som mycket viktigt att det inte har någon betydelse vilken uppsättning som är närmast kroppen eftersom jag inte ska behöva ta av mig till bar överkropp om jag blir för kall för att gå med ett lager. Samma sak gäller långkalsonger, även om jag aldrig har behövt två lager när jag åkt skidor längre sträckor. Två lager långkalsonger kan ofta vara nödvändigt när man sover eller fotograferar på kvällen. Två lager som man kan ha utanpå varandra är också en fördel med tanke på att torka dem, ta den torraste innerst och den fuktigaste ytterst när du kryper ned i sovsäcken.


Exempel på underställ av ull


Vandring på sommaren med ullunderställFriluftsliv på sommaren – ull eller syntet innerst

På sommaren har man inte lika stort behov av att ha varma kläder. På en del turer är det ett större problem att man blir för varm än tvärtom. Det kan därför vara bra med en tröja av syntet, eftersom de ofta är tunnare och svalare. Ska man använda ullunderställ på sommaren bör man använda en tunnare variant för att det inte ska bli för varmt. Dessvärre kommer mygg lätt genom underställ, för att åtgärda det problemet måste man ha mer tätvävda kläder eller spreja myggmedel på kläderna. Läs mer om detta i artikeln om mygg. På sommaren ska man inte nödvändigtvis välja en mörk tröja eftersom den ofta utsätts för sol och blir för varm.

På sommaren kan man överväga om långkalsonger ska lämnas hemma. Om du vilket fall som helst har ett par friluftsbyxor och regnbyxor med dig har du två lager som du kan ha på dig om det blir för kallt. Det blir dock mer bekvämt med långkalsonger, särskilt när man ska sova. På korta sommarturer där det är spått varmt väder är därför inte långkalsonger alltid bli med i min packning.

På sommaren kan det också vara skönt med en t-shirt i syntetmaterial för de varmaste dagarna, men på längre turer får den stanna hemma. Jag tar istället med mig en ljus skjorta som både är sval och skyddar mot myggen.

Underställ jag använder

Under den kalla delen av året använder jag ullunderställ från Woolpower 200 gram som är behagligt, slitstarkt och varmt. På sommaren är det istället ett tunnare underställ från Irissport som har bra slitstyrka i förhållande till tjockleken. Eventuellt också en ljus, sval skjorta.

Andra sidor med tips som håller dig torr och varm

Mellanlager och värmelager

Sockor

Kläder på natten i sovsäcken

Hålla värmen

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.